Το 2021 θα παιχτεί μια ακόμη ζαριά στο κυπριακό, για την οποία αρκετοί  επαγγελματίες της διπλωματίας πιστεύουν ότι μπορεί να είναι η τελευταία.

Το πεδίο των νέων διπλωματικών ασκήσεων θα είναι μια άτυπη πενταμερής διάσκεψη μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, πιθανότατα, στη Νέα Υόρκη.

Ο γγ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες θα καλέσει τους ηγέτες της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας (εγγυήτριες δυνάμεις), της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Τουρκοκυπρίων για να συνεχίσουν από το σημείο που σταμάτησαν πριν από 3,5 χρόνια στο Κραν Μοντανά.

Από τότε μέχρι σήμερα όλα πηγαίνουν χειρότερα σε ό,τι αφορά την προοπτική επίλυσης του κυπριακού:

-Ο εθνικιστής Ε. Τατάρ κέρδισε τον μετριοπαθέστερο Μ. Ακιντζί στα κατεχόμενα και πήρε τα ηνία. Για την ακρίβεια, τον επέβαλε η Άγκυρα.

-Ο Ρ. Τ. Ερντογάν με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ πιέζει για συμμετοχή στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

-Ο κίνδυνος εποικισμού της περίκλειστης πόλης της κατεχόμενης Αμμοχώστου έγινε ορατός.

-Το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων (εμπόριο κυπριακής υπηκοότητας) έπληξε το κύρος της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας.

-Η ΕΕ δυσκολεύεται να επιβάλει οποιαδήποτε κύρωση στην Τουρκία φοβούμενη πιέσεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

-Η επεισοδιακή αποχώρηση του Ντ. Τραμπ από τον Λευκό Οίκο και οι πληγές που αφήνει ανοιχτές στο σώμα της αμερικανικής δημοκρατίας  υποχρεώνουν τη διοίκηση Μπάιντεν σε εσωστρέφεια για κάποιο καιρό.

-Η κοινή γνώμη στο νησί είναι όλο και πιο επιφυλακτική απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή λύσης του κυπριακού.

-Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί λόγω της πολύμηνης παρουσίας του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

-Το Brexit αποσυνδέει τη βρετανική διπλωματία, που έχει αυτή τη στιγμή την ενεργότερη εμπλοκή στις σχετικές διεργασίες, από την ευρωπαϊκή.

Το δίλημμα είναι σκληρό όσο πάντα:

-Η Λευκωσία υποστηρίζει μια ομοσπονδιακή λύση με έμφαση στη σταδιακή απόσυρση του τουρκικού κατοχικού στρατού και στην κατάργηση των εγγυήσεων.

-Η τουρκική/τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει οριστικοποίηση της διχοτόμησης μέσα από μια λύση δύο κρατών που θα στηρίζεται στο διαμοιρασμό του ενεργειακού πλούτου.

Ο συμβιβασμός που προωθεί ο ξένος παράγοντας είναι μια συνομοσπονδία που θα προβλέπει εκ περιτροπής προεδρία και τουρκοκυπριακό βέτο στις αποφάσεις της κυβέρνησης με την Αγκυρα να διατηρεί την επιρροή της αλώβητη.

Ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης δεν δείχνει να έχει διάθεση για έναν τέτοιο συμβιβασμό και φαίνεται πολύ προσηλωμένος στα δυνητικά οφέλη της συνεργασίας με το Ισραήλ και των γεωτρήσεων.

Ομως, θα πιεστεί πολύ. Και τα χρυσά διαβατήρια τον καθιστούν πιο ευάλωτο σε πιέσεις από όσο ήταν έτσι κι αλλιώς.