Τον Ζόραν Ζάεφ συνάντησε για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο των Εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Νέα Υόρκη. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο, σημείωσε ότι αφού η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου, θα τη σεβαστεί. Κάλεσε μάλιστα τον ομόλογό του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα δε στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων.

Ο Ζόραν Ζάεφ, από την πλευρά του, εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, προσδοκώντας ταχύτερη υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που διαρρέει το ίδιο το Μαξίμου, το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό και εκφράστηκε η βούληση να προχωρήσουν οι δυο πλευρές στα θέματα της Συμφωνίας, που προεκλογικά η ΝΔ, σέρνοντας το χορό τον «Μακεδονομάχων», τη χαρακτήριζε «κατάπτυστη» και «επιζήμια» με πολλά στελέχη της να δηλώνουν πως δεν πρόκειται να την αποδεχτούν ή να την εφαρμόσουν.

Ο «ενταφιασμός» του προεκλογικού «ανένδοτου» για το Μακεδονικό, μετά τις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών και τις σημερινές του πρωθυπουργού, επισφραγίστηκε με τη φωτογραφία της χειραψίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ.  

https://tvxs.gr