Με την ενεργοποίηση όλων των διπλωματικών όπλων στον άξονα Ευρωπαϊκής Ένωσης , Ουάσιγκτον, Ισραήλ και Αιγύπτου, η Αθήνα και η Λευκωσία επιχειρούν, σε κοινό μέτωπο, να θέσουν διεθνές ανάχωμα στην κλιμακούμενη επιθετικοπτητα Ερντογαν και να αποτρέψουν δυσμενή γεωπολιτικά τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο.

Χωρίς ακόμη να έχει επιβεβαιωθεί το εάν όντως η Τουρκία έχει ήδη επιχειρήσει παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ με το πλοίο - γεωτρύπανο «Πορθητής» αλλά με όλα τα μηνύματα από την Άγκυρα να δείχνουν ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει να δοκιμάζει τις «κόκκινες γραμμές» Ελλάδας και Κύπρου, το επόμενο τριήμερο θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο σε διπλωματικό επίπεδο - κυρίως σε ό,τι αφορά την στάση της Ε.Ε κσι των ΗΠΑ.

 

Σήμερα αναμένεται η πρώτη συντονισμένη - και, κατά τος πληροφορίες, έντονη - απάντηση των 28 της ΕΕ μετά την εκτενή ενημέρωση που έγινε χθες στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων από τους υπουργούς Εξωτετικών Ελλάδας και Κύπρου Γιώργο Κατρούγκαλο και Νίκο Χροστοδουλίδη για την κλιμάκωση της παράνομης τουρκικής δράσης στην κυπριακή ΑΟΖ. Τα μηνύματα από το Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλλες εμφανίζουν την Ε.Ε. έτοιμη να παγώσει πλήρως την ευρωπαϊκή, ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, ενώ επίσης σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr είναι πιθανό να υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο με τον Σύμβουλο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον.

Το αίτημα Ελλάδας και Κύπρου για ευρωπαικές κυρώσεις προς την Τουρκία εάν επιβεβαιωθεί ότι έχουν ξεκινήσει παρανομες γεωτρήσρις θα τεθεί και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στην σύνοδο κορυφης της 20ης και 21ης Ιουνίου ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί στην Αθήνα και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση όλων των κομμάτων για τις κρίσιμες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ο Γιωργος Κατρούγκαλος  κατά την ενημέρωση στους εταίρους, μαζί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αναφέρθηκε στις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και, πιο συγκεκριμένα, στην ΑΟΖ της Κύπρου, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη πρακτική της Άγκυρας έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο από το 2018. Και πρόσθεσε  ότι έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην Τουρκία ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής, όχι μόνο για λόγους αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά για λόγους που αφορούν στη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα  της ΕΕ.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Λουξεμβούργο στην σημερινή ανακοίνωση των 28, μετά την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού συμβουλίου, θα εκφράζονται  «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα δεσμεύονται να «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία». Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επαναλάβει ότι καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και θα επαναβεβαιωσει ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ήδη σταματήσει» καθώς και ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. - Τουρκίας».

 

Πρόκειται για ένα μήνυμα που σηματοδοτεί καθαρά το πλήρες πάγωμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, απέχει όμως ακόμη από την επιβολή κυρώσεων ανάλογων με εκείνες που είχαν αποφασιστεί κατά της Ρωσίας για την Κριμαία και τις οποίες επιδιώκει η Κύπρος με την στήριξη και της Ελλάδας.

Τις αποφάσεις σ’ αυτήν την κατεύθυνση φέρεται να μπλοκάρει μέχρι στιγμής η Βρετανία η οποία δεν επιθυμεί την πλήρη ρήξη της ΕΕ με την Τουρκία και μαζί της συντάσσεται ομάδα χωρών στην οποία μετέχουν η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Το θέμα των κυρώσεων πάντως θα τεθεί εκ νέου και στην σύνοδο κορυφης της Πέμπτης και της Πατασκευής ενώ σύμφωνα να διπλωματικές πηγές πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση Ερντογάν μετά τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη αλλά κσι κατά την συνάντηση του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο τέλος του μήνα στην Ιαπωνία.

https://tvxs.gr