Άγρια καταστολή και ξύλο, απρόκλητες επιθέσεις, όργιο αυθαιρεσίας και αθρόες προσαγωγές αδιακρίτως, συνέθεσαν το σκηνικό της επιχείρησης των ΜΑΤ στα Εξάρχεια μετά την πορεία στο Πολυτεχνείο. 

Στην περιοχή είχαν αναπτυχθεί από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και υδροβόλα οχήματα. Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων δεν άργησε να φέρει και την πρώτη εστία έντασης. Ομάδες νεαρών εκτόξευσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς διμοιρίες ΜΑΤ που βρισκόταν στο σημείο. Οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήσαν έφοδο στη πλατεία με τους περισσότερους  να διαφεύγουν προς τα γύρω στενά, όπου συνεχίστηκαν τα επεισόδια. Κάποια φλεγόμενα οδόφραγματα στήθηκαν στην οδό Στουρνάρη, αλλά και σε μερικούς ακόμη δρόμους, ωστόσο οι συγκρούσεις ήταν περιορισμένες. Τα ΜΑΤ επιδόθηκαν σε έναν κλεφτοπόλεμο με λίγες ομάδες αντιεξουσιαστών, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.  

Όμως οι επιχειρήσεις τους συνοδεύτηκαν και από ένα κύμα άγριας καταστολής κατά πάντων. Όποιος βρισκόταν στα Εξάρχεια ήταν στόχος. Δεκάδες αναίτιες προσαγωγές και συλλήψεις, ξύλο σε όλους και τραυματίες. Ανάμεσα στα θύματα μια κοπέλα που δέχτηκε την επίθεση των ΜΑΤ ενώ καθόταν μαζί με την παρέα της. Την ξυλοκόπησαν, την χτύπησαν στο κεφάλι και την έστειλαν στο νοσοκομείο. Θύμα των δυνάμεων του «νόμος και τάξης» και ο δημοσιογράφος Μάριος Αραβαντινός, ο οποίος κατέγραφε σε live μετάδοση μια «καταδρομική» επιχείρηση των ΜΑΤ με απρόκλητη επίθεση σε κόσμο, όπως ο ίδιος ανέφερε. 

Ενσωματωμένο βίντεο233

Ενδεικτικά είναι και δύο βίντεο με τους προσαχθέντες. Το πρώτο αστυνομικός ακούγεται να λέει σε κάποιους από τους προσαχθέντες: «Έτσι μουν@@@@α», ενώ στο δεύτερο αστυνομικός λέει επίσης στους προσαχθέντες: «Για ποζάρετε λίγο» ενώ τους περνάνε μπροστά από τις κάμερες.

Άνδρας των ΜΑΤ φωνάζει σε προσαχθεντες την ώρα που μεταφέρνται προς τις κλούβες: "Έτσι μ@@@@@"https://www.news247.gr/live-blog/polytechneio-simera-i-poreia-gia-ta-46-chronia-apo-tin-exegersi-ton-foititon.7533869.html 
Ενσωματωμένο βίντεο


Βίντεο από Εξάρχεια, νωρίτερα: Μπάτσος στη θέα της κάμερας λέει "ποζάρετε λίγο" στους προσαχθέντες. #antireport pic.twitter.com/xCmMJpJaKV

— radiofragmata (@radiofragmata) November 17, 2019


Αν θέλεις μια εικόνα του μέλλοντος, φαντάσου μια μπότα να πατάει το πρόσωπο ενός ανθρώπου. Για πάντα."

Τζωρτζ Όργουελ

1:00 π.μ. - 18 Νοε 2019Οι απρόκλητες επιθέσεις και η εν γένει στάση της αστυνομίας προκάλεσαν και την αντιδραση πολλών κατοίκων, που πετούσαν από τα μπαλκόνια γλάστρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, στέλνοντας το μήνυμα πως είναι ανεπιθύμητες. Το κλίμα αστυνομοκρατίας, που επιχειρείται να επιβληθεί στην περιοχή των Εξαρχείων, έχει γίνει αφόρητο για πολλούς κατοίκους που υπογραμμίζουν πως το μόνο που καταφέρνουν οι αστυνομικοί είναι «να ρίχνουν λάδι στη φωτιά» και να μετατρέπουν την περιοχή σε μια «έρημη πόλη». Σημειώνουν δε πως δεν χτυπάνε το εμπόριο ναρκωτικών, αλλά «μας έχουν πνίξει στα χημικά». «Αυτή δεν είναι αστυνομία, δυνάμεις κατοχής είναι», τόνισε μια κάτοικος εξοργισμένη. 

https://tvxs.gr/