Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 13 Ιούν 2019
Αφορούν και προσπάθειες συγκάλυψης οι «βόμβες» Αγγελή;
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Με μία εμφανή προσπάθεια να αποσείσει τις όποιες ευθύνες του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής εμπλέκει τώρα σε επιστολή προς τα ΜΜΕ την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ξεκαθαρίζει το τοπίο με ανακοίνωσή του ο Μιχάλης Καλογήρου.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι τους είχε ενημερώσει για το πώς διεξάγονταν οι έρευνες οι σχετικές με το σκάνδαλο NOVARTIS -το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει και υπαρκτό και μεγάλο- και για το γεγονός ότι είχε διακρίνει παραλείψεις και βιαστικές διαδικασίες που εμποδίζουν τη σε βάθος διερεύνησή του. 

Στην επιστολή του  ο κ. Αγγελής προφανώς και δεν αναφέρει την οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο του εντούτοις όμως υποστηρίζει ότι ήταν όλοι ενήμεροι για τις κινήσεις του ενώ εκφράζει απορία για το γεγονός ότι οι αναφορές του δεν βρήκαν ευήκοα ώτα στην εισαγγελία και δεν έχει μέχρι τώρα γίνει δεκτό το αίτημα του να συνενωθούν οι ανάλογες με τη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα εισαγγελίες σε μία. 

Δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό έχει παραβιάσει τον κώδικα των δικαστικών λειτουργών ο κ. Αγγελής και είναι εύλογο ότι αυτό θα το κρίνουν οι ανώτεροι του. 

Αναλυτικά η επιστολή:

Γεγονός πάντως είναι ότι τόσο η προηγούμενη αναφορά του για συγκάλυψη από τους Ράικου-Ντογιάκο κλπ. της υπόθεσης Βγενόπουλου όπως και η τωρινή αναφορά του είχαν αρχικά τεθεί στο αρχείο. 

Σε κάθε περίπτωση και στις δύο περιπτώσεις άσχετα από τις όποιες άλλες καταγγελίες του κ. Αγγελή ο ίδιος αφήνει περισσότερες υπόνοιες για προσπάθειες συγκάλυψης (και) πολιτικών προσώπων από ανώτατους δικαστικούς οι οποίοι είτε με παραλείψεις είτε με βιαστικές ενέργειες προσπαθούν να αποδώσουν ευθύνες μόνο σε κάποιους από αυτούς.

Ας μην βιαστούν λοιπόν οι «όψιμοι» υπερασπιστές του αντιεισαγγελέα να βγάλουν συμπεράσματα για το αν στήθηκαν σκευωρίες ή για το αν αντίθετα κάποιοι προσπάθησαν να απαλλάξουν πολιτικούς από τις ευθύνες τους ή και για τα δύο.

«Καταπέλτης» κατά Αγγελή η Τουλουπάκη

Η επιστολή Αγγελή προκάλεσε αντιδράσεις και σύμφωνα με πληροφορίες, στην αναφορά της η κυρία Τουλουπάκη φέρεται να υποστηρίζει ότι στην περίφημη συνάντηση στη Βιέννη, οι Αμερικανοί εισαγγελείς φέρονται να είπαν στους Έλληνες συναδέλφους τους ότι υπάρχει στην διάθεση τους αριθμός τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία πολιτικού προσώπου που ελέγχεται για εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis.

Σύμφωνα πάντα με την αναφορά της κ. Τουλουπάκη, οι Αμερικανοί φέρονται να ρώτησαν τους Έλληνες εάν ενδιαφέρονται για αυτόν τον λογαριασμό και ο κύριος Αγγελής φέρεται να απάντησε στους Αμερικανούς εάν έχετε στοιχεία να απευθυνθείτε στη eurojust.

Στην ίδια αναφορά η κυρία Τουλουπάκη φέρεται επίσης να υποστηρίζει ότι ο κύριος Αγγελής κατέσχεσε δύο φορές ηλεκτρονικά αρχεία τόσο για τη Novartis όσο και για άλλες υπό διερεύνηση υποθέσεις, αλλά και τα πρωτότυπα απόρρητα έγγραφα που είχαν αποστείλει στους εισαγγελείς οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους. Αυτά τα έγγραφα, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, δεν έχουν επιστραφεί ακόμη και σήμερα από τον κ. Αγγελή στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. Επίσης, στην αναφορά της η εισαγγελική λειτουργός φέρεται να κάνει λόγο για ενέργειες του κυρίου Αγγελή που επιχείρησαν να μπλοκάρουν την ταχεία περαίωση της έρευνας για τη Νovartis.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η κυρία Τουλουπάκη κατηγορεί τον πρώην επόπτη της, για παρεμβάσεις στο έργο της, υποστηρίζοντας ότι παρενέβαινε αλλάζοντας τις δικές της παραγγελίες που έδινε στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης

Τι απαντά ο Μ. Καλογήρου

Άμεσα μετά τη δημοσίευση της επιστολής Αγγελή, εκδόθηκε ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, στην οποία ξεκαθαρίζει τις όποιες σκιές επιχειρεί να δημιουργήσει με την επιστολή του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Αναλυτικά: 

Αμέσως μετά την ενέργειά μου να ζητήσω, όπως από το νόμο προβλέπεται, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Αγγελή, ο τελευταίος έσπευσε να δημοσιοποιήσει ανακοίνωσή του προς τον Τύπο.

Σε σχέση με όσα αναφέρονται σε αυτή, απόλυτα διευκρινίζεται ότι έχω ήδη από την αρχή της θητείας μου επιλέξει να μην τοποθετούμαι ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εμπλέκομαι σε αξιολογήσεις σχετικά με τη δικονομική μεταχείριση οποιασδήποτε υπόθεσης. 

Όσον αφορά τα διαλαμβανόμενα στην επιστολή τού κ. Αγγελή τα μόνα ζητήματα που μου είχε θέσει ήταν η άποψή του σε σχέση με δημοσιεύματα, καθώς και η προσωπική του νομική άποψη σχετικά με τη μελλοντική συγχώνευση των ειδικών εισαγγελιών. Οποιαδήποτε άλλωστε ενημέρωσή μου, επιτρέπω να αφορά μόνο αντικείμενα που εμπίπτουν στα καθήκοντά μου, προκαλώντας πάντοτε ακόλουθα τη νόμιμα προβλεπόμενη διαδικασία.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι προέβην στην παραγγελία άσκησης προκαταρκτικής εξέτασης μετά από διαβιβαστικό έγγραφο από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ακριβώς ώστε το κρίσιμο ζήτημα να πάψει να συνιστά αντικείμενο διαρροών ή υπαινικτικών αναφορών, όπως άλλωστε δεν ταιριάζει σε θεσμικά όργανα που έχουν αναλάβει και ασκούν πολιτική ή δικαστική εξουσία.

Η προκαταρκτική εξέταση από δικαστικό όργανο άλλου δικαστηρίου που έχει ήδη ζητηθεί θα δώσει τη δυνατότητα οριστικής και με πλήρη διαφάνεια επίλυσης του ζητήματος από τα ίδια τα όργανα της Δικαιοσύνης, δηλαδή από όργανα που φέρουν τα εχέγγυα άσκησης των συναφών καθηκόντων με ανεξαρτησία, πληρότητα και αντικειμενικότητα». 

«Επίδειξη αυτοσυγκράτησης» ζητά η Ξένη Δημητρίου

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, σε ανακοίνωσή της ζητεί «επίδειξη αυτοσυγκράτησης» για την υπόθεση της Novartis που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ επισημαίνει ότι πρέπει να επιδειχθεί εμπιστοσύνη στα αρμόδια ανεξάρτητα δικαστικά όργανα, που έχουν αναλάβει να ρίξουν φως στην επίμαχη υπόθεση.

https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου