Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 21 Οκτ 2020
Δίκη Χρυσής Αυγής / Ο Κασιδιάρης εμπλέκει στενό συνεργάτη Σαμαρά
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Το βούλευμα που αποδεικνύει ότι ο καταδικασθείς ως μέλος της ηγετικής ομάδας της Χρυσής, Αυγής Γιάννης Λαγός, έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους, βρέθηκε αρχικά στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης στο Εφετείο Αθηνών.

Τη σχέση στελεχών κυβέρνησης Σαμαρά με τη Χρυσή Αυγή θυμήθηκε ο Ηλίας Κασιδιάρης κατά τη σημερινή διαδικασία αναφέροντας ότι έχουν καταγραφεί συνομιλίες του τότε γ.γ. Συντονισμού στην κυβέρνηση Σαμαρά, και σήμερα βουλευτή Θεσσαλονίκης, Δ. Βαρτζόπουλου με στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης δύο ημέρες πριν τη δολοφονία Φύσσα.

Σύφωνα με τον Κασιδιάρη το εν λόγω στέλεχος της Χρυσής Αυγής φέρεται να λειτούργησε ως «ενδιάμεσος», καθώς από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκύπτουν συνομιλίες του ίδιου στελέχους με τον Γ. Ρουπακιά, ακόμη και μία ημέρα μετά τη δολοφνία Φύσσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω xρυσαυγίτης με το ψευδώνυμο «Τσουτσάμης» φέρεται να είναι έτερο καταδικασμένο στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης.

Από την πλευρά του ο Δ. Βαρτζόπουλος έκανε λόγο για αθλιότητες Κασιδιάρη. «Απίστευτη αστειότητα, απύθμενη γελοιότητα. Ο επιθανάτιος ρόγχος καταδικασμένων ναζί εγκληματιών. Φυσικά δεν έχω ιδέα περί τίνος πρόκειται,ουδέποτε είχα οιαδήποτε σχέση με οτιδήποτε σχετικό. Ο βίος και η πολιτεία μου είναι γνωστά» ανέφερε.

.

 

Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη στις 11 το πρωί με την πρόταση της εισαγγελέως επί των αιτημάτων του Ηλία Κασιδιάρη και του Γιάννη Λαγού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 21.10.20 06:00

Δίκη Χρυσής Αυγής / Η πρόεδρος «τελείωσε» την εισαγγελέα

Υπενθυμίζεται ότι, μετά την εισαγγελική πρόταση για αναστολή των ποινών σε όλους τους καταδικασθέντες πλην του Γ. Ρουπακιά, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Λεπενιώτη επανήλθε χθες με δυο πολύ σοβαρές αιχμές απέναντι στην εισαγγελέα.

Πρώτον ότι η Αδ. Οικονόμου υποστήριξε αναληθώς πως οι καταδικασθέντες, πλην Μιχαλολιάκου, έχουν λευκό ποινικό μητρώο -11 από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα- και δεύτερον ότι ο Γ.  Λαγός δεν έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους.

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος μετά από όσα είπε, κάλεσε, την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρότασή της περί της αναστολής των ποινών, ωστόσο η τελευταία επέμεινε στην πρότασή της.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος ζήτησε να προσκομιστούν στο δικαστήριο, με ευθύνη της Εισαγγελίας, τα βουλεύματα που αφορούν τον Γ. Λαγό προκειμένου να διαπιστωθεί αν καταγράφεται σε αυτά παραβίαση των όρων που του έχουν επιβληθεί.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Λαγός, δεν ζήτησε αναστολή της ποινής του καταγγέλλοντας το δικαστήριο, ωστόσο, η εισαγγελέας πρότεινε ανασταλτικό στην έφεση.

