Τεκμηριώνεται συνεχώς η διαπίστωση των επιστημόνων για την μείωση της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, με την πάροδο του χρόνου.

Μετά την αμερικανική έρευνα που έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Moderna μειώθηκε από 91% σε 66% λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, βρετανική έρευνα σε περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες που είχαν λάβει δύο δόσεις είτε του εμβολίου της Pfizer είτε της AstraZeneca δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα και καταγράφει τα εξής:

 
  • Η προστασία μετά από διπλή δόση Pfizer μειώνεται από 88% στον πρώτο μήνα σε 74% μετά από πέντε έως έξι μήνες.
  • Η προστασία μετά από διπλή δόση AstraZeneca μειώνεται από 77% σε 67% μετά από τέσσερις ή πέντε μήνες.

Οι ειδικοί, πάντως, επισημαίνουν ότι αυτή η μείωση είναι αναμενόμενη και πως ακόμη κι έτσι τα εμβόλια κάνουν καλή δουλειά στην προστασία πολιτών από σοβαρές επιπλοκές του κορονοϊού.

πηγη: https://tvxs.gr

 
 

 

Με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο, η προστασία μπορεί να πέσει κάτω από το 50% για τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους και τους υγειονομικούς υπαλλήλους μέχρι τον χειμώνα, λέει ο κυριότερος ερευνητής της μελέτης ZOE COVID, ο Τιμ Σπέκτορ.

 
leibadaarh
Βαγγέλης Θεοδώρου
«Δεν τα πάμε καλά με τις λίστες. Έχουμε εσάς»
Συνδρομή >
Δωρεά >
ΠΕΣ ΟΧΙ
ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

«Φέρνει στο επίκεντρο την αναγκαιότητα για την ανάληψη κάποιας δράσης. Δεν μπορούμε απλώς να καθόμαστε και να παρακολουθούμε την προστασία να μειώνεται σταδιακά ενώ τα κρούσματα παραμένουν υψηλά και η πιθανότητα μόλυνσης επίσης εξακολουθεί να είναι μεγάλη», δήλωσε ο Σπέκτορ στην τηλεόραση του BBC.

Η Βρετανία αρχίζει να σχεδιάζει μια εκστρατεία χορήγησης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19 για αργότερα μέσα στον χρόνο έπειτα από τις δηλώσεις διακεκριμένων συμβούλων για τους εμβολιασμούς ότι από τον Σεπτέμβριο πιθανόν να είναι απαραίτητη η χορήγηση τρίτης δόσης στους ηλικιωμένους και τους περισσότερο ευάλωτους.