Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 13 Νοέ 2019
«Δεν είμαστε Βαγδάτη, δεν είμαστε σε πόλεμο – Η αυξημένη καταστολή μπορεί να πυροδοτήσει εκρηκτικές καταστάσεις»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Kontra Channel

Απόσπασμα της συνέντευξης

«Βλέπουμε μια διαφορετική πολιτική τακτική και στρατηγική της σημερινής κυβέρνησης στα θέματα ασφάλειας. Βλέπουμε μια αυταρχική αντιμετώπιση επικεντρωμένη στην καταστολή. Όταν επικεντρώνεσαι σε έναν τομέα, χάνεις σε άλλους τομείς. Αυτή την περίοδο η κυβέρνηση χάνει στην αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος, οι ενδείξεις δείχνουν ότι αυξάνεται η εγκληματικότητα, δεν επικεντρώνονται σε περιοχές που είναι πηγές του εγκλήματος,πχ το Ζεφύρι, και επικεντρώνονται εκεί που είχαν διαφημίσει, δηλαδή στα Εξάρχεια και αυτό έχει συνέπειες και στην ασφάλεια των πολιτών και στην κοινωνική ειρήνη.

Βλέπουμε παραμονές του Πολυτεχνείου δημιουργία έντασης που δεν είναι απαραίτητη. Η Αστυνομία πρέπει να λειτουργεί με αναλογικότητα. Αυτοί οι άνθρωποι, οι αστυνομικοί, είναι οι ίδιοι που είχα και γω και πάρα πολλοί είναι άξιοι και συνεργαστήκαμε εξαιρετικά. Για να ενεργούν με διαφορετικό τρόπο σημαίνει ότι άλλαξε η πολιτική τους κατεύθυνση. Οι εντολές που έχουν είναι εντολές σκληρής στάσης απέναντι στους φοιτητές.

Πυροδοτούν καταστάσεις που δεν χρειάζονται και μέσα σε λίγη ώρα είδαν 3.000 φοιτητές στον δρόμο. Έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο ενεργεί η Αστυνομία. Πράγματι υπήρχε πρόβλημα πάντα και με τους μικροπωλητές μέσα στα Πανεπιστήμια, αλλά άλλο πράγμα είναι το πρόβλημα κι άλλο η σκληρή παρουσία και αντιμετώπιση των φοιτητών από την Αστυνομία, με ξυλοδαρμούς και προκαλούν μια ένταση, παραμονές μάλιστα της επετείου του Πολυτεχνείου.

Επίσης, στο κλαμπ με τους 300 θαμώνες, παιδιά γονατιστά. Δεν είμαστε Βαγδάτη. Ναρκωτικά μπορούν να βρεθούν παντού, αλλά τίποτα δεν δικαιολογεί αυτή την στρατιωτική αντιμετώπιση λες και έχουμε αιχμαλώτους. Η νεολαία δεν είναι ούτε αισμάλωτοι, ούτε εχθροί, ούτε αντίπαλοι. Μπορεί ανάμεσά τους να βρίσκονται και κάποιοι παραβατικοί αλλά χρειάζεται αναλογικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

‘Όταν βλέπουμε τέτοιες ενέργειες, θα πρέπει κάποιοι να χτυπήσουμε το καμπανάκι για περαιτέρω εξελίξεις. Υπάρχει η δράση και η αντίδραση σε πολλές περιπτώσεις. Πρέπει να πάψουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε πόλεμο. Δεν έχουμε εξωτερική απειλή. Δεν υπάρχει καμία απειλή από τη νεολαία που διαμαρτύρεται. Κοιτάξτε τι γίνεται στις άλλες χώρες, στη Γαλλία που τώρα έχουμε διαμαρτυρίες φοιτητών… υπάρχουν προβλήματα και πρέπει η μέθοδος, η σύνεση και οι δημοκρατικές διαδικασίες να είναι πρώτα.

Το ξύλο έχει αναγκαστικότητα, όπως είπε ο κ. Βορίδης, είναι κάπως αστείο. Δεν μπορεί η αστυνομία να χρησιμοποιεί το ξύλο, όποιος χρησιμοποιεί αυτό το ρητό του Σμιτ «το κράτος έχει το μονοπώλιο της βίας», οδηγείται στο ναζισμό. Υπάρχει ο νόμος, υπάρχει η μέθοδος, υπάρχει και η κοινή λογική που λέει ότι διασφαλίζουμε την ασφάλεια του πολίτη αλλά και κοινωνική ειρήνη. Αν είναι να λύσεις ένα πρόβλημα και να δημιουργήσεις άλλα 100, να μας λείπει.

Φοβάμαι ότι με το να χρησιμοποιείς την καταστολή και να κάνεις χρήση αυξημένης καταστολής εκεί που δεν χρειάζεται, χωρίς αναλογική χρήση, μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις όχι μόνο από φοιτητές, αλλά και από Έλληνες πολίτες και από πρόσφυγες, οι οποίοι έως τώρα αντιμετωπίζονταν με έναν τρόπο που να μειώνει τις εντάσεις τους»

 
 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου