Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 02 Μάρ 2022
Απομακρύνονται αντί να συγκλίνουν εν όψει διαλόγου
Κλίκ για μεγέθυνση





AP Photos





02.03.2022, 10:09
 
Μεταξύ των δύο γύρων των διαπραγματεύσεων -του ενός που τελείωσε άδοξα και του δεύτερου που επίκειται- η Ρωσία και η Ουκρανία όχι μόνο δεν ήρθαν πιο κοντά, αλλά φαίνεται πως επιστρέφουν στις αρχικές τους θέσεις • Αναγνώριση της ανεξαρτησίας Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και αποδοχή της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία ζητά, μεταξύ άλλων, το Κρεμλίνο • Κανένας διάλογος όσο μας βομβαρδίζουν, λέει ο Ζελένσκι

Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισέρχεται -επτά ημέρες μετά την έναρξή της- στην πιο αιματηρή της φάση, αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου φέρονταν χθες έτοιμες για έναν νέο, δεύτερο μέσα στο τελευταίο 48ωρο γύρο δύσκολων διαπραγματεύσεων εντός της σημερινής ημέρας.

Θεωρητικά, αντικείμενο είναι η κατάπαυση του πυρός, πλην όμως με ορατές στο φόντο τις ευρύτερες πάγιες αξιώσεις της Ρωσίας για επαναχάραξη της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης.

Τις πληροφορίες για τη συνάντηση -που ουσιαστικά παρέμενε μέχρι αργά χθες στον «αέρα»- μετέδωσε το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο ρωσικές πηγές, αλλά και το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Zerkalo Nedeli. Μνημόνευσε, δε, πηγές της ουκρανικής αντιπροσωπείας σε έτερο ουκρανικό ΜΜΕ, το Glavkom, ως προς τους όρους που συζητήθηκαν στην πρώτη διμερή συνάντηση της Δευτέρας.

Η Ρωσία φέρεται να ζήτησε από την Ουκρανία:

 να δεσμευτεί εγγράφως, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, για ουδέτερο καθεστώς στη χώρα (μένοντας κοντολογίς εσαεί εκτός ΝΑΤΟ) και να οργανώσει κατόπιν δημοψήφισμα για το θέμα,

 να αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες (και ήδη αναγνωρισμένες ως ανεξάρτητες από τη Μόσχα) «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στα διοικητικά σύνορα των δύο περιοχών, και

 να αποσύρει το αίτημά της να της επιστραφεί η Κριμαία.

Το Κίεβο από την πλευρά του, σύμφωνα πάντα με το Glavkom, ζητά κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά εδάφη.

Αυτά κατά τον πρώτο γύρο των διμερών διαβουλεύσεων. Χθες, πάντως, η μεν Μόσχα επανέλαβε εμφατικά τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της για «εγγυήσεις ασφαλείας» από τη Δύση, η δε ηγεσία του Κιέβου ανέβασε τον πήχη.

Για να ξεκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός -τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι σε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters και στο αμερικανικό δίκτυο CNN- θα πρέπει η Ρωσία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων.

Εάν «οι σύμμαχοί μας δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ… επειδή η Ρωσία δεν θέλει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε, το Κίεβο θα πρέπει να λάβει νομικά κατοχυρωμένες εγγυήσεις ασφαλείας.

Δις μέσα στο περασμένο 24ωρο, δε, επανέλαβε την έκκληση στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Θα πρόκειται για προληπτικό μέτρο, που δεν θα σύρει τη Συμμαχία σε πόλεμο με τη Ρωσία, υποστήριξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς να πει πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό με την εφαρμογή του.

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να το απορρίψει. Κατά τον Ζελένσκι, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν του μετέφερε προσωπικά ότι «τώρα δεν είναι η ώρα για ένα τέτοιο μέτρο»…

Παρ’ όλα αυτά, ο Ουκρανός πρόεδρος φέρεται να έθεσε χθες τηλεφωνικά το θέμα και στον Γερμανό καγκελάριο Σολτς. Ενώ είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες πριν από τη βαρυσήμαντη καθιερωμένη ετήσια ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ για την Κατάσταση του Εθνους.

Εν μέσω συγκεχυμένων κατά τα λοιπά μηνυμάτων ως προς την προοπτική αποστολής μαχητικών αεροσκαφών από χώρες-μέλη της Ε.Ε. στην Ουκρανία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε χθες ότι η Συμμαχία «δεν επιζητεί τη σύγκρουση με τη Ρωσία», αν και ο πρόεδρός της «έκανε θρύψαλα την ειρήνη στην Ευρώπη».

«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει τώρα ανάγκη να αλλάξουμε το επίπεδο συναγερμού των πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε (παρά τη σχετική εντολή που έχει δώσει από την περασμένη Κυριακή για τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις ο Βλαντίμιρ Πούτιν). Και κάλεσε τη Ρωσία «να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο, να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να δεσμευτεί καλή τη πίστει στις διπλωματικές προσπάθειες».

Μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης (ένεκα των δυτικών κυρώσεων) στη χθεσινή Διάσκεψη του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη -όπου οι περισσότεροι αντιπρόσωποι αποχώρησαν από τις αίθουσες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία- ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, υπογράμμισε την προθυμία της Μόσχας για συνεργασία με τις ΗΠΑ στην «επίτευξη στρατηγικής σταθερότητας».

Επανέλαβε ωστόσο το πάγιο αίτημα της Μόσχας για «πάγωμα» της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και απόσυρση των στρατευμάτων και των εξοπλισμών της Συμμαχίας στις γραμμές του 1997 (κοντολογίς από τις χώρες της Βαλτικής, την κεντρική και ανατολική Ευρώπη).

Ζήτησε να μη δημιουργούνται ή να μην παραχωρούνται από τη Συμμαχία στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες που δεν είναι μέλη της και να απομακρυνθούν τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ από όλη την Ευρώπη.

Και ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα «δεν θα αφήσει αναπάντητο τον πραγματικό κίνδυνο» η Ουκρανία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, καθώς «διαθέτει ακόμη σοβιετικές τεχνολογίες και τα μέσα για να τα αποκτήσει». «Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε εάν το ΝΑΤΟ θα βρεθεί σε πόλεμο με τη Ρωσία, λόγω της Ουκρανίας. Εάν η Ρωσία νικήσει - είστε οι επόμενοι», προειδοποίησε στη δική του παρέμβαση ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος είχε αργότερα μια ιδιαίτερης γεωπολιτικής βαρύτητας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι.

Παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο αρνείται ακόμη και να κάνει λόγο για «εισβολή», ο Κουλέμπα ζήτησε την κινεζική παρέμβαση για τον τερματισμό του πολέμου. Εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων με τις ΗΠΑ και την Ταϊβάν, η Κίνα δήλωσε προθυμία, επιχειρώντας να αξιοποιήσει κατά το δοκούν τους στενούς δεσμούς της με τη Ρωσία και να παρουσιάσει το προφίλ ενός περιφερειακού ειρηνοποιού.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου