Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε τέσσερις σημαντικές λανθασμένες εκτιμήσεις πριν ξεκινήσει την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανάλυση του Foreign Policy.

Υπερεκτίμησε τη ρωσική στρατιωτική ικανότητα και αποτελεσματικότητα και υποτίμησε τη βούληση των Ουκρανών να αντισταθούν και την αποφασιστικότητα να αντεπιτεθούν. Έκανε επίσης λάθος στην υπόθεσή του ότι μια διασπασμένη Δύση δεν θα ήταν σε θέση να ενωθεί πολιτικά απέναντι στη ρωσική επίθεση και ότι οι Ευρωπαίοι και οι Ασιάτες σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα υποστήριζαν ποτέ εκτεταμένες οικονομικές, εμπορικές και ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Αλλά όντως έκανε και μια σωστή: Εκτίμησε σωστά ότι αυτό που αποκαλείται «ο υπόλοιπος» -ο μη δυτικός κόσμος- δεν θα καταδίκαζε τη Ρωσία ούτε θα επέβαλε κυρώσεις. Την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η Δύση θα διασφαλίσει ότι ο Πούτιν θα γίνει «παρίας στη διεθνή σκηνή»—αλλά για μεγάλο μέρος του κόσμου, ο Πούτιν δεν είναι παρίας.

Την τελευταία δεκαετία, η Ρωσία καλλιεργεί δεσμούς με χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής—περιοχές από τις οποίες η Ρωσία αποσύρθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Επίσης, το Κρεμλίνο φλερτάρει επιμελώς την Κίνα, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Όταν η Δύση προσπάθησε να απομονώσει τη Ρωσία, το Πεκίνο παρενέβη για να υποστηρίξει τη Μόσχα, μεταξύ άλλων με την υπογραφή της τεράστιας συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας».

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ψηφίσει τρεις φορές από την έναρξη του πολέμου: δύο φορές για την καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας και μία για την αναστολή της από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτά τα ψηφίσματα εγκρίθηκαν. Αλλά υπολογίστε το μέγεθος των πληθυσμών στις χώρες που απείχαν ή καταψήφισαν τα ψηφίσματα, και ανέρχεται σε περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.

Εν ολίγοις, ο κόσμος δεν είναι ενωμένος στην άποψη ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας είναι αδικαιολόγητη, ούτε ένα σημαντικό μέρος του κόσμου είναι πρόθυμο να τιμωρήσει τη Ρωσία για τις ενέργειές της. Πράγματι, ορισμένες χώρες επιδιώκουν να επωφεληθούν από την τρέχουσα κατάσταση της Ρωσίας. Η απροθυμία των υπολοίπων να θέσουν σε κίνδυνο τις σχέσεις με τη Ρωσία του Πούτιν θα περιπλέξει όμως την ικανότητα της Δύσης να διαχειριστεί τους δεσμούς με αυτούς τους συμμάχους όχι μόνο τώρα αλλά και όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Μια μεταδυτική παγκόσμια τάξη πραγμάτων – Ρωσία, Κίνα, Ινδία

Η Κίνα επηρεάζει και τους υπόλοιπους στην άρνησή τους να καταδικάσουν τη Ρωσία. Χωρίς την εκτίμηση ότι η Κίνα θα υποστήριζε τη Ρωσία σε ό,τι κι αν έκανε, ο Πούτιν δεν θα είχε εισβάλει στην Ουκρανία. Η κοινή ρωσο-κινεζική δήλωση στις 4 Φεβρουαρίου, που υπογράφηκε όταν ο Πούτιν επισκέφθηκε το Πεκίνο στην αρχή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, εξυμνεί τη συνεργασία τους «χωρίς όρια» και τη δέσμευσή τους να απωθήσουν τη δυτική ηγεμονία.

Σύμφωνα με τον Κινέζο πρεσβευτή στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν ενημερώθηκε για τα σχέδια του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία όταν οι δυο τους συναντήθηκαν στο Πεκίνο. Ό,τι και αν είπε ο Πούτιν στον Σι  πιθανότατα δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Όμως, όπως κι αν ερμηνεύσει κανείς αυτόν τον ισχυρισμό, είναι αναμφισβήτητο ότι η Κίνα έχει υποστηρίξει τη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε η εισβολή. Το Πεκίνο απείχε από τις ψηφοφορίες του ΟΗΕ που καταδίκαζαν τη Ρωσία και καταψήφισε το ψήφισμα για την αναστολή της χώρας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης επαναλαμβάνουν τη ρωσική αφήγηση για την «αποναζιστικοποίηση» και την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για τον πόλεμο. Αμφισβήτησαν επίσης εάν η σφαγή της Μπούτσα έγινε από ρωσικά στρατεύματα και ζήτησαν ανεξάρτητη έρευνα.

Ζήτησαν επίσης τον τερματισμό των εχθροπραξιών και επανέλαβαν ότι πιστεύουν στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία όλων των κρατών—συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Η Κίνα εξάλλου υπήρξε ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Ουκρανίας και η Ουκρανία είναι μέρος του έργου Belt and Road, επομένως το Πεκίνο δεν μπορεί να χαιρετίσει την οικονομική καταστροφή που βιώνει η χώρα.

Παρόλα αυτά, ο Σι Τζινπίνγκ επέλεξε να συμμαχήσει με τον Πούτιν και μοιράζονται βαθιά παράπονα εναντίον μιας παγκόσμιας τάξης όπου κυριαρχούν οι ΗΠΑ που πιστεύουν ότι έχει παραμελήσει τα συμφέροντά τους. Είναι αποφασισμένοι να δημιουργήσουν μια μεταδυτική παγκόσμια τάξη πραγμάτων, αν και διαφέρουν ως προς το πώς πρέπει να μοιάζει αυτή η τάξη.

Για την Κίνα, θα ήταν μια τάξη βασισμένη σε κανόνες, στην οποία η ίδια θα έχει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στον καθορισμό της ατζέντας από ό,τι σήμερα. Για τον Πούτιν, από την άλλη πλευρά, θα ήταν μια ανατρεπτική παγκόσμια τάξη με λίγους κανόνες. Και οι δύο χώρες είναι αλλεργικές στις δυτικές επικρίσεις για τα εγχώρια συστήματα τους.

Έτσι η Κίνα και η Ρωσία χρειάζονται η μία την άλλη στην κοινή τους προσπάθεια να κάνουν τον κόσμο ευνοϊκότερο γι’αυτούς. Ο Σι δεν θα ήθελε να δει τον Πούτιν ηττημένο. Ως εκ τούτου, παρά τη δυσφορία της Κίνας για την κλίμακα της βίας στην Ουκρανία και τους κινδύνους κλιμάκωσης σε έναν ευρύτερο πόλεμο, παραμένει απρόθυμη να μιλήσει εναντίον της Ρωσίας.

Ωστόσο, τα μεγάλα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν συμμορφωθεί μέχρι στιγμής με τις δυτικές κυρώσεις. Εξάλλου, το οικονομικό μερίδιο της Κίνας στις σχέσεις τόσο με την Ευρώπη όσο και με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι με τη Ρωσία. Επιπλέον, δεδομένων των εκτεταμένων κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας, το Πεκίνο πρέπει να αναρωτιέται ποια θα ήταν η αντίδραση της Δύσης εάν εισέβαλλε στην Ταϊβάν.

Ο άλλος σημαντικός φίλος της Ρωσίας είναι η Ινδία, η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο και εταίρος των ΗΠΑ στον Τετραμερή Διάλογο για την Ασφάλεια ή τον Τετραμερή Διάλογο με την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Η Ινδία απείχε από τα τρία ψηφίσματα του ΟΗΕ και αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικές» τις αναφορές για φρικαλεότητες κατά αμάχων στην Μπούτσα της Ουκρανίας και ο πρεσβευτής της Ινδίας στα Ηνωμένα Έθνη είπε ότι η χώρα «καταδικάζει απερίφραστα αυτούς τους φόνους και υποστηρίζει την έκκληση για ανεξάρτητη έρευνα», ωστόσο ούτε ο Μόντι ούτε ο πρεσβευτής του ΟΗΕ κατηγόρησαν τη Ρωσία γι' αυτά.

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ είπε ότι η Ρωσία είναι «πολύ σημαντικός εταίρος σε διάφορους τομείς» και η Ινδία συνεχίζει να αγοράζει ρωσικά όπλα και πετρέλαιο. Πράγματι, η Ινδία προμηθεύεται τα δύο τρίτα των όπλων της από τη Ρωσία και είναι ο κορυφαίος πελάτης όπλων της Μόσχας.

Ο Μόντι έχει αρκετούς λόγους για τους οποίους αρνείται να καταδικάσει τη Ρωσία. Ο παράγοντας Κίνα είναι βασικός. Η Ινδία βλέπει τη Ρωσία ως σημαντικό παίκτη εξισορρόπησης έναντι της Κίνας, έτσι και η Ρωσία ενήργησε για να εκτονώσει τις Ινδο-Κινεζικές εντάσεις μετά τις συνοριακές τους συγκρούσεις το 2020. Επιπλέον, η ψυχροπολεμική παράδοση της Ινδίας για ουδετερότητα και σκεπτικισμό απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει δημιουργήσει σημαντική συμπάθεια για τη Ρωσία στην Ινδία.

Η επιστροφή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή

Μία από τις μεγάλες επιτυχίες του Πούτιν στην εξωτερική πολιτική κατά την τελευταία δεκαετία ήταν η επιστροφή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, αποκαθιστώντας δεσμούς με χώρες από τις οποίες αποχώρησε η μετασοβιετική Ρωσία και δημιουργώντας νέους με χώρες που δεν είχαν προηγούμενους δεσμούς με τη Σοβιετική Ένωση.

Η Ρωσία είναι τώρα η μόνη μεγάλη δύναμη που συνομιλεί με όλες τις χώρες της περιοχής -συμπεριλαμβανομένων των σουνιτικών χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, των σιιτών χωρών όπως το Ιράν και η Συρία και το Ισραήλ- και έχει δεσμούς με όλες τις πλευρές. Αυτή η νέα σχέση έχει αποδειχθεί από το ξέσπασμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Αν και οι περισσότερες αραβικές χώρες ψήφισαν για να καταδικάσουν την εισβολή της Ρωσίας στην πρώτη ψηφοφορία του ΟΗΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος 22 μελών στη συνέχεια δεν το έκανε. Πολλές αραβικές χώρες απείχαν επίσης από την ψηφοφορία για την αναστολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι ένθερμοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ ο Πούτιν και ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχουν μιλήσει δύο φορές από την έναρξη του πολέμου.

Η θέση του Ισραήλ καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη της Ρωσίας στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, όπου είναι παρούσες τόσο οι ρωσικές όσο και οι ιρανικές δυνάμεις. Το Ισραήλ κατόπιν συμφωνίας με τη Ρωσία, της επιτρέπει να χτυπά ιρανικούς στόχους στη Συρία.

Το Ισραήλ φοβάται ότι ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά του να υπερασπιστεί τα βόρεια σύνορά του. Έτσι έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία αλλά όχι όπλα, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός για λίγο ενήργησε ως μεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά οι προσπάθειές του αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς.

Για πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, η στάση τους απέναντι στη Ρωσία διαμορφώνεται επίσης από τον σκεπτικισμό τους για τις Ηνωμένες Πολιτείες ως αναξιόπιστο εταίρο στην περιοχή και από τον εκνευρισμό τους για τις επικρίσεις των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η μόνη πραγματικά φιλορωσική χώρα είναι η Συρία, της οποίας ο ηγέτης, ο Άσαντ, θα είχε φύγει από καιρό αν δεν υπήρχε η ρωσική στρατιωτική υποστήριξη.

…και στην Αφρική

Η επιστροφή της Ρωσίας στην Αφρική τα τελευταία χρόνια και η υποστήριξη που παρέχει η Ομάδα Μισθοφόρων, Wagner, στους μαχόμενους ηγέτες εκεί, έχουν δημιουργήσει στην ήπειρο μια συνθήκη που αρνείται να καταδικάσει ή να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Οι περισσότερες αφρικανικές χώρες απείχαν από την ψηφοφορία για την καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας και πολλές ψήφισαν κατά της αναστολής της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. αναδυόμενων οικονομιών, δεν έχει επικρίνει τη Ρωσία.

Για πολλές αφρικανικές χώρες, η Ρωσία θεωρείται ως κληρονόμος της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία τις στήριξε κατά τη διάρκεια των αντιαποικιακών αγώνων τους. Η Σοβιετική Ένωση ήταν ο κύριος υποστηρικτής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου κατά την εποχή του απαρτχάιντ και η σημερινή ηγεσία της Νότιας Αφρικής αισθάνεται ευγνωμοσύνη προς τη Ρωσία. Όπως και στη Μέση Ανατολή, η εχθρότητα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες παίζει επίσης ρόλο στον επηρεασμό των αφρικανικών απόψεων για την εισβολή.

Ακόμη και στην αυλή των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ρωσία έχει τις φίλους της. Η Κούβα, η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα υποστήριξαν τη Μόσχα —όπως ήταν αναμενόμενο— αλλά άλλοι, όπως το Μεξικό, αρνήθηκαν επίσης να καταδικάσουν την εισβολή. Η Βραζιλία δήλωσε στάση «αμεροληψίας», ενώ εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικών λιπασμάτων.
Ο παραδοσιακός αριστερός αντιαμερικανισμός τύπου δεκαετίας του 1970 προσφέρει στη Ρωσία νέες ευκαιρίες να σπείρει διχόνοια στη Δύση.

Ολοι αυτοί οι υπόλοιποι, λοιπόν, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά είναι το φτωχότερο μισό, που αποτελείται από πολλές αλλά λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Η οικονομική ισχύς και το γεωπολιτικό βάρος της Δύσης υπερτερούν κατά πολύ της επιρροής των χωρών που αρνήθηκαν να καταδικάσουν την εισβολή ή να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία.
Παρόλα αυτά, οι τρέχουσες διαιρέσεις μεταξύ της Δύσης και των Υπόλοιπων θα διαμορφώσουν την όποια παγκόσμια τάξη προκύψει μετά το τέλος του πολέμου.

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη και πιθανότατα θα τοποθετούν μόνιμα στρατεύματα σε μία ή περισσότερες χώρες στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Εάν ένας από τους μακροχρόνιους στόχους του Πούτιν είναι να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, ο πόλεμος του εναντίον της Ουκρανίας πέτυχε το ακριβώς αντίθετο, όχι μόνο αναζωογονώντας τη συμμαχία αλλά και δίνοντάς της νέο σκοπό μετά το Αφγανιστάν και, με την πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, επεκτείνοντάς την.

Αλλά σε αυτήν την εκδοχή του Ψυχρού Πολέμου του 21ου αιώνα, οι μη δυτικές χώρες θα αρνηθούν να πάρουν θέση, το αδέσμευτο κίνημα των χρόνων του Ψυχρού Πολέμου θα αναδυθεί ξανά σε μια νέα ενσάρκωση.

πηγη: https://tvxs.gr