13.04.21

 
 

Στήριξη σε αυταρχικά ή ακραία συντηρητικά καθεστώτα χάριν του κέρδους, παρέχουν οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες συνεχούς ροής, όπως το Netflix, η Amazon, η Disney και η Apple. Οι δημοκρατικές αρχές, τα πολιτικά δικαιώματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι πολιτιστικές αξίες, όλα υποτάσσονται στο «νόμο» του κέρδους. 

«Το 2020, ταινίες και σειρές που μεταδόθηκαν στο Διαδίκτυο δημιούργησαν έσοδα περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων», γράφει το περιοδικό Der Spiegel. Η ανάπτυξη, μάλιστα, του τομέα έχει εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της πανδημίας. Και επειδή η αμερικανική αγορά έχει πλέον κορεσθεί, οι πλατφόρμες στρέφονται στο εξωτερικό, προσπαθώντας να κερδίσουν νέους συνδρομητές. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι τεράστιος. Γι' αυτό συμμορφώνονται με τους όρους που έχουν καθορίσει χώρες με αυταρχικές κυβερνήσεις, όπως η Ινδία, η Τουρκία ή η Σαουδική Αραβία. Και αποδέχονται τη λογοκρισία των καθεστώτων αυτών, κάνοντας εκπτώσεις στις δημοκρατικές αξίες.  

«Οι Τούρκοι λογοκριτές θα μπορούσαν σύντομα να αποφασίσουν τι μπορούμε να δούμε» είναι ο τίτλος μιας έρευνας που αφιερώνει το Der Spiegel στις στρατηγικές ανάπτυξης των πλατφορμών ροής. Οι Τούρκοι λογοκριτές διαγράφουν διαλόγους, ζητούν την κάλυψη μερών του σώματος των ηθοποιών, ή την περικοπή σκηνών! Όπως συνέβη με το Netflix, το 2020, όταν με εντολή της τουρκικής λογοκρισίας, κλήθηκε να αφαιρέσει έναν ομοφυλοφιλικό χαρακτήρα από το σενάριο σειράς(sex education). Τότε η πλατφόρμα προτίμησε να ακυρώσει τα γυρίσματα. Το 2020, όμως, σε ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, το Netflix συμφώνησε να αφαιρέσει από την πλατφόρμα της στην Τουρκία ένα επεισόδιο της σειράς «Designated Survivor»! Όλα αυτά δεν εμπόδισαν το Netflix να ξεκινήσει άλλα έργα στην Τουρκία. Η πλατφόρμα σχεδιάζει, μάλιστα, να ανοίξει φέτος στούντιο στην Κωνσταντινούπολη.

«Όταν οι υπηρεσίες των ψηφιακών πλατφορμών ροής μιλούν για το θέμα, δίνουν την εντύπωση ότι ενεργούν από σεβασμό προς τους άλλους πολιτισμούς. Αλλά μπορούμε επίσης να θεωρήσουμε ότι θέτουν σε κίνδυνο και θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας», γράφει το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό.

Γιατί αυτό μας ανησυχεί ότι μια σειρά λογοκρίνεται ή κόβεται στην Τουρκία ή αλλού; «Μία από τις συνταγές επιτυχίας για το Netflix ή την Amazon είναι η παραγωγή τοπικών προγραμμάτων που γίνονται παγκόσμιες επιτυχίες», συνεπώς «οι υποχωρήσεις στη λογοκρισία μπορούν να έχουν συνέπειες για τους θεατές σε όλο τον κόσμο…», γράφει το Der Spiegel. 
πηγη: http://artinews.gr