«Το δικαστήριο απέκρουσε με επιτυχία την εισαγγελική διαστρέβλωση του αποδεικτικού υλικού»

«Η πρόεδρος και οι δικαστές της σύνθεσης απάντησαν με τρόπο νηφάλιο και δικονομικά άψογο στη μεθοδευμένη προσπάθεια συσκότισης και διαστρέβλωσης των εγγράφων και του αποδεικτικού υλικού» δήλωσε ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης.

«Είμαστε περήφανοι που με την παράστασή μας στην ιστορική αυτή δίκη ανακτήσαμε λίγο από το χαμένο κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος και των φιλελεύθερων παραδόσεών του, απέναντι στη γνωστή παρακμή που βιώνουμε στην δικαστηριακή καθημερινότητα. Και αυτό το κεκτημένο θα το υπερασπιστούμε» συμπλήρωσε.

Η δήλωσή του:

Ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, χρειάστηκε να καταγγείλουμε δημοσίως χτες, 20 Οκτωβρίου του 2020, την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου για χορήγηση αναστολής συλλήβδην (και χωρίς την απαιτούμενη εξατομικευμένη κρίση) στους 49 από τους 50 καταδικασθέντες για την εγκληματική οργάνωσή (ο 50ός δεν τη δικαιούται εκ του νόμου λόγω ποινής ισόβιας κάθειρξης). Η διαφωνία μας δεν αφορούσε την κρίση της, όπως ισχυρίστηκε σήμερα η εισαγγελέας της έδρας, έστω και αν χορήγηση αναστολής σε διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης που τελούσε ανθρωποκτονίες και ανθρωποκτόνες επιθέσεις είναι πρωτοφανής. Αφορούσε τη συσκότιση και τη διαστρέβλωση κρίσιμων εγγράφων, με τρόπο που δεν αναλογεί σε εισαγγελικό λειτουργό αλλά κινείται πολύ πέραν ακόμα και από το καθήκον συνηγορίας του δικηγόρου υπεράσπισης. Η εισαγγελέας της έδρας αναφέρθηκε, προς επίρρωση της πρότασης χορήγησης της αναστολής, αποκλειστικά σε “λευκά ποινικά μητρώα” των κατηγορουμένων και σε μητρώα με ποινές για “πράξεις χαμηλής ποινικής απαξίας”, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι κατηγορούμενοι δεν έχουν παραβιάσει περιοριστικούς όρους.

Η δημόσια δήλωσή μας, καθώς εντός της δικαστικής αίθουσας δεν έχουμε πλέον δικονομικό δικαίωμα παρέμβασης χωρίς να παύουμε να είμαστε διάδικοι, ανέφερε ότι η εισαγγελέας της έδρας ψεύδεται. Στη συνέχεια, συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων προσκόμισαν προς το δικαστήριο γραπτή αποτύπωση των δηλώσεών μας και μας μέμφθηκαν για “συκοφαντική δυσφήμηση” της εισαγγελέως και τέλεση πειθαρχικών αδικημάτων.

Ευτυχώς, το δικαστήριο, αναγιγνώσκοντας το έγγραφο που προσκομίστηκε από την υπεράσπιση, προέβη αναπόδραστα σε δική του διερεύνηση της ύπαρξης του “ψευδούς γεγονότος” που απαιτεί το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης και το οποίο δήθεν διαδώσαμε. Έτσι, κατόπιν επισκόπησης των ποινικών μητρώων των κατηγορουμένων και αναζήτησης τυχόν βουλευμάτων για παραβίαση περιοριστικών όρων, προέκυψε ότι: α. Αρκετοί εκ των κατηγορουμένων έχουν αμετάκλητες καταδίκες με πολύχρονες ποινές κάθειρξης για πράξεις τις οποίες η εισαγγελέας ψευδώς χαρακτήρισε “χαμηλής ποινικής απαξίας” και β. Ο κατηγορούμενος Λαγός έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους που του είχαν τεθεί το 2015 μετά τη λήξη της 18μηνης προφυλάκισής του, με αποτέλεσμα την έκδοση Βουλεύματος που αποφάσισε την εκ νέου προφυλάκισή του, γεγονός το οποίο η εισαγγελέας της έδρας αποσιώπησε. Το Βούλευμα αυτό αναζητήθηκε και αναγνώστηκε σήμερα στο δικαστήριο.

Συμπερασματικά, η Πρόεδρος και οι δικαστές της σύνθεσης απάντησαν με τρόπο νηφάλιο και δικονομικά άψογο στη μεθοδευμένη προσπάθεια συσκότισης και διαστρέβλωσης των εγγράφων και του αποδεικτικού υλικού που εξετάζεται στη φάση χορήγησης αναστέλλουσας ισχύος στις εφέσεις κατ' άρθρον 497 ΚΠοινΔ. Τα όσα προέκυψαν στο ακροατήριο δικαιώνουν απολύτως τις δηλώσεις μας και ακυρώνουν τα περί “συκοφαντικών ισχυρισμών” που η εισαγγελέας της έδρας αβασίμως επανέλαβε.

Επειδή τέλος, τέθηκε ζήτημα τέλεσης πειθαρχικών αδικημάτων από πλευράς μας, με αναφορά μάλιστα της εισαγγελέως της έδρας στον Κώδικα Δικηγόρων, ξεκαθαρίζουμε τα εξής:

Στη δίκη της Χρυσής Αυγής, προσφέραμε την εργασία μας επί πεντέμισυ χρόνια σε ανθρώπους που υπήρξαν θύματα της ναζιστικής βίας και δεν θα είχαν τη δυνατότητα να παραστούν σε ένα τέτοιο δικαστήριο, απέναντι σε ένα τύποις κοινοβουλευτικό κόμμα η υπεράσπιση του οποίου, στον πυρήνα της, πληρωνόταν από τον προϋπολογισμό της Ελληνικής Βουλής. Ο μοναδικός πόρος που διαθέταμε, πλην της εργασίας μας, ήταν η δημοσιότητα της δίκης, την οποία η δικαζόμενη εγκληματική οργάνωση προσπάθησε να ακυρώσει. Η δημοσιότητα της δίκης είναι το μοναδικό αντίβαρο στην κρατική αυθαιρεσία, ειδικά όταν αυτή διαπλέκεται σε υπόγειες, παρακρατικές διαδρομές με την φασιστική και τη ναζιστική βία. Η παράστασή μας, τόσο στη δικονομική μας παρουσία εντός της δικαστικής αίθουσας όσο και στις δημόσιες παρεμβάσεις μας εκτός αυτής, υπάκουε πάντα στις προβλέψεις του Κώδικα Δικηγόρων και στον Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος, ο οποίος προβλέπει ότι ο δικηγόρος:

“α) Είναι υπέρμαχος της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, β) Υπερασπίζεται με θάρρος και αυταπάρνηση το Σύνταγμα και τους Δημοκρατικούς θεσμούς, τα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών, γ) Αγωνίζεται εναντίον οποιασδήποτε μορφής τυραννίας, αυταρχικής εξουσίας, παραβιάσεως των συνταγματικών ελευθεριών και παρανομίας, δ) Υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, εναντίον οποιασδήποτε μορφής επεμβάσεως της εκτελεστικής εξουσίας και οποιουδήποτε άλλου παράγοντα, μέσα κι έξω από τη Δικαστική λειτουργία, ε) Είναι ο φυσικός υπερασπιστής των αδικούμενων και των καταπιεζόμενων”.

Είμαστε περήφανοι που με την παράστασή μας στην ιστορική αυτή δίκη ανακτήσαμε λίγο από το χαμένο κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος και των φιλελεύθερων παραδόσεών του, απέναντι στη γνωστή παρακμή που βιώνουμε στην δικαστηριακή καθημερινότητα. Και αυτό το κεκτημένο θα το υπερασπιστούμε.

Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”.
πηγη:

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου