Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 20 Ιαν 2021
Κάμαλα Χάρις  (Kamala Harris)
Κλίκ για μεγέθυνση



Η Κάμαλα Χάρις είναι αμερικανίδα νομικός, δικαστικός και πολιτικός, η οποία εξελέγη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020. Θα αναλάβει τα καθήκοντά της επισήμως στις 20 Ιανουαρίου 2021 και θα γίνει η πρώτη αμερικανίδα που θα αναλάβει ένα τόσο υψηλό κυβερνητικό πόστο.

Η Κάμαλα Ντέβι Χάρις γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1964 στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας, από πατέρα Τζαμαϊκανό και μητέρα Ινδή. Ο Ντόναλντ Χάρις είναι ομότιμος καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και η Σιάμαλα Γκοπαλάν, κόρη ινδού διπλωμάτη, είναι βιολόγος, ειδικευμένη στον καρκίνο του μαστού. Η Κάμαλα Ντέβι («Λωτός» και «Θεά» αντίστοιχα στα σανσκριτικά), σπούδασε αρχικά πολιτική επιστήμη και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ της Ουάσινγκτον (πτυχίο το 1986) και στη συνέχεια νομικά στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (πτυχίο 1989).

Το 1990 διορίστηκε βοηθός εισαγγελέα στο Όκλαντ και άρχισε να αποκτά φήμη ως απηνής διώκτης του εγκλήματος, ιδιαίτερα αυτών που άπτονται της βίας των συμμοριών, των ναρκωτικών και της σεξουαλικής κακοποίησης. Το 2004 προβιβάστηκε σε εισαγγελέα του Όκλαντ και το 2010 εξελέγη γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας με τη σημαία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Κατά την άσκηση των καθηκόντων της επέδειξε πολιτική ανεξαρτησία, απορρίπτοντας, για παράδειγμα, την πίεση που της ασκήθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση προκειμένου να διευθετήσει μία αγωγή κατά ενυπόθηκων δανειστών για αθέμιτες πρακτικές. Αντ’ αυτού, διαχειρίστηκε επιθετικά την υπόθεση που αφορούσε την Καλιφόρνια και το 2012 κέρδισε μία απόφαση με πέντε φορές υψηλότερη αποζημίωση από αυτή που είχε αρχικά προσφερθεί. Η άρνησή της να υπερασπιστεί το δημοψήφισμα του 2008, με το οποίο απαγορεύτηκε ο γάμος των ομοφυλοφίλων στην Καλιφόρνιας, βοήθησε να ανατραπεί το 2013. Το βιβλίο της «Smart on Crime» (2009) θεωρήθηκε υποδειγματικό για την αντιμετώπιση του προβλήματος των υπότροπων εγκληματιών.

Η Χάρις έλαμψε με την ομιλία της στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος το 2012 και άρχισε να γίνεται γνωστή σε παναμερικανικό επίπεδο. Το 2015 ήταν ένα από τα αστέρια του κόμματος και το 2016 εξελέγη άνετα γερουσιαστής, εκπροσωπώντας την πολιτεία της Καλιφόρνιας. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας ζήτησε μεταρρυθμίσεις στη μεταναστευτική πολιτική και την ποινική δικαιοσύνη, αύξηση στον κατώτερο μισθό και προστασία της μητρότητας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στη Γερουσία, που θα λήξει επισήμως με την ορκωμοσία της ως αντιπροέδρου, διετέλεσε μέλος των Επιτροπών της Δικαιοσύνης και Πληροφοριών. Έγινε γνωστή για το εισαγγελικό της ύφος, όταν υπέβαλε ερωτήσεις σε μάρτυρες κατά τη διάρκεια των ακροάσεων των Επιτροπών όπου συμμετείχε, προκαλώντας συχνά την οργή των Ρεπουμπλικάνων συναδέλφων της.

Τον Ιανουάριο του 2019 δημοσίευσε τα απομνημονεύματά της με τίτλο «Truths We Hold: An American Journey» και λίγο αργότερα ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020. Από την αρχή θεωρήθηκε βασική διεκδικήτρια του χρίσματος, ιδιαίτερα όταν στρίμωξε σ’ ένα εσωκομματικό ντιμπέιτ τον συνυποψήφιό της Τζο Μπάιντεν για κάποιες παλαιότερες αμφιλεγόμενες θέσεις του που τις θεώρησε ρατσιστικές.

Παρόλο που η υποστήριξη προς το πρόσωπό της διαρκώς αυξανόταν, εν τούτοις η πολιτική της καμπάνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα που την ανάγκασαν να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση του κομματικού χρίσματος τον Δεκέμβριο του 2019. Συνέχισε να διατηρεί υψηλό προφίλ κι ενέτεινε τον αγώνα της για κοινωνική δικαιοσύνη, μετά το θάνατο του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, που βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση τον Μάιο του 2020.

Βρέθηκε όμως να απολογείται σε κάποιους επικριτές της, που ισχυρίζονταν ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της ως γενική εισαγγελέας δεν διερεύνησε επαρκώς περιπτώσεις αστυνομικής βίας στην Καλιφόρνια και μάλιστα εναντίον αφροαμερικανών. Καθώς η φυλετική αδικία έγινε μείζον ζήτημα στις ΗΠΑ, πολλοί Δημοκρατικοί ζήτησαν από τον Τζο Μπάιντεν, που ήταν το φαβορί για το χρίσμα του κόμματος, να επιλέξει μία αφροαμερικανίδα ως αντιπρόεδρό του.

Τον Αύγουστο του 2020 ο Μπάιντεν επέλεξε τη Χάρις ως υποψήφια αντιπρόεδρό του και στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Από το 2014 η Κάμαλα Χάρις είναι παντρεμένη με τον συνομήλικό της δικηγόρο Ντάγκλας Έμχοφ. Για τον εβραϊκής καταγωγής νομικό είναι ο δεύτερος γάμος (έχει αποκτήσει δύο παιδιά), ενώ για τη Χάρις ο πρώτος. Το ζευγάρι δεν έχει αποκτήσει δικά του παιδιά, γιατί η Χάρις έχει δηλώσει ότι προέχει γι’ αυτήν η καριέρα της. Με την ορκωμοσία της Χάρις στις 20 Ιανουαρίου 2021, ο Έμχοφ θα γίνει ο πρώτος «δεύτερος κύριος των ΗΠΑ» (όπως αποκαλείται ο σύζυγος της αντιπροέδρου) και ο πρώτος σύζυγος αμερικανού αντιπροέδρου με εβραϊκή καταγωγή.



 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου