Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 09 Ιούν 2020
Υπογραφές για ΑΟΖ και άρση απαγορεύσεων για τους Ιταλούς τουρίστες
Κλίκ για μεγέθυνση
09.06.2020, 13:52 Ενημερώθηκε στις: 09.06.2020, 16:42

 

 

Με κάθε επισημότητα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο Ιταλός ομόλογός του υπέγραψαν τη συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Οι δύο υπουργοί, μετά από σύντομη σύσκεψη που είχαν στο κτίριο της οδού Ακαδημίας προέβησαν σε κοινές δηλώσεις, κάνοντας λόγο για ιστορική συμφωνία που φέρνει ακόμη πιο κοντά τις δύο χώρες.

Υπουργείο Εξωτερικών @GreeceMFA
FMs @NikosDendias & @luigidimaio sign the Agreement on the Delimitation of Maritime Zones between &

Οι ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας & L. Di Maio υπογράφουν τη Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ 🇬🇷 & 🇮🇹@ItalyMFA

Embedded video1,226
592 people are talking about this


Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι σε συνέχεια της συμφωνίας του 1977 και ότι αποτελεί σημαντική ιστορική ημέρα και σημαντική εξέλιξη. Πρόσθεσε, ακόμη, πως η συμφωνία αυτή κατοχυρώνει τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών έστρεψε τα βέλη του προς την Άγκυρα αναφέροντας ότι «σταθερή επιδίωξη παραμένει η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με όλους τους γείτονές μας στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Αυτό επιτυγχάνεται με έγκυρες συμφωνίας και όχι με ανυπόστατες συμφωνίες όπως εκείνη της Τουρκίας με τον Σαράτζ και ούτε με μονομερείς ενέργειες. Στις προκλήσεις η Ελλάδα απαντά μεθοδικά, οι κόκκινες γραμμές προσδιορίζονται και αυτές θα γίνουν σεβαστές».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Λιβύη, οι Νίκος Δένδιας και Λουίτζι ντι Μάιο τόνισαν την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Διαδικασίας του Βερολίνου. ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα χαιρέτισε τη νέα αιγυπτιακή πρωτοβουλία για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην αφρικανική χώρα, επισημαίνοντας πόσο σημαντική είναι η επιχείρηση της Ε.Ε. «Irini», στην οποία Ιταλία και η Ελλάδα συνεισφέρουν ουσιωδώς.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας συζήτησαν επίσης την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως τόνισαν, υπό τις τεθείσες προϋποθέσεις, για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως οι δημοκρατικοί κανόνες και η αντιμετώπισης της διαφθοράς, και οι δύο χώρες στηρίζουν την προσπάθεια των χωρών αυτών να ενταχθούν στην Ε.Ε.

Άρση περιορισμών για Ιταλούς τουρίστες

Ο Νίκος Δένδιας έβγαλε και άλλη «είδηση», καθώς ανακοίνωσε πως μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί που έχει θέσει η χώρα για τους Ιταλούς τουρίστες, ζήτημα που είχε προκαλέσει πρόσκαιρη ένταση μεταξύ Ρώμης και Αθήνας και αποτελούσε βασικό στόχο στο ταξίδι του Λουίτζι ντι Μάιο στην ελληνική πρωτεύουσα.

Υπουργείο Εξωτερικών @GreeceMFA
Expanded talks b/w & delegations under FMs @NikosDendias & @luigidimaio/ Διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών 🇬🇷& 🇮🇹 υπό τους ΥΠΕΞ Ν. Δένδια & L. Di Maio
24 people are talking about this

Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τη χώρα μας για τη στήριξη στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και έκανε ειδική μνεία στο τουριστικό κομμάτι, σημειώνοντας ότι είναι πολύ θετική εξέλιξη η άρση της καραντίνας.

Αναφερόμενος στο θέμα της ΑΟΖ, ο Λουίτζι ντι Μάιο έκανε και αυτός λόγο για ιστορική στιγμή για να προσθέσει ότι «φροντίζουμε και εμείς τα συμφέροντα των Ιταλών αλιέων και πάντοτε σεβόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Οι δύο υπουργοί έκαναν ξεχωριστή αναφορά στο ζήτημα της Λιβύης υπογραμμίζοντας την ανάγκη για εξεύρεση λύσης και χαιρετίζοντας την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για εκεχειρία και διαβουλεύσεις.

