Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 28 Ιούν 2022
Εβρος: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για δίκτυο δουλεμπορίας προσφύγων-σκλάβων στην ΕΛ.ΑΣ.
Κλίκ για μεγέθυνση


28.06.2022, 15:06

 

 
Ανατριχιαστικές οι αποκαλύψεις μεγάλης έρευνας πέντε ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης • ΕΛ.ΑΣ. και διακινητές έστησαν δίκτυο προσφύγων - σκλάβων • Τους βάζουν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά των επαναπροωθήσεων, με αντάλλαγμα να μην επαναπροωθηθούν οι ίδιοι.

Δίκτυο δουλεμπορίας συνεργατών – σκλάβων έχει στήσει στον Εβρο η ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με διακινητές που φέρνουν στην Ελλάδα πρόσφυγες τους οποίους αναγκάζουν να κάνουν την πιο βρώμικη δουλειά σε επιχειρήσεις επαναπροώθησης, με αντάλλαγμα να μην επαναπροωθηθούν οι ίδιοι αλλά να αφεθούν ελεύθεροι ύστερα από εβδομάδες για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Οι αποκαλύψεις της πολύμηνης δημοσιογραφικής έρευνας πέντε ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης (Guardian, Lighthouse Le Monde, Reports, Report Munchen, Spiegel), που δημοσιεύτηκε σήμερα, είναι ανατριχιαστικές.

H συνεργασία της αστυνομίας με εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες που εκβιάζονται από τους αστυνομικούς για να χτυπούν βίαια πρόσφυγες και να οδηγούν τις βάρκες που τους επαναπροωθούν μέσω του Εβρου στην Τουρκία έχει καταγραφεί σε πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch και άλλες εκθέσεις. Είναι όμως η πρώτη φορά που έρχονται στο φως οι συγκλονιστικές λεπτομέρειες της συγκρότησης και λειτουργίας του υπόγειου δικτύου που έχει στήσει η αστυνομία χρησιμοποιώντας μεθόδους οργανωμένης μαφίας δουλεμπορίου ανθρώπων.

Οι δημοσιογράφοι μίλησαν με Σύρο πρόσφυγα, συνεργάτη – σκλάβο των αστυνομικών αρχών στον Εβρο, που κατονομάζεται ως Μπασέλ Μ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Μπασέλ είχε προσπαθήσει εννιά φορές να ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, περνώντας τα σύνορα, αλλά αντιμετώπιζε τη βία και τις απειλές των Ελλήνων συνοροφυλάκων. Στα τέλη του 2020 κατάφερε να περάσει τα σύνορα με τη δέκατη προσπάθεια μαζί με άλλους πρόσφυγες, που συνελήφθησαν άτυπα, ξυλοκοπήθηκαν βίαια και μεταφέρθηκαν στο Συνοριακό Φυλάκιο του Τυχερού, όπου αναγκάστηκαν να γδυθούν και να κρατηθούν σε κελί με άλλους 150 κρατούμενους.

Κατά τη διάρκεια άτυπης ανάκρισης, αστυνομικός τον απείλησε ότι, επειδή μιλούσε αγγλικά, θα κατηγορούνταν ως εγκέφαλος δικτύου διακίνησης και θα περνούσε το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή, εκτός αν συνεργαζόταν με την αστυνομία. Η δουλειά του θα ήταν να βοηθήσει τους συνοροφύλακες του Τυχερού να επαναπροωθήσουν πρόσφυγες στην Τουρκία. Το αντάλλαγμα θα ήταν να μην κατηγορηθεί για διακινητής και να βγάλει άδεια διαμονής 30 ημερών.

Ο Μπασέλ δέχτηκε. Οσα διηγείται στη δημοσιογραφική ομάδα αποκαλύπτουν μια εν πολλοίς άγνωστη και σκοτεινή πτυχή των πιο εγκληματικών μεθόδων που χρησιμοποιούν σήμερα οι ελληνικές αστυνομικές αρχές στον Εβρο, με την πλήρη κάλυψη, αν όχι με τις οδηγίες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο δεν έχει διατάξει έρευνα για τις μεθόδους αυτές, αλλά επικροτεί και ενισχύει την τοπική συνοροφυλακή για την αποτελεσματικότητά της.

Ο πρόσφυγας – σκλάβος της αστυνομίας αποκαλύπτει ότι έχει δει με τα μάτια του πρόσφυγες να πνίγονται στον Εβρο, ενώ συμμετείχε ο ίδιος σε βίαιο ξυλοδαρμό Αφγανών με το κουπί της βάρκας, όταν του επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια επαναπροώθησης. Για τη συνεργασία δεν αμείβεται. Παραμένει στο αστυνομικό τμήμα και δεν του επιτρέπεται να βγει χωρίς συνοδεία, τρέφεται σε ακανόνιστα διαστήματα, και υπόκειται σε βίαιο ξυλοδαρμό, αν δεν εκτελεί γρήγορα τις εντολές.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι μαρτυρίες του Μπασέλ διασταυρώνονται από μαρτυρίες και άλλων συνεργατών – σκλάβων, τους οποίόυς εκμεταλλεύονται οι αστυνομικοί σε τουλάχιστον τρία αστυνομικά τμήματα κατά μήκος του Εβρου, συμπεριλαμβανομένου του Συνοριακού Φυλακίου στο Νέο Χειμώνιο.

Δίπλα στο Συνοριακό Φυλάκιο στο Νέο Χειμώνιο διαμένει ο βασικός συνεργάτης της αστυνομίας, ένας Σύρος ονόματι "Μάικ" (δεν είναι το πραγματικό του όνομα), ο οποίος στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών στη Χομ της Συρίας και τώρα αναλαμβάνει να επιστρατεύσει νέους συνεργάτες – σκλάβους για την αστυνομία μεταξύ προσφύγων που θέλουν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα χωρίς να επαναπροωθηθούν από τις αρχές. Ο Μάικ απεικονίζεται σε φωτογραφίες μπροστά στο κοντέινερ δίπλα στο Συνοριακό Φυλάκιο και η ύπαρξή του πιστοποιείται επίσης από ντόπιους.

Το ντηλ κλείνεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι μελλοντικοί συνεργάτες – σκλάβοι πληρώνουν περίπου 5.000 ευρώ για την υπόσχεση ότι θα φτάσουν στην Ελλάδα και δεν θα επαναπροωθηθούν, αλλά θα συνεργαστούν με την ΕΛ.ΑΣ. υπό την εποπτεία του Μάικ για μεριεές μέρες και θα αφεθούν ελεύθεροι. Οταν φτάσουν στην ελληνική όχθη, τους παραλαμβάνει ο ίδιος ο Μάικ συνοδεία αξιωματικών της αστυνομίας, τους αφαιρεί χρήματα και τιμαλφή, ενώ οι αναρτήσεις της συζύγου του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι έχει σπίτι και Μερσεντές στη Γαλλία. 

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου