«Εμείς περιμένουμε όλα τα κράτη να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο. Δεν είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ να παίρνει θέση απέναντι στα διεθνή ζητήματα. Υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί για αυτό», δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν ρωτήθηκε για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ. «Όσα συμβαίνουν ενισχύουν την υποστήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ για πολιτική λύση», συμπλήρωσε, αναφερόμενος κυρίως στο θέμα της Κύπρου. 

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε «απροετοίμαστος» να απαντήσει αν θα υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής, αν και το πρωί, είχε δηλώσει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση άμεσα θα αντιδράσει στην τουρκική προκλητικότητα. «Είναι πολύ νωρίς. Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα», είπε.

Σημειώνεται πως την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στον Alpha, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αξιοποιήσει τα κεκτημένα και τις επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντάς του πως «είχαμε κερδίσει κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας μαζί με τον κ. Αναστασιάδη». «Ζήσαμε τρεις μήνες απραξίας, άγνοιας και αλλοπρόσαλλων πολιτικών. Έχουν περάσει τρεις μήνες και όσο είδατε εσείς κυρώσεις είδαμε όλοι μας. Η κυβέρνηση έπρεπε να επισπεύσει και να ζητήσει την εφαρμογή των κυρώσεων», τόνισε. «Καθώς και κυρώσεις από τις ΗΠΑ είχαμε ζητήσει. Και σήμερα δύο βουλευτές στις ΗΠΑ κατέθεσαν σχετικό ψήφισμα κυρώσεων». «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχοντας να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση διστάζει να διεκδικήσει κυρώσεις στην Τουρκία που θα αποτελούσαν φραγμό στην αχαλίνωτη συμπεριφορά της στο Αιγαίο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τις αποστάσεις που πήρε ο  Γενς Στόλτενμπεργκ για τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, ανέφερε πως «η τακτική ίσων αποστάσεων είναι αναμενόμενη, αλλά αδικεί την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι θύμα των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο και θέτουμε μονίμως τα ζητήματα αυτά και εντός του ΝΑΤΟ». 

 

Κατά τα λοιπά, στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, μιλώντας για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, ανέφερε πως είναι «χρέος του ΝΑΤΟ να ασκηθεί κάθε επιρροή για κατάπαυση του πυρός. Να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπων και νέα ρεύματα προσφύγων. Να μην ακυρωθούν οι προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης της Συριακής κρίσης». «Η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και συνθηκών», τόνισε, σημειώνοντας πως παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο

«Συμπέσαμε στην εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ καλείται να προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα δεδομένα, να ασκεί την αποτρεπτική και αμυντική του ικανότητα», συνέχισε, αναφέροντας ότι με τον γγ του ΝΑΤΟ συζήτησαν «και για την κατάσταση στα Βαλκάνια, τη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντας σταθερότητας». «Ενημέρωσα για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες. Υπονομεύουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ στην κατεύθυνση της επανεκκίνησης των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού», είπε και ανέφερε πως η Ελλάδα επιδεικνύει προσήλωση στην αρχή της αλληλεγγύης και παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της συμμαχίας.

«Παρουσίασα και την κατάσταση στο Αιγαίο. Κάθε συμπεριφορά εκτός διεθνούς δικαίου είναι άγονη και επικίνδυνη. Η Ελλάδα είναι κατά της χρήσης απειλών ή βίας και είναι υπέρ της ειρηνικής επίλυσης όλων των διαφορών», συνέχισε σημειώνοντας ότι η χώρα μας διαθέτει το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες και είναι σύμμαχος συνεπής και σταθερός αλλά και κυρίαρχο κράτος με αναμφισβήτητα δικαιώματα.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της συμμαχίας στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και ανέφερε ότι ζήτησε ενεργότερη συμμετοχή της συμμαχίας ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το Δεκέμβριο στο Λονδίνο. Σχετικά με την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα καταδίκασε τη μονομερή ενέργεια της Τουρκίας και συντάχθηκε απόλυτα με τη θέση της ΕΕ. «Είναι ξεκάθαρο ότι η λύση στη Συρία πρέπει να είναι πολιτική. Μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες δεν βοηθούν», ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτή η επέμβαση δεν θα επιτρέψει σε δυνάμεις που τώρα είναι ηττημένες και διάσπαρτες να ανασυνταχθούν».

Συμπλήρωσε δε ότι το μέτωπο απέναντι στην τρομοκρατία είναι αρραγές ενώ ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί και στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός επίσης ζήτησε με έμφαση από το ΝΑΤΟ να ενισχύσει την παρουσία του στο Αιγαίο και στο νότιο τμήμα του προκειμένου να καλυφθεί όλο το εύρος των θαλασσίων συνόρων.

Από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε πως «προσβλέπει σε συνεργασία με την Ελλάδα». «Πάντα χαίρομαι όταν έρχομαι στην Αθήνα που είναι αφοσιωμένος εταίρος για δεκαετίες και δίνει το παράδειγμα». Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δήλωσε επίσης ότι συζήτησαν για την απόκριση της συμμαχίας στο προσφυγικό στο οποίο η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή του ζητήματος. Είπε ότι «συνεργαζόμαστε για να αποκοπούν τα ρεύματα των παράνομων μεταναστών» ενώ μετά από σχετική ερώτηση κάλεσε τις άλλες χώρες μέλη να συμβάλλουν με περισσότερα πλοία, κάτι που ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να δείξει αυτοσυγκράτηση και «οι δράσεις να είναι μετρημένες, αναλογικές και να αποφευχθεί περισσότερος ανθρώπινος πόνος». Παράλληλα αναφέρθηκε στην συνεργασία όλων των μελών της συμμαχίας για την καταπολέμηση του κοινού εχθρού, του ISIS. «Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να πολεμά τη διεθνή τρομοκρατία. Πρέπει να καταπολεμήσουμε στη ρίζα του το πρόβλημα. Στόχος είναι η αποκατάσταση σταθερότητας σε αυτές τις περιοχές», συμπλήρωσε.
 22:47 | 10 Οκτ. 2019
https://tvxs.gr