Πιο ήσυχη μπορεί να κοιμάται πλέον η Αθήνα και οι Κυρ-Παντελήδες της «μεσαίας τάξης» μετά τη νέα επιχείρηση-σκούπα της Ελληνικής Αστυνομίας στα Εξάρχεια για την επαναφορά στην «κανονικότητα». 

Με μια αμιγώς επικοινωνιακή παράσταση, σε προσυνεννόηση με τα ΜΜΕ, η ΕΛΑΣ προχώρησε νωρίς το πρωί σε εκκένωση κτιρίων-καταλήψεων των Εξαρχείων και δεκάδες προσαγωγές. Χρησιμοποιώντας ελικόπτερα, αποκλείοντας δρόμους, η αστυνομία εκανε μια κινηματογραφική κινητοποίηση που έμοιαζε με έφοδο σε γιάφκα επικίνδυνων τρομοκρατών και κακοποιών. Όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες, που επιμελώς απέφυγε η πλειοψηφία των ΜΜΕ, πρόκειται τελικά για οικογένειες μεταναστών, παιδιά και βρέφη στις αγκαλιές της μητέρας και του πατέρα τους με τα παιχνίδια στο χέρι, που σύρονται στην κλούβα για να μεταφερθούν στα κρατητήρια. 

 

Τελικά το «άβατο» των Εξαρχείων, το «άντρο της εγκληματικότητας και της ανομίας» που θα χτυπούσε η ΝΔ  ήταν μερικά παιδιά με τις κούκλες στα χέρια, που κοιτάζουν απορημένα τους πάνοπλους αστυνομικούς. Πρόκειται για δομές που υποκαθιστούν την ανεπάρκεια του κράτους στη διαχείριση του μεταναστευτικού και όχι φυσικά για στέκια κακοποιών. Το αφήγημα «Νόμος και Τάξη» του Μητσοτάκη και του Μπακογιάννη και οι υποσχέσεις ότι θα «καθαρίσουν» τα Εξάρχεια από τους εγκληματίες, εξαντλείται εδώ και αρκετές εβδομάδες στην αναβίωση του «Ξένιου Δία» για την απομάκρυνση όσων έχουν διαφορετικό χρώμα.  

 

Η επιχείρηση που έχει ήδη προκαλέσει διεθνή κριτική δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας φτηνός αντιπερισπασμός μετά την αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων που απευθύνθηκαν στα πιο ταπεινά ένστικτα των ακροδεξιών ψηφοφόρων, ενώ στην υπόθεση του μεταναστευτικού η ΝΔ δοκιμάζει μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη μετά την προσγείωση στην πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εμπεδώσει το αίσθημα της «ασφάλειας» και να μεταστρέψει χυδαία την κοινή γνώμη, με επιχειρήσεις σε βάρος προσφύγων με μικρά παιδιά έχοντας ηττηθεί στο πεδίο τη πραγματικότητας μετά τις μαξιμαλιστικές και ιδεοληπτικές εξαγγελίες της. Όλοι γνωρίζουν ότι το πραγματικό έγκλημα κρύβεται σε άλλες συνοικίες, πλην όμως συνεχίζει να δρα ανενόχλητο, την ώρα που το «επιτελικό κράτος» συνεχίζει τις διακοπές του.