Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την πολιτική της έναντι της Τουρκίας άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον Alpha, διότι δεν ζητά από την ΕΕ την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Ο  Α. Τσίπρας επισήμανε τον κίνδυνο αυτή η πολιτική κατευνασμού του Κ. Μητσοτάκη να αφήσει αχαλίνωτο τον Ερντογάν ενώ, στη συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, αναφέρθηκε διεξοδικά στο προσφυγικό και το σκάνδαλο Novartis κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή κυβερνητικό ρεβανσισμό» της Ν.Δ.

 

Σε ερώτηση για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού σημείωσε ότι προσέρχεται στο διάλογο με θετική διάθεση αλλά δεν θα επιτρέψει «μικροπολιτικά παιχνίδια». «Αν ο στόχος της ΝΔ είναι η μικροκομματική πλειοδοσία τότε θα μας βρει απέναντί της», σημείωσε και αναφέρθηκε εκ νέου στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. 

Για την Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε πως «είχαμε κερδίσει κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας μαζί με τον κ. Αναστασιάδη». «Ζήσαμε τρεις μήνες απραξίας, άγνοιας και αλλοπρόσαλλων πολιτικών. Έχουν περάσει τρεις μήνες και όσο είδατε εσείς κυρώσεις είδαμε όλοι μας. Η κυβέρνηση έπρεπε να επισπεύσει και να ζητήσει την εφαρμογή των κυρώσεων», τόνισε. 

«Καθώς και κυρώσεις από τις ΗΠΑ είχαμε ζητήσει και σήμερα δύο βουλευτές στις ΗΠΑ κατέθεσαν ψήφισμα κυρώσεων». «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχοντας να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση διστάζει να διεκδικήσει κυρώσεις στην Τουρκία που θα αποτελούσαν φραγμό στην αχαλίνωτη συμπεριφορά της στο Αιγαίο», υπογράμμισε. 

Η λογική κατευνασμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπορεί να αποχαλινώσει τον Ερντογάν συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την προκλητικότητα του Τούρκου προέδρου όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα απάντησε ότι τότε είχε πάρει τις απαντήσεις που του άξιζαν. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «καταφέραμε να μειώσουμε τις προσφυγικές ροές, να έχουμε την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και φτάσαμε το Κυπριακό κοντά στη λύση θέτοντας τα κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό της παρουσίας του τουρκικού στρατού». Αντίθετα η κυβέρνηση ΝΔ δεν αξιοποιεί τα κεκτημένα και επί των ημερών της αυξήθηκαν δραματικά οι πρόσφυγες στα νησιά. 

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το προσφυγικό, σημείωσε ότι στην Μόρια «είχαμε 5.600 πρόσφυγες και την 1η Οκτωβρίου κατεγράφησαν 12.000 και πλέον. Κατά τα άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έφερνε τους μετανάστες. Η πολιτική που εφαρμόζει η Ν.Δ. στο προσφυγικό είναι μπάχαλο». Ανοίγει μια φάμπρικα όποιος ανοίγει ζητήματα θα πηγαίνει στην δικαιοσύνη ανέφερε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για την προανακριτική στον κ. Παπαγγελόπουλο.

Κριτική άσκησε και στον υπουργό Εξωτερικών: «Άκουσα τον κ. Δένδια την ημέρα που τρυπάνε στο οικόπεδο 7 στην Κύπρο και έχουμε πλοία τριγύρω, τον ακούσαμε να λέει ότι δεν τρέχει τίποτα, τρυπάνε λάσπη… και θα φύγουν. Η μέση οδός είναι η διεκδίκηση με διπλωματική οδό και να εφαρμοστούν οι κυρώσεις».

Για το θέμα της προανακριτικής στον πρώην υπουργό Δ. Παπαγγελόπουλο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Βουλή μπορεί να ερευνήσει ό,τι θέλει αλλά εδώ «ανοίγει μία φάμπρικα για όλες τις επόμενες κυβερνήσεις, όποιος καταδεικνύει ζητήματα να κατηγορείται για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη». Στο σημείο αυτό αναρωτήθηκε «γιατί βγήκα εγώ από το κάδρο;». «Ποιος πήρε την πολιτική απόφαση;». «Είναι ψευδομάρτυρες ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, που με μηνύσανε;». «Να βγει ο κ. Μητσοτάκης να το πει…».

Για όσα έγιναν στη Βουλη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επί της πρότασης της ΝΔ σε βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου με την απουσία σύσσωμης της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «καραγκιοζιλίκι». «Ο κ. Μητσοτάκης μπήκε από την πίσω πόρτα να ψηφίσει και να φύγει», είπε και αναφερόμενος στις διαρροές που είχε η ΝΔ στην ψηφοφορία σημείωσε πως «ούτε τους βουλευτές του δεν έπεισε». «Δεν με έβαλε στο κάδρο γιατί φοβήθηκε τον διασυρμό του τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα φορολογικά μέτρα ελάφρυνσης, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως πρόκειται για μια δικαίωση της πολιτικής της κυβέρνησης του, καθώς μέχρι τις εκλογές η ΝΔ μιλούσε για «τέταρτο μνημόνιο» και σήμερα εκμεταλλεύεται τις επιτυχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του δημοσιονομικού χώρου που άφησε. «Ό,τι θετικό φυσικά και θα το ψηφίσουμε» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Τα μέτρα που φέρνει ο Μητσοτάκης είναι 1 δις ευρώ και τα μισά από αυτά τα δίνει στη μείωση φόρων των επιχειρήσεων. Αντίθετα εμείς λέγαμε ότι θα έπρεπε να καταργηθεί ο φόρος αλληλεγγύης και να ανακουφισθεί κυρίως η μεσαία τάξη». Κριτική επίσης άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στον προϋπολογισμό ιδιαίτερα για το 30% ηλεκτρονικών συναλλαγών για το αφορολόγητο.

Τέλος σχετικά με τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ και το άνοιγμα που πραγματοποιεί, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει τρεις κύκλους, ο ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών και της αντιπολίτευσης, ο κύκλος της κυβερνώσας Αριστεράς και σήμερα θα ανοίξουμε ένα νέο κύκλο της αντιστοίχισης με τις νέες δυνάμεις που μας ψήφισαν». Θα συζητήσουμε στο συνέδριο ακόμα και για το όνομα απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε σχετική ερώτηση διατυπώνοντας την προσωπική του άποψη όπως είπε πως το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ» είναι ισχυρό brand και πρόσθεσε ότι αλλάζουν όνομα μόνο όσοι κάτι θέλουν να κρύψουν.
 21:41 | 10 Οκτ. 2019
https://tvxs.gr