Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 31 Μάρ 2023
Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου για πυρηνικές απειλές Πούτιν: Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα σε συνέντευξή της στο ρουμανικό τηλεοπτικό ειδησεογραφικό κανάλι Digi24.

Η Μετσόλα, η οποία ανέλαβε το τιμόνι του κοινοβουλίου της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2022, προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους από την αύξηση των λαϊκιστικών αφηγημάτων σε όλη την Ευρώπη ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2024, λέγοντας ότι τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα δεν πρέπει να αγνοήσουν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους, αλλά θα πρέπει να εργαστούν για να «αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους αφηγήματα».

Στη συνέντευξή της στο Digi24.ro, η Μέτσολα σχολίασε το σχέδιο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στη γειτονική Λευκορωσία – φέρνοντάς τα πιο κοντά στο έδαφος του ΝΑΤΟ.

Πρόκειται «ουσιαστικά για μια κλιμάκωση μετά την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ένα πρωτοφανές, εξαιρετικά ισχυρό μήνυμα», δήλωσε η ίδια.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα, και εδώ είναι που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο πόλεμος δεν τελειώνει και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι μέχρι η Ρωσία να αποχωρήσει από την Ουκρανία, δεν θα σταματήσουμε να απαντάμε», πρόσθεσε.

Μια άλλη ανησυχία για την Μέτσολα, ιδίως ενόψει των ευρωεκλογών του επόμενου έτους, είναι «ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ψηφοφόρων που αισθάνονται ότι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου».

«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ίσως τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα έχουν συνηθίσει τη βάση των ψηφοφόρων τους και απευθύνονται σε αυτούς μόνο όσον αφορά την ανταλλαγή μηνυμάτων, είτε για τον πόλεμο, είτε για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις αυτού που αντιμετωπίζουμε, τον υψηλό πληθωρισμό κ.λπ.», πρόσθεσε.

«Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι το χειρότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να αγνοήσουμε αυτούς τους ψηφοφόρους που έχουν χάσει τα δικαιώματά τους και να μην καταστείλουμε το αφήγημα αυτό. Στη σημερινή πολιτική, είναι τόσο εύκολο να ξεφύγεις με έναν λαϊκιστικό τίτλο».

«Αλλά αν είσαι στην πολιτική για να κάνεις το σωστό, πρέπει να βεβαιωθείς ότι προχωράς πέρα από τον τίτλο και να εξηγήσεις πώς κάνεις τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων, πώς μπορείς να μεταφέρεις αυτό το μήνυμα, πώς η πολιτική είναι μια δύναμη για το καλό», πρόσθεσε η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο σημερινό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά την άνοδο των δεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων, η Μέτσολα επεσήμανε ότι «οι πλειοψηφίες διαμορφώνονται στο εποικοδομητικό φιλοευρωπαϊκό κέντρο», ένας σχηματισμός που, όπως λέει, «θα φέρει αποτελέσματα στις μεταναστευτικές προκλήσεις, στις κλιματικές προκλήσεις, στις ψηφιακές προκλήσεις και σε ό,τι άλλο θα έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια».

Κληθείσα να σχολιάσει τις εικασίες των μέσων ενημέρωσης ότι ενδέχεται να είναι η υποψήφια πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Μέτσολα ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε:

«Για μένα, το να είμαι πρόεδρος του Κοινοβουλίου δεν είναι μόνο προνόμιο και τιμή αλλά και τεράστια ευθύνη. Είναι ένας ρόλος που παίρνω πολύ σοβαρά, είναι ένας ρόλος που θα συνεχίσω να κάνω μέχρι το τέλος της θητείας μου. Μετά από αυτό, θα θέσω υποψηφιότητα για την έδρα μου στη Μάλτα».

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου