Τεσσεράμισι χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Κυνικός και αμετανόητος, υποστήριξε σθεναρά τις ιδεολογικές θέσεις της οργάνωσης και δεν δίστασε να αδειάσει τα στελέχη και τους πρώην βουλευτές του για τα εγκλήματα που κατηγορούνται.

Χρυσαυγίτες αποθέωσαν προκλητικά τον αρχηγό τους στο ακροατήριο και ήρθαν αντιμέτωποι με αντιφασίστες που τον αποδοκίμαζαν.

Μέλη του ακροατηρίου δίπλα στην οικογένεια Φύσσα, αλλά και αντιφασιστικών οργανώσεων ξέσπασαν κατά του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν φραγμό μέσα στο δικαστήριο μεταξύ χρυσαυγιτών και αντιφασιστών. Οπαδοί της Χρυσής Αυγής αποθέωσαν το Νίκο Μιχαλολιάκο βγαίνοντας από το δικαστήριο.

Νωρίτερα, όταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος μπήκε στη δικαστική αίθουσα, για πρώτη φορά μετά από 4,5 χρόνια που ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής, σηκώθηκαν όρθιοι σε στάση προσοχής και αποδοκιμάστηκαν έντονα από το υπόλοιπο ακροατήριο.

Επί 3,5 ώρες ο Νίκος Μιχαλολιάκος απολογούταν για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Δήλωσε αθώος, μίλησε για πολιτική σκευωρία και παρεμβάσεις της δικαιοσύνης εναντίον της Χρυσής Αυγής.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος υποστήριξε σθεναρά τις ιδεολογικές θέσεις της Χρυσής Αυγής, λέγοντας χαρακτηριστικά, είμαι και ήμουν εθνικιστής, δεν είμαι φασίστας.»

Τον διαψεύδουν ωστόσο τα δεκάδες οπτικά ντουκουμέντα που τον δείχνουν σε φασιστικό παραλήρημα.

«Είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945, είμαστε εθνικιστές, είμαστε φασίστες»

«Στις σφαίρες θα απαντήσουμε με σφαίρες»

«Ελάτε να δείτε πώς οι ξιφολόγχες ακονίζονται στα πεζοδρόμια»

«Ναι είμαστε ρατσιστές»

«Αν χρειαστεί να λερώσουμε τα χέρια μας, θα τα λερώσουμε»

«Οι αμαρτίες μου παραμένουν στο ακέραιο και ελπίζω να γίνω περισσότερο αμαρτωλός στο μέλλον»

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος με την απολογία του καταρρίπτει το βασικό υπερασπιστικό ισχυρισμό Ρουπακιά, Πατέλη, Τσακανίκα και των υπολοίπων ότι το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα κινητοποιήθηκαν με sms από τον Πατέλη για να μοιράσουν τρικάκια ενόψει ομιλίας του Μιχαλολιάκου στην περιοχή και όχι για να επιτεθούν στον Παύλο Φύσσα.

«Δεν ήμουν σίγουρος αν θα πήγαινα για ομιλία τελικά στη Νίκαια. Μου φαίνεται παράξενο να μοιράσουν τρικάκια εκείνη την ώρα, αλλά δεν ξέρω. Αυτά συνήθως γίνονται μεσημέρι», υποστήριξε ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

«Ο Μιχαλολιάκος σήμερα έδωσε όλους τους συναγωνιστές του, από τον Λαγό, τον Πατέλη, τον Τσακανίκα και όποιον άλλο εμπλέκεται στη δολοφονία Φύσσα», σχολίασε ο Θανάσης Καμπαγιάννης δικηγόρος πολιτικής αγωγής

Δε γνώριζε το Γιώργο Ρουπακιά και δεν είχε σχέση η Χρυσή Αυγή με τη δολοφονία Φύσσα, υποστήριξε μέσα στο δικαστήριο.

«Δεν έδωσα εντολή για δολοφονία. Ένας άνθρωπος δολοφόνησε έναν άλλο», υποστήριξε στην απολογία του ο Νίκος Μιχαλολιάκος, αποφεύγοντας ακόμα και να πει το όνομα του Παύλου Φύσσα».

Ο πρώτος τη τάξει στη Χρυσή Αυγή ρωτήθηκε για τους ναζιστικούς του χαιρετισμούς.

«Δεν ήταν ο επίσημος χαιρετισμός της Χρυσής Αυγής. Εγώ μπορεί κάποιες φορές να χαιρετούσα με προτεταμένη τη δεξιά, γιατί θεωρούσα ότι είναι ελληνικός και όχι ναζιστικός χαιρετισμός»

«Δεν έμεινε καμία αμφιβολία ότι διεύθυνε εγκληματική οργάνωση όπως κατηγορείται», δήλωσε ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος δε δίστασε ακόμα και να απαρνηθεί τους πρώην βουλευτές του, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποδομήσει την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, λέγοντας: «Πήρα εγώ έναν πρώην ΠΑΣΟΚΟ (Μπούκουρας) που πουλούσε τυρόπιτες στο Περιστέρι και τον έκανα διευθυντή εγκληματικής οργάνωσης; Ο Κουκούτσης ήταν ο ορισμός του παλαιοκομματισμού, του Μαυρογιαλούρου και ο άλλος (Μπαρμπαρούσης) βοσκούσε πρόβατα στην Αιτωλοακαρνανία».

Έξω από το Εφετείο, πραγματοποιήθηκε ογκώδες αντιφασιστικό συλλαλητήριο ενώ η αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήταν κατάμεστη.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά, Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Πηγή: EΡΤ