Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 06 Μάι 2019
Καχύποπτος ο Κρέτσος για Facebook και Ellinika Hoaxes: Είναι θέμα Δημοκρατίας
Κλίκ για μεγέθυνση

Καχύποπτος εμφανίστηκε ο Λευτέρης Κρέτσος σχετικά με την απόφαση του Facebook να αναθέσει στα Ellinika Hoaxes τον έλεγχο των ψευδών ειδήσεων αλλά και για την στάση αφωνίας που έχουν κρατήσει τα κόμματα γύρω από το θέμα

«Ξαφνικά το Facebook αποφάσισε να βάλει έναν τροχονόμο στο χώρο του διαδικτύου και να αποφασίζει μία εταιρεία που δεν έχει την επάρκεια» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος.

«Δεν είναι θέμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, είναι θέμα Δημοκρατίας. Ξαφνικά το Facebook αποφάσισε να βάλει έναν τροχονόμο στο χώρο του διαδικτύου και να αποφασίζει μία εταιρεία που δεν έχει την επάρκεια» σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση του Kontra.

Όπως είπε, θα ήθελε να μάθει αν το Facebook απευθύνθηκε σε ειδικούς, ερευνητικά ινστιτούτα ή στο ΕΣΡ πριν λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση. «Στη Γαλλία υπάρχουν πέντε σοβαροί οργανισμοί που κάνουν αυτή τη δουλειά, στις ΗΠΑ υπάρχει το Associated Press. Έδωσαν τον ρόλο σε μία εταιρεία που δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό, ανοίγοντας μία επικίνδυνη κερκόπορτα. Αύριο – μεθαύριο μπορεί να κάνει κάτι αντίστοιχο το Google».

Ο Λευτέρης Κρέτσος επισήμανε ότι πρέπει να ανοίξει μία ευρύτερη συζήτηση για το αν πρέπει να «επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο της πολιτείας με τις λεγόμενες GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Microsoft, Apple) γιατί είναι εταιρείες αθροιστικά έχουν χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 4 τρισ. δολάρια, ελέγχουν το περιεχόμενο, ελέγχουν τη διακίνηση των ιδεών, μπορούν να ελέγχουν ακόμα και εκλογές και δημοψηφίσματα, ενώ δεν αποδίδουν πίσω στην κοινωνία τα έσοδα που θα έπρεπε να αποδώσουν. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει στους στόχους του των επόμενων ευρωεκλογών».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αναφερόμενος στα fake news, σημείωσε ότι υπάρχει μία ανερμάτιστη κατάσταση στον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που δε λύνεται με καταστολή, καθώς όπως είπε, δεν είναι στο μυαλό της κυβέρνησης, αλλά με μιντιακό εγγραμματισμό, με ενίσχυση της κριτικής σκέψης των πολιτικών και για αυτό έχουν αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες.

Ο Λ. Κρέτσος κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» για τον Νίκο Παππά, επισήμανε ότι καλώς απάντησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς «όσο δεν απαντάς σε μία ψευδή είδηση, την βοηθάς να αναπαράγεται».

Έκανε λόγο για «στοχοποίηση του ανθρώπου που έβαλε τους καναλάρχες να πληρώσουν για πρώτη φορά και δεν άφησε κανένα περιθώριο στην διαπλοκή. Εφεξής αυτές τις απαντήσεις θα δίνουμε σε τέτοιου είδους δημοσιεύματα που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» τόνισε ο Λ. Κρέτσος.

Τέλος, αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης του Τύπου, δήλωσε ότι είναι πολύ κοντά στο να υπογραφεί η πρώτη ΚΥΑ που θα δώσει τη μεγάλη ανάσα που χρειάζεται ο περιφερειακός Τύπος. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα δράσης ενίσχυσης των πανελλαδικής εμβέλειας εφημερίδων. «Είναι μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και όχι επικοινωνιακές φωτοβολίδες» υπογράμμισε.

πηγη:https://www.koutipandoras.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου