Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 19 Μάι 2021
Η Κάλυμνος στην... εντατική
Κλίκ για μεγέθυνση

19.05.2021, 12:57

 

 
Επιστολή απόγνωσης από τον δήμαρχο, που ζητά να μεταβεί στο νησί το συντομότερο δυνατόν ειδική ομάδα διαχείρισης της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.
● Παραμένουν περισσότερα από 200 ενεργά κρούσματα κορονοϊού.
● Απανωτές οι αποφάσεις παράτασης του καθεστώτος καραντίνας.

Σε καθεστώς ολικού λοκντάουν μέχρι τις 24 Μαΐου παραμένει η Κάλυμνος, με τον δήμαρχο του νησιού, Δημήτρη Διακομιχάλη, να εκπέμπει SOS ζητώντας με επιστολή του την άμεση ενίσχυση του τοπικού νοσοκομείου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, στην Κάλυμνο παραμένουν περισσότερα από 200 ενεργά κρούσματα κορονοϊού, γεγονός που οδηγεί στις απανωτές αποφάσεις παράτασης του καθεστώτος καραντίνας, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, να συνιστά υπομονή στους κατοίκους. Αυτά τη στιγμή που το Νότιο Αιγαίο αρχίζει να δέχεται τους πρώτους επισκέπτες σε μια τουριστική σεζόν που προμηνύεται δύσκολη.

Στην επιστολή του σε δραματικούς τόνους προς τους υπουργούς Γιώργο Γεραπετρίτη, Βασίλη Κικίλια, τον Νίκο Χαρδαλιά και τους υπόλοιπους αρμοδίους, ο δήμαρχος Καλύμνου μιλά για οριακή κατάσταση του νοσοκομείου στο νησί, ζητώντας άμεση στήριξη.

«Το νοσοκομείο μας και το υγειονομικό προσωπικό, παρότι ακόμα δεν έχει οριστεί διοικητής πλήρους απασχόλησης, δίνουν καθημερινά έναν τιτάνιο αγώνα, ωστόσο το σύστημα έχει φθάσει στα όριά του και είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει, προκαλώντας δραματικές συνέπειες για την υγεία όλων όσων ζούμε στην Κάλυμνο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Διακομιχάλης, ζητώντας να μεταβεί στο νησί το συντομότερο δυνατόν ειδική ομάδα διαχείρισης αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, στελεχωμένη από εξειδικευμένο προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ.

Παρόμοιες εκκλήσεις έχουν απευθύνει υγειονομικοί και το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.

Χθες άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 18 ετών με το εμβόλιο της Johnson&Johnson. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 4.600 εμβολιασμοί με εμβόλια των Pfizer και Johnson & Johnson, ποσοστό κοντά στο 20% του συνολικού πληθυσμού του νησιού. Την ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών στα Δωδεκάνησα είχαν επισημάνει σε κοινή ερώτησή τους στις 10 Μαΐου οι τομεάρχες Ναυτιλίας και Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός και Κατερίνα Νοτοπούλου.

Οπως ανέφεραν, στην Κάλυμνο δεν έχει ακόμη ανοίξει δεύτερο εμβολιαστικό κέντρο, όταν το νησί εισέρχεται για πολλοστή φορά σε καθεστώς σκληρού lockdown. Μερικές ημέρες νωρίτερα ο Ν. Σαντορινιός είχε ζητήσει από τον Βασίλη Κικίλια να ενισχυθεί το «Βουβάλειο» Νοσοκομείο της Καλύμνου. Χαρακτηριστικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί εκεί είναι και το γεγονός ότι ιδιώτες βοηθούν με την παροχή φιαλών οξυγόνου για τους ασθενείς με Covid.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει επίσης αναφερθεί στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου στο νησί, καθώς τα σχολεία παραμένουν κλειστά κι έτσι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους για επιστροφή στα θρανία λίγο καιρό πριν από τις Πανελλήνιες. Την άμεση λήψη μέτρων στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας της Καλύμνου ζήτησε και η Νομαρχιακή Επιτροπή Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου του Κινήματος Αλλαγής.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου