Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 14 Απρ 2019
Παραποιημένες ειδήσεις και αχαρακτήριστοι πολιτικοί
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Φαρσοκωμωδία! Πήραν σκοινί κορδόνι τα καϊνάρια της πολιτικής μας ζωής τον οπωσούν νεοπαγή όρο «fake news», αφότου τον χρησιμοποίησε ο Τραμπ, και μας έχουν αλλάξει τον αδόξαστο. Ετσι πάει! Φτερνίζεται ο πλανητάρχης και πλευριτώνονται οι πεπλανημένες κόρες όπου Γης, εκτεθειμένες με τα ξώπλατα στις ευάερες οδούς της απωλείας. Λογικό. Ανέκαθεν η περιφέρεια αντιγράφει το κέντρο, πολλώ δε μάλλον όταν διοικείται από «διαβολικά καλό» πρόεδρο, καταπώς τον χαρακτήρισε μια ψυχή. Είτε στην Ομόνοια είτε στη Νέα Υόρκη, οι αποσκευές του επαρχιώτη κατακλύζονται ώς τα μπούνια από τα κόμπλεξ του. Καθότι η ιδιοσυστασία μας συνιστά νεφελώδες κράμα βαλκανικού και μεσογειακού ταμπεραμέντου, είμαστε άνθρωποι του πάθους και η παραφορά εδράζεται, ως γνωστόν, στην υπερβολή. Υπερβαίνει τα εσκαμμένα το πόπολο, αλλά οι δημόσιοι άνδρες το παραχέζουν.

Αν τους πιστέψουμε, τα πάντα σε τούτη τη χώρα είναι «fake», ακόμα κι ο ήλιος, η θάλασσα, οι κάμποι και τ’ άπαρτα ψηλά βουνά. Την αρχή έκανε η κυβέρνηση. Ο,τι δεν συνάδει με το υπερφίαλο αφήγημα πως έχει μετατρέψει τον τόπο περίπου σε επίγειο παράδεισο είναι «φέικ». Γράφω εφεξής τη λέξη με ελληνικούς χαρακτήρες, αφού τείνω να πιστέψω, ακούγοντας και διαβάζοντας τα θέσφατα του Μαξίμου, ότι αποτελεί την πλέον κοινή της γλώσσας μας. Υποκαθιστά μακρύ κατάλογο συνωνύμων, όπως ανειλικρινής, νόθος, ψευδεπίγραφος, πλαστός, ανακριβής, τερατολόγος, στρεψοδίκης, κίβδηλος, μπαγαπόντης, κακοήθης, παραχαράκτης, οπισθόβουλος, αναξιόπιστος, ανέντιμος, απατεώνας, διπρόσωπος, ιησουίτης, ταρτούφος, ψευδομανής, εξώνητος, δόλιος, αχρείος, μαλαγάνης, διαστροφέας, άθλιος, ανήθικος, καλπαζάνης, απατηλός, κακεντρεχής, υποκριτής, σερέτης, στρεβλωτής, βυσσοδόμος και πάει λέγοντας. Δυσνόητο και ασαφές το «φέικ» απαλείφει απ’ τις παραπάνω αιτιάσεις το αρνητικό τους φορτίο, φαντάζει νεωτερικό και αέρινο, σάμπως όλα τα ξενόφερτα, σχεδόν χαριτωμένο. Διατείνονται οι κουμουνδουριστές πως είναι «φέικ» το επί εικοσιτετραώρου βάσεως ντελίβερι στους ανάλγητους δανειστές κατά την τρέχουσα τετραετία, «φέικ» τα επονείδιστα μέτρα, «φέικ» οι περαιτέρω περικοπές των εισοδημάτων, οι υπέρογκες αυξήσεις των φόρων και των εισφορών κι αυτές «φέικ», «φέικ» η κατακρεούργηση της μεσαίας τάξης, «φέικ» οι ρυθμοί ανάπτυξης που οπισθοβατούν, οι πλειστηριασμοί «φέικ», «φέικ» το Υπερταμείο, «φέικ» οι ανίατες παθήσεις της Υγείας, «φέικ» η απαιδευσιά της Παιδείας, «φέικ» ο Τύπος που τους αμφισβητεί, οι Πετσίτες «φέικ» κι ακόμα πιο «φέικ» οι δημοσκοπήσεις που τους δείχνουν να καταβαραθρώνονται. Ο Τάσος Πετρόπουλος, που δεν είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη φρενήρη εξέλιξη της αγγλικής, μπερδεύτηκε στην αρχή διατυμπανίζοντας πως «στον χώρο του Κοινοβουλίου παράγονται “φακ νιουζ”».

Κιλιμάντζαρο το δίκιο του. Αλπεις, Ανδεις και Ιμαλάια, τουτέστιν βουνό. Με γλώττα λανθάνουσα ο υπουργός διέρρηξε τον πυρήνα της συριζαϊκής λογικής, αποδεχόμενος ότι πιο «φέικ» απ’ όλα αποδεικνύεται η «fuck reality», η αφιλότιμη πραγματικότητα που διαψεύδει επιμόνως τους ισχυρισμούς και τις προσδοκίες τους. Πήρε την πάσα μείζων και ελάσσων αντιπολίτευση και βάλθηκε να πετύχει απανωτά γκολ στον αιφνιδιασμό. Ως «φέικ» σκιαγραφεί την περιλάλητη έξοδο από τα μνημόνια, «φέικ» την προστασία της πρώτης κατοικίας, τις εκατόν είκοσι δόσεις ασφαλώς «φέικ», «φέικ» τη Συμφωνία των Πρεσπών, «φέικ» χυδαίο φερέφωνο διαστρέβλωσης την ΕΡΤ, και η μακρά λίστα εξακολουθεί. Το πάνε φιρί φιρί να θεωρήσουμε πως οι αφεντομουτσουνάρες τους είναι το μοναδικό «φέικ» και «φακ» σ’ αυτή τη χώρα. Προφανώς «φέικ» η φωτογραφία του Αμβρόσιου με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, που λανσάρεται υποψήφιος ευρωβουλευτής και σπεύδει στον μισαλλόδοξο μητροπολίτη μπας και εξασφαλίσει κάνα σταυρουλάκι, αδιαφορώντας αν θ’ ακούσει γαμοσταυρίδια από Κουμουνδούρου μεριά. Εξπέρ στις «πλαστογραφημένες» ειδήσεις, εμείς οι γαζετατζήδες δεν την τρώμε αμάσητη τη φόλα.

https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου