Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια - και στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας - αποτελεί βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συμφωνία που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στην ατζέντα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, στις 2 Απριλίου. Συγκεκριμένα η Ελλάδα, ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, θα αναλάβει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία δεν διαθέτει την αναγκαία αεροπορική δύναμη.

Η πρόθεση για υπογραφή της συμφωνίας για ασφάλεια και επιτήρηση του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας από την ελληνική πολεμική αεροπορία, επιβεβαιώνεται και από τα Σκόπια. Πρόκειται για μια πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη που έχει συζητηθεί από τον Φεβρουάριο και έχει τη σύμφωνη γνώμη της ομολόγου του, Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

 
 

 

Ο κ. Αποστολάκης έχει υπογραμμίσει ότι «η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ δημιουργούν τις προϋποθέσεις ενίσχυσης και επέκτασης της συνεργασίας μας με τη γείτονα χώρα στον τομέα της άμυνας, εμπεδώνοντας σχέσεις αμοιβαιότητας και εξασφαλίζοντας πολλαπλά οφέλη που δεν θα περιορίζονται μόνο στον αμυντικό τομέα. Μάλιστα, η δυνητική συνδρομή μας στον μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας θα εκτοπίσει άλλους περιφερειακούς υποψηφίους (σημ: έμμεση αναφορά στην Τουρκία) που ενδεχομένως να επιχειρήσουν να επωφεληθούν και να ασκήσουν την επιρροή τους στη γείτονα. Επιδίωξη μας είναι να καταστεί η χώρα μας, ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας για τη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της συνεργασίας στα Βαλκάνια».

https://tvxs.gr