«Ευτυχής» για το γεγονός ότι η Ελλάδα θα άρει τους περιορισμούς για τους Ιταλούς τουρίστες δήλωσε ο Λουίτζι ντι Μάιο, τονίζοντας ότι ο τουρισμός είναι οικονομικός τομέας πρώτιστης σημασίας για την Ιταλία και την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, διαβεβαίωσε ότι όλες οι τουριστικές εμπορικές δραστηριότητες έχουν ετοιμαστεί να υποδεχθούν με ασφάλεια τους τουρίστες, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε πως πρέπει να ακολουθηθούν ενιαίοι κανόνες διά στερεάς, θαλάσσης και αέρος, ώστε να μην κατακερματίζεται η τουριστική αγορά.

«Αλληλεγγύη και την ίση κατανομή» στο μεταναστευτικό

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό θέμα, σημειώνοντας πως η Ιταλία συνεργάζεται από κοινού με την Ελλάδα και αναγνώρισε πως η διαχείρισή του έχει θεμελιώδη σημασία για τη χώρα του. Σε αυτό το πλαίσιο, προέταξε πως πρέπει να εργαζόμαστε για λύσεις ευρωπαϊκές, αναφέροντας πως οι μεταναστευτικές ροές είναι προκλήσεις για τις χώρες πρώτης εισόδου. Σε αυτή τη φάση, προσέθεσε, είναι πολύ σημαντικό η υπευθυνότητα κάθε κράτους-μέλους για ένα συμβιβασμό σε ό,τι αφορά το άσυλο και τη μετανάστευση.

«Είναι θεμελιώδους σημασίας να εφαρμόσουμε τη Συνθήκη της Ε.Ε. στο θέμα της μετανάστευσης που προβλέπει την αλληλεγγύη και την ίση κατανομή μεταξύ των κρατών-μελών», επισήμανε και εξέφρασε την πεποίθηση πως στη νέα συμφωνία θα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα που θα βασίζεται στην ίση ευθύνη και κατά συνέπεια την αναγνώριση υποχρεωτικών συστημάτων ανακατανομής των μεταναστών. Χαρακτήρισε εξίσου θεμελιώδους σημασίας «να προσέξουμε τη συνεργασία με τρίτες χώρες ως πρόληψη στις μεταναστευτικές ροές και να διαχειριστούμε τη μετανάστευση με τρόπο κανονικό».

Τι προβλέπει η συμφωνία για την ΑΟΖ

Λίγη ώρα μετά τις κοινές δηλώσεις, κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι

  • Υπογράφηκε σήμερα Συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο κρατών. Είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφει η χώρα μας για ΑΟΖ.
     
  • Η Συμφωνία έχει ασφαλώς συναφθεί στη βάση της UNCLOS (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών).
     
  • Η Συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει το δικαίωμa των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Με τη σημερινή Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.
     
  • Σήμερα υπογράφηκε επίσης η Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου. Με τη δήλωση αυτή, τα δυο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών. (Βιώσιμη διαχείριση)
     
  • Υπογράφηκε, τέλος, Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ε. Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αυτονόητη σημασία της αναφοράς στην Κοινή Γνωστοποίηση του δικαιώματος επέκτασης παντού της αιγιαλίτιδας ζώνης μας.
     
  • Τα  υπάρχοντα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων περιγράφονται με σαφήνεια αλλά πλέον περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που δύνανται να αλιεύσουν και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς.

Δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

(EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

«Σήμερα, είναι μία καλή ημέρα για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ευρώπη και ολόκληρη τη Μεσόγειο» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Αθήνα και Ρώμη καθόρισαν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες στα νερά που ενώνουν τις δύο γειτονικές μας χώρες, αίροντας, έτσι, με γόνιμο τρόπο μία εκκρεμότητα 40 ετών.

«Η συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Περιγράφει την έκταση των θαλασσίων περιοχών που αξιοποιούνται. Και, βεβαίως, αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη -χερσαία και νησιωτικά. Πρόκειται για υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας. Και για μία καθοριστική συμβολή στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή μας» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και καταλήγει λέγοντας: «Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν, σήμερα, πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης. Εύχομαι ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής».


 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου