Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 16 Απρ 2021
Με δεύτερη επιγραφή για Γλέζο-Σάντα προσπαθεί να “ξεπλύνει” η Μενδώνη το φιάσκο των πινακίδων με το όνομά της που θα έμπαιναν στην Ακρόπολη- Η απάντηση της “Αυγής” στις ειρωνείες της ΥΠΠΟ (vid)
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Σε μια προσπάθεια να ξεχαστεί το μέγα φιάσκο με την πρωτοφανή μαρμάρινη επιγραφή στην Ακρόπολη που θα μνημόνευε το όνομά της, η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή πως θα τιμήσει τους αγωνιστές της Αριστεράς Λάκη Σάντα και Μανώλη Γλέζο με άλλη μια επιγραφή αφιερωμένη στο κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας τον Μάιο του 1941.

Το avgi.gr ανέδειξε το θέμα σε όλη του τη διάσταση, υπενθυμίζοντας ότι επιγραφή για την ηρωική πράξη των αγωνιστών Σάντα και Γλέζο βρίσκεται ήδη στο εμβληματικό μνημείο από το 1982! Σε φωτογραφία από το αρχείο του αγωνιστή Λάκη Σάντα εμφανίζονται επίσης ο Μανώλης Γλέζος, η τότε υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη και ο αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος.

Με ύφος και ειρωνεία η υπουργός Πολιτισμού είπε ψέματα απευθυνόμενη στους συναδέλφους της «κλείνοντας, για να μην λέτε πάλι ότι δεν σας ενημέρωσα, σας λέω ότι στην Ακρόπολη, στη βόρεια κλιτύ, θα αναρτηθεί μία πινακίδα με την αναγραφή των δύο ονομάτων του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα, στο σημείο από το οποίο κατάφεραν να προσπελάσουν την Ακρόπολη. Γιατί η μακρά ιστορική διάρκεια, η μεγάλη διαχρονία, αυτού του τόπου πρέπει να αναγνωρίζεται και να τιμάται» είπε για την ακρίβεια.

.

 

Το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιτέθηκε στο avgi.gr. Αυτή έχει ως εξής:

Σε δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της «Αυγής» αναφέρεται ως «είδηση» η ύπαρξη επιγραφής στην Ακρόπολη με τα ονόματα του Μανώλη Γλέζου και του Λάκη Σάντα και ως «ψέμα» η ανακοίνωση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη σήμερα στη Βουλή, ότι πρόκειται να αναρτηθεί πινακίδα με τα ονόματά τους, στο σημείο, από το οποίο κατάφεραν να προσπελάσουν την Ακρόπολη.

Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται η εμμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πρόσωπο της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Προφανώς, κάποιος ο οποίος βρίσκεται συστηματικά στον χώρο της Ακρόπολης, γνωρίζει ότι υπάρχει η συγκεκριμένη πινακίδα στο φυλάκιο Μπελβεντέρε, στο φυλάκιο της Σημαίας από το 1982. Οι συντάκτες του δημοσιεύματος, μπρος στη μικροπολιτική τους εμμονή, συμπεριφέρονται ως να μην γνωρίζουν γραφή ή ανάγνωση.

Η Λίνα Μενδώνη, απαντώντας στην τομεάρχη Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στη Βουλή, είπε κατά λέξη τα εξής: «Κλείνοντας, για να μην λέτε πάλι ότι δεν σας ενημέρωσα, σας λέω ότι στην Ακρόπολη, στη βόρεια κλιτύ, θα αναρτηθεί μία πινακίδα με την αναγραφή των δύο ονομάτων του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα, στο σημείο από το οποίο κατάφεραν να προσπελάσουν την Ακρόπολη. Γιατί η μακρά ιστορική διάρκεια, η μεγάλη διαχρονία, αυτού του τόπου πρέπει να αναγνωρίζεται και να τιμάται».

Με την ανάρτηση της πινακίδας στο σημείο αυτό της βορείου κλιτύος, όλοι οι επισκέπτες της Ακρόπολης θα πληροφορούνται ότι από εκεί ξεκίνησε η ηρωική πράξη των δύο αγωνιστών, εναντίον των Ναζί, καθώς το Μπελβεντέρε δεν είναι προσβάσιμο σε όλους τους επισκέπτες του μνημείου.

Η απάντησή της “Αυγής”

Ο φθηνός αντιπερισπασμός της Λίνας Μενδώνη ήταν εξαρχής καταγέλαστος, καθώς στον Ιερό Βράχο υπάρχει ήδη τέτοια επιγραφή, η οποία τοποθετήθηκε το 1982 δίπλα στο σημείο που βρισκόταν η σημαία των κατακτητών, παρουσία των αγωνιστών και της τότε υπουργού Πολιτισμού λίνας Μενδώνη.

Σε τι θα αποσκοπούσε μία ακόμα επιγραφή για το ίδιο γεγονός σε απόσταση 120 μέτρων από τη θέση της ήδη υπάρχουσας; Προφανώς σε τίποτα. Άλλωστε, οι σεμνοί αγωνιστές Λάκης Σάντας και Μανώλης Γλέζος δεν θα ανέχονταν δεύτερη επιγραφή για την πατριωτική τους πράξη, σε αντίθεση με την Λίνα Μενδώνη που η ίδια υπέγραψε τη σύμβαση για τις τρεις (3) ντροπιαστικές επιγραφές με το όνομά της.

Καλό θα είναι η Λίνα Μενδώνη να ελέγξει τις επιλογές της, να αφήσει ήσυχη την ιστορία του ελληνικού λαού και των αγωνιστών του και να προσπαθήσει να ελέγξει την κρίση μεγαλείου που την διακατέχει.

πηγή: avgi.grπηγη: https://thefaq.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου