Ο πανεπιστημιακός και συγγραφέας Νίκος Μαραντζίδης είναι ένας από τους ελάχιστους διανοούμενους που αρθρώνουν πολιτικό λόγο σταθερά, χωρίς περιστροφές και ανεξάρτητα από το τίμημα. Η κριτική που έχει ασκήσει στην διακυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν σκληρή, οξυδερκής και τεκμηριωμένη. Γι αυτό και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ του έχει επιτεθεί με σφοδρότητα προσπαθώντας να τον απαξιώσει και να τον διασύρει.

Το γεγονός ότι δεν έχει κομματική ταυτότητα του έδινε την απόλυτη ελευθερία να εκφράζεται χωρίς καμία απολύτως δέσμευση. Και το επιστημονικό του κύρος έκανε δύσκολη τη σύγκρουση μαζί του. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η "Καθημερινή" (στην οποία αρθρογραφεί συστηματικά) έβαλε υποσημείωση κάτω από ένα άρθρο του για να δηλώσει ότι διαφωνεί με τις απόψεις του, η κατακραυγή ήταν τόσο μεγάλη που αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη εκ των υστέρων.

Το τελευταίο του βιβλίο, "Στη σκιά του Στάλιν", μια διεθνής ιστορία του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, δείχνει την ερευνητική του εντιμότητα και το θάρρος του. 

Η απόφασή του να συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου δείχνει κάτι ακόμη, ότι είναι ανοιχτός σε μεγάλες προκλήσεις.

Δεν είναι απλό για έναν καταξιωμένο επιστήμονα, με μεγάλη αναγνωρισιμότητα, να επιλέξει τη στιγμή της εκλογικής συντριβής ενός κόμματος για να ταυτιστεί μαζί του, γνωρίζοντας ότι, αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό, θα του φορτωθούν ευθύνες που ίσως δεν θα του αναλογούν.

Μακάρι η συνεργασία να είχε ξεκινήσει νωρίτερα.

πηγη: https://tvxs.gr