Στη δημοσιοποίηση της συζήτησης με τον υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, προχώρησε, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει, το Euractiv, τεκμηριώνοντας, πως, όχι μόνο έγινε λόγος για το Μακεδονικό σε αυτή τη συζήτηση, γεγονός που διέψευσε ο Βέμπερ, αλλά και ότι γνωρίζει πολύ καλά την θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ζήτημα και πως δεν είναι αντίθετος με τη «θέση αρχής»

Υπενθυμίζεται, ότι μετά το χθεσινό δημοσίευμα του Euractiv στο οποίο περιλαμβάνονταν δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ τόσο για την υποστήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ίδιος ο Βέμπερ διέψευσε πως συζητήθηκε το ζήτημα του Μακεδονικού. Μάλιστα υπογράμμισε πως «σέβεται την ευαισθησία του ελληνικού λαού στο θέμα της ονομασίας της FYROM», μια αναφορά που σχετίζεται με τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» στις δηλώσεις του. Ωστόσο από τα ηχητικά αποκαλύπτεται και ο ψευδής ισχυρισμός του υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Κομισιόν σε αυτό το ζήτημα καθώς ακούγεται να αναφέρεται στην ΠΓΔΜ ως Μακεδονία. 

 

Όπως υπενθυμίζει το Euractiv, η θέση ορισμένων στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και κυρίως του Βέμπερ «είναι εδώ και καιρό αμφίσημη και στην καλύτερη περίπτωση έφθασε μέχρι την αόριστη υποστήριξη της συμφωνίας η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Ο Βέμπερ στο μήνυμα του στο Twitter, διαψεύδοντας το δημοσίευμα του Euractiv, ανέφερε: «Σέβομαι την ευαισθησία του ελληνικού λαού στο θέμα της ονομασίας της FYROM. Δεν υπήρξε καμιά συνέντευξη επί του θέματος. Σέβομαι τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και πιστεύω ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα στη σταθερότητα και την ευημερία αντιμετωπίζοντας τον λαϊκισμό». 

Η διάψευση προκάλεσε πολλά ερωτήματα, ενώ πληροφορίες θέλουν να προηγήθηκε και τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μάνφρεντ Βέμπερ. Έτσι το Euractiv, για λόγους αξιοπιστίας, δημοσίευσε το ηχητικό και την απομαγνητοφώνηση της συζήτησης ανάμεσα στον Μάνφρεντ Βέμπερ και τον δημοσιογράφο του Euractiv Τζεράρντο Φορτούνα, καθώς και ορισμένων άλλων δημοσιογράφων, που έλαβε χώρα στις 9 Ιανουαρίου μετά την ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κ. Βέμπερ. 

Όπως σημειώνεται, σε κανένα σημείο ο κ. Βέμπερ ή το επιτελείο του επί του Τύπου δεν διακόπτει ή δηλώνει ότι μιλά «off the record». Πρόκειται για μια επισήμανση - απάντηση στον εκπρόσωπο του Βέμπερ και επικεφαλής της εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντάρα Μέρφι, ο οποίος είχε ζητήσει να μη δημοσιευτεί η συνομιλία, ισχυριζόμενος πως ήταν «παρασκηνιακή». Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως εκτός από τον Βέμπερ, στο Euroactiv μίλησε και Γερμανός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ, στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ, οποίος τόνισε ότι η ΝΔ έχει δηλώσει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πως θα αποδεχτεί την «επικυρωμένη» συμφωνία αν γίνει κυβέρνηση. 

 

Στο ηχητικό:

Ο δημοσιογράφος του EURACTIV ρωτά τον κ. Βέμπερ για την συμφωνία και για την αλλαγή ονόματος της ΠΓΔΜ.

ΟΒέμπερ απαντά: «Βρισκόμαστε εν μέσω μίας διαδικασίας, οι προτάσεις βρίσκονται τώρα στο τραπέζι και όλοι γνωρίζουν ότι αυτό πρέπει να διευθετηθεί για να δοθεί στην Μακεδονία ένα θετικό οικονομικό και ευρωπαϊκό μέλλον».

(Ακολουθεί άλλος δημοσιογράφος): Η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει ότι αυτό πρέπει να διευθετηθεί; Εάν χρειασθούν οι ψήφοι τους στην ολομέλεια του κοινοβουλίου, θα σηκώσετε το τηλέφωνο;

Βέμπερ: Κατ΄αρχάς, έχουν κυβέρνηση για να διαπραγματευθεί την συμφωνία...και είναι υπεύθυνη...

(παρέμβαση άλλου δημοσιογράφου): Η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί...

Βέμπερ: Αλλά και πάλι, η αντιπολίτευση δεν χρειάζεται επισήμως για την αποδοχή τώρα του συμβιβασμού. Αρα, ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να παρουσιάσει μία εναλλακτική, αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης και ο Κυριάκος δεν είναι αντίθετος με την θέση αρχής για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

https://tvxs.gr