Λίγες ώρες μετά την αναβολή της δίκης όπου κατηγορείται για «διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολίτη τρίτης χώρας», η Ολλανδή δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέιχελ μίλησε στο tvxs.gr για την ταλαιπωρία που υπέστη μαζί με τους μάρτυρες υπεράσπισης στα δικαστήρια του Πειραιά αλλά και το μετατραυματικό στρες που αντιμετωπίζει από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία αλλά έχει «ξυπνήσει» εξαιτίας των τελευταίων γεγονότων.

Υπενθυμίζεται ότι η κα. Μπέιχελ συνελήφθη τον Ιούνιο του 2021 στην Υδρα, με βάση το άρθρο 29 του νόμου 4251/2014, επειδή φιλοξενούσε στο σπίτι της έναν Αφγανό αιτούντα άσυλο. Είναι η Ολλανδή δημοσιογράφος που τον Νοέμβριο του 2021, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρούτε, είχε φέρει σε δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.

Τόσοι άνθρωποι ήρθαν από την Ύδρα, αλλά… αναβολή

Καθώς η υπόθεσή της είχε αρχικά το νούμερο 2 στη σειρά του δικαστηρίου αλλά τελικά αποδείχθηκε πως είχε το 15, η Ίνγκεμποργκ Μπέιχελ μαζί με τους μάρτυρες υπεράσπισης από την Ύδρα πέρασαν μια δύσκολη ημέρα στα δικαστήρια του Πειραιά.

«Ήταν κόλαση. Από τις 08:45 μέχρι τις 4 το απόγευμα ήμασταν αναγκασμένοι να περιμένουμε, ενώ γνωρίζαμε ότι με το νούμερο 15 δε θα δικαζόταν η δική μας υπόθεση. Τελικά η δίκη αναβλήθηκε επ’ αόριστον. Η επόμενη δικάσιμος μπορεί να είναι το 2024. Άνθρωποι από την Ύδρα ταξίδεψαν και έχασαν μία ημέρα από τις δουλειές τους για το τίποτα. Σκεφτείτε τί θα γινόταν εάν οι Έλληνες δικηγόροι πληρώνονταν με την ώρα», λέει στο tvxs.gr η δημοσιογράφος που χαρακτηρίζει το σύστημα με τα νούμερα στο δικαστήριο «μεσαιωνικό».

«Είναι σαν θεσμικός εξευτελισμός. Φανταστείτε τους πρόσφυγες που περιμένουν σε ουρές τρεις φορές την ημέρα στα καμπς του τρόμου για να λάβουν φαγητό. Είναι νοητικό βασανιστήριο και βάρβαρος εξευτελισμός», τονίζει η κα. Μπέιχελ.

Ο τρόπος με τον οποίο συνελήφθη η Ίνγκεμποργκ Μπέιχελ έχει τη δική του σημασία. Είχε πάει στο αστυνομικό τμήμα της Ύδρας για να επισκεφτεί τον Αφγανό πρόσφυγα που είχε μόλις συλληφθεί με σκοπό την απέλαση. Ο άνδρας είχε συλληφθεί ξανά την άνοιξη του 2020 με σκοπό την απέλαση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος και συνέχισε τη διαδικασία για να πάρει άσυλο. Μετά τη νέα σύλληψη, η κα. Μπέιχελ προσπαθούσε να εξηγήσει στους αστυνομικούς πως έκαναν λάθος, καθώς ο άνδρας βρισκόταν ήδη σε διαδικασία να υποβάλει συμπληρωματικό αίτημα ασύλου αλλά η διαδικασία είχε καθυστερήσει λόγω της δυσλειτουργικής πρόσβασης στην υπηρεσία Ασύλου και λόγω της πανδημίας.

Ενώ βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα, η αστυνομία τής ανακοίνωσε ότι υπήρχαν ανώνυμες καταγγελίες για «ύποπτη σχέση με παράνομο μετανάστη» και ότι υπήρχε εισαγγελική εντολή να τη συλλάβουν, όπως και έκαναν. Η σύλληψη έγινε με βάση τον νόμο 4251/2014, που αποτελεί νόμο-τέκνο της νομοθετικής ρύθμισης του 1991, επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που είχε στόχο να περιορίσει την άφιξη μεταναστών από την Αλβανία. Εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή έως και έναν χρόνο φυλάκιση και πρόστιμο 5.000 ευρώ.

«Ζω 40 χρόνια στην Ελλάδα, στο οικογενειακό μας σπίτι στην Ύδρα και πρέπει να παραδεχτώ ότι υποτίμησα τους ξενοφοβικούς και ρατσιστές (κρυφούς και φανερούς) και ποτέ δεν φαντάστηκα ότι ο ελληνικός πολιτισμός έτσι όπως τον ξέρω, θα επέτρεπε την ποινικοποίηση της φιλοξενίας. Όταν μάλιστα, ο άνθρωπος αυτός, έχει κριθεί παράνομος ενώ δεν είναι, επειδή δεν λειτουργούσε η υπηρεσία χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας. Με ευθύνη δηλαδή της πολιτείας κατηγορείται, ενώ είναι απολύτως αθώος. Γεγονός που γνωρίζουν οι αρχές στην Ύδρα, αλλά δεν τους ενδιαφέρει», είχε πει σε συνέντευξή της στο tvxs.gr τον Ιούνιο του 2021.

Επιμηκύνεται το μετατραυματικό στρες

Η Ολλανδή δημοσιογράφος αντιμετωπίζει μετατραυματικό στρες (PTSD) από την εποχή που κάλυπτε τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία. «Αυτό που συνέβη είναι πολύ κακό για το PTSD μου, που δημιουργήθηκε σταδιακά από τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία. Το PTSD δεν εξαφανίζεται αλλά μπορεί να ‘κοιμάται’. Τα τελευταία γεγονότα, η σύλληψη του Φεραϊντού τον Απρίλη του 2020, η σύλληψη και των δυο μας, το επεισόδιο με τον Μητσοτάκη και τον Ρούτε καθώς και το διαδικτυακό ‘κάψιμο της μάγισσας’ και η δολοφονία χαρακτήρα στα ελληνικά φιλοκυβερνητικά Μέσα, λειτούργησαν σαν πέτρα στο κεφάλι μου», λέει η Ίνγκεμποργκ Μπέιχελ.

«Αναγκάστηκα να φύγω για την Ολλανδία για επτά εβδομάδες καθώς η προσωπική μου ασφάλεια δεν ήταν εγγυημένη. Κάποια γεγονότα από τον Φεβρουάριο έως τώρα επανέφεραν το εν υπνώσει PTSD μου κι αυτό εξερράγη», συμπληρώνει.
πηγη: https://tvxs.gr