Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 03 Απρ 2021
Στα κάγκελα ο κόσμος της Δικαιοσύνης για το ενδεχόμενο ανοιγματος των Δικαστηρίων την Τρίτη
Κλίκ για μεγέθυνση

 

George Vitsaras / SOOC


Κύματα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει στις τάξεις της Δικαιοσύνης οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για επαναλειτουργία των Δικαστηρίων την ώρα που τα ημερήσια κρούσματα προσεγγίζουν τις 3.000 και ενώ η αναστολή λειτουργίας τους ήρθε με υποπολλαπλάσια κρούσματα, με τις πληροφορίες της τελευταίας στιγμής να περιγράφουν πως θα ανακληθεί και αυτή η απόφαση. Αντιδράσεις από δικαστές και εισαγγελείς, δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά και από τους δικηγόρους, με την Ολομέλεια των συλλόγων τους να αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως.
 
Σε άτακτη υποχώρηση προχωράει η κυβέρνηση και στις αποφάσεις της για επαναλειτουργία των Δικαστηρίων όλης της χώρας, καθώς οι σχεδιασμοί για άνοιγμά τους από την προσεχή Τρίτη προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από μία σειρά φορέων της Δικαιοσύνης. Σε ρεπορτάζ του dikastiko.gr περιγράφεται πως το βράδυ της Παρασκευής, εκτός της ανατροπής για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης, προέκυψε και η ανατροπή των σχεδιασμών για τα δικαστήρια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα επαναλειτουργήσει ούτε ο Άρειος Πάγος ούτε τα Εφετεία, αλλά μόνο εργατικά δικαστήρια, και η αναγκαστική εκτέλεση τραπεζών. Αντίστοιχη εικόνα μεταφέρεται και για το Πρωτοδικειο με μάρτυρες, αναφορικά με την αναγκαστική εκτέλεση και αναγκαστικής εκτέλεση διατροφών. Αντίστοιχα, αναμένεται να μην λειτουργήσουν και τα ποινικά δικαστήρια, ωστόσο οι πληροφορίες που μεταφέρονται για την παραγραφή σοβαρών υποθέσεων προβληματίζει.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις που αναμένεται αρχικά να μεταφραστούν στην έκτακτη Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας το Σάββατο για να αποφασιστεί η στάση τους.

Αντίδραση ήρθε και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, και συγκεκριμένα από τον γενικό γραμματέα, πρωτοδίκη Παντελή Μποροδήμο, που σε άρθρο του «Η Δικαιοσύνη στην “ανοσία της αγέλης”;», αναρωτιέται για τους αντιφατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως «πριν λίγες εβδομάδες -όταν τα ημερήσια κρούσματα Covid-19 κινούνταν πολύ χαμηλότερα- ανέστειλαν σχεδόν καθολικά τη λειτουργία των Δικαστηρίων στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, τώρα που καθημερινά υπερβαίνουν τα 3.500 και τα σχολεία είναι κλειστά, προωθεί το γενικό και πλήρες άνοιγμα όλων των πολιτικών δικών με την παρουσία μαρτύρων».

«Ταυτόχρονα, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας, τόσο προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, όσο και προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, δεν έχει ακόμα ξεκινήσει ο προγραμματισμένος εμβολιασμός των δικαστικών λειτουργών, που – λόγω του περιορισμένου αριθμού τους – θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός ολίγων ημερών» συμπληρώνει, επικαλούμενος το αίτημα για εμβολιασμό των δικαστικών λειτουργών, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν ζητούν «ειδική μεταχείριση».

«Αν, λοιπόν, η Πολιτεία έχει αποφασίσει ότι πρέπει να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη σχεδόν απεριόριστα, θα πρέπει προηγουμένως να εξασφαλίσει ουσιωδώς το προσωπικό της μέσω εμβολιασμού και όχι με ευχολόγια και ανεφάρμοστους πειραματισμούς αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Αλλιώς θα θεωρήσουμε ότι συνειδητά εκθέτει όλους τους δικαστικούς λειτουργούς, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά και χιλιάδες πολίτες που κινούνται καθημερινά στα Δικαστήρια στη διαδικασία επίτευξης της «ανοσίας της αγέλης». Και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό» καταλήγει ο γενικός γραμματέας της ΕΝΔΕ.

Με ανοιχτή επιστολή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, αλλά και σειρά φορέων όπως ο ΕΟΔΥ, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων και οι Ενώσεις Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών για την επαναλειτουργία των Δικαστηρίων, χαρακτηρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης ως «πρόθεση για ανοσία της αγέλης».

«Και αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν, το Υπουργείο Δικαιοσύνης που με τα συναρμόδια υπουργεία πριν λίγες εβδομάδες, όταν τα ημερήσια κρούσματα Covid-19 ήταν πολύ λιγότερα, να αναστέλλει σχεδόν καθολικά τη λειτουργία των Δικαστηρίων στις περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και τώρα που καθημερινά τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 3.000-3.500 και τα σχολεία είναι κλειστά, να προωθεί το γενικό και πλήρες άνοιγμα όλων των πολιτικών δικών με την παρουσία μαρτύρων, καθώς και σημαντικού αριθμού ποινικών δικών, αλλά και την πλήρη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων. Με δεδομένο μάλιστα, όπως κατ’ επανάληψη σας έχουμε περιγράψει στις συνεχείς οχλήσεις μας, ότι ο χώρος των Δικαστηρίων είναι πολύ πιο εκτεθειμένος και ευάλωτος ηλικιακά, κοινωνικά και υγειονομικά σε σχέση με τα σχολεία» τονίζουν και οι δικαστικοί λειτουργοί από τη μεριά τους.

«Σήμερα, τούτη την ώρα που τα δημοσιεύματα σας εμφανίζουν ως πρόθυμο να «ανοίξετε πλήρως» τα Δικαστήρια, σας απευθύνουμε έκκληση να αναλογιστείτε την κρισιμότητα των περιστάσεων και να δείξετε την απαιτούμενη υπευθυνότητα και να λάβετε υπόψη την προστασία της υγείας όλων των πολιτών. Για εμάς, η όποια απελευθέρωση των περιοριστικών μέτρων στην λειτουργία των Δικαστηρίων πρέπει να γίνει, εάν και εφόσον έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως άλλωστε επισημάνθηκε και από τους Διευθύνοντες τους μεγάλους δικαστικούς σχηματισμούς της Αθήνας στην τελευταία σύσκεψη που έγινε για το θέμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με επίσημες ανακοινώσεις θεσμικών εκπροσώπων της» σημειώνουν ακόμα, ενώ καταλήγουν σε αιτήματα για σειρά μέτρων για την ασφαλή επαναλειτουργία των Δικαστηρίων:

 1. υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας ή ασπίδας προστασίας προσώπου από τους δικαστές, εισαγγελείς, γραμματείς, συνηγόρους, διαδίκους και λοιπούς
  παρισταμένους εντός των δικαστικών αιθουσών (ακροατηρίων).
 2. διαθεσιμότητα αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος σε όλους τους χώρους και δωρεάν χορήγηση σε πλήρη επάρκεια όλων των απαραίτητων υλικών προστασίας (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια), καθώς και έγκριση δαπάνης για την τοποθέτηση πλέξιγκλας, όπου αυτή δεν έχει γίνει
 3. τήρηση ενάμισι (1,5) μέτρου απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων.
 4. καθορισμός ανώτατου ορίου εισερχομένων εντός μικρών αιθουσών σύμφωνα με τον αριθμό που προκύπτει από την τήρηση της απόστασης του (1,5) μέτρου.
 5. Φύλαξη όλων των εισόδων των Δικαστικών Κτηρίων καθ΄όλες τις εργάσιμες ώρες.
 6. Έλεγχος, θερμομέτρηση και καταγραφή των στοιχείων ταυτότητας όλων των εισερχομένων στις εισόδους των Δικαστικών Κτηρίων και των Γραφείων εξυπηρέτησης κοινού των Δικαστικών Υπηρεσιών της χώρας.
 7. «Δωρεάν και οριζόντια» rapid tests ανίχνευσης του κορωνοϊού, όσες φορές απαιτείται, σε όλους τους Δικαστικούς Υπαλλήλους και Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς με την ευθύνη και την επιμέλεια κλιμακίων του Ε.Ο.Δ.Υ. ή των εξειδικευμένων κλιμακίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (που ήδη πραγματοποιούν τα τεστ αυτά στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου).
 8. Αύξηση των κονδυλίων που αφορούν την καθαριότητα και έκτακτη πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, προκειμένου να υπάρχει σε καθημερινή και σε συνεχή βάση καθαριότητα και φροντίδα των εσωτερικών χώρων (κοινόχρηστων και μη)
  των Δικαστικών κτηρίων και
 9. Άμεση δέσμευση για προτεραιοποίηση, εντός του Απριλίου στους εμβολιασμούς όλων των εργαζομένων στις δικαστικές υπηρεσίες της, γιατί μόνον έτσι θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό τείχος προστασίας της υγείας όλων και θα μπορούν χωρίς φόβο να επανέλθουν πλήρως όλες οι διαδικασίες της λειτουργίας των Δικαστηρίων και Υποθηκοφυλακείων της χώρας.
πηγη: https://thepressproject.gr
 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου