Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 01 Μάρ 2024
Κοντά στο τελευταίο στάδιο της κατάρρευσης της συγκάλυψης! Η Πυροσβεστική διαψεύδει την πρωινή δήλωση Τριαντόπουλου για το “μπάζωμα” στα Τέμπη!
Κλίκ για μεγέθυνση

 
 

Στη διάψευση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου ότι η πυροσβεστική είχε συμμετοχή στο μπάζωμα της περιοχής της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, προχώρησε ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Ευάγγελος Φαλάρας.

Ο ίδιος μιλώντας στο documentonews.gr και στον Άγγελο Προβολισιάνο, στον απόηχο των δηλώσεων Τριαντόπουλου στη Βουλή ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε αναρμόδιος και ότι δεν συμμετείχε στις σχετικές συνεδριάσεις, εκφράζει και την πικρία του για την περίπτωση που ο υφυπουργός «λέει ότι δεν έκανα καλά τη δουλειά μου».

 

«Εγώ ζήτησα να έρθουν οι γερανοί για να σηκωθούν τα βάρη και στο πλαίσιο αυτής της δράσης, οι γερανοί -για λόγους στατικότητας του πεδίου- ζήτησαν να έρθουν σταθερά αντικείμενα, κροκάλες και ψηφίδες, προκειμένου να πατήσουν σε στέρεο έδαφος, επειδή αυτό μετατοπιζόταν όσο σηκώνονταν τα βαγόνια» ανέφερε αρχικά ο κ. Φαλάρας σχετικά με τις ανάγκες για τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και πρόσθεσε:

«Η διαδικασία συνεχίστηκε μέχρι να σηκωθούν και τα βαγόνια της επιβατικής που είχαν τις λαμαρίνες. Όταν σηκώθηκαν και οι τελευταίες λαμαρίνες και ελέγξαμε πως δεν υπήρχε άλλος νεκρός στο πεδίο, συνεχίσαμε να μένουμε στο σημείο έως ότου φύγαμε την Παρασκευή».

Επιπλέον σε διευκρινιστική ερώτηση για το αν ως συντονιστής της πυροσβεστικής και μέλος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) είχε συμμετοχή στη μετέπειτα εκχωμάτωση και το μπάζωμα του πεδίου, ο ίδιος απάντησε:

«Όχι. Εγώ, δεν ζήτησα εκχωμάτωση, ζήτησα από το ΣΟΠΠ να μου φέρουν τον εξοπλισμό για να μου δώσει την ευχέρεια να ελέγξω και να εντοπίσω νεκρούς και ζωντανούς. Για τις μετέπειτα παρεμβάσεις, εγώ την Παρασκευή που έφυγα είχαμε ελέγξει ακόμα και αν υπήρχε κάτι κάτω από τις λαμαρίνες, οι οποίες ήταν πολύ κοντά στο τούνελ. Ήταν, δηλαδή, το τελευταίο σημείο και είχαν “φύγει” και τα βαγόνια που δεν είχαν εμπλοκή στη σύγκρουση».

Ως προς τα ύποπτα εγκαύματα που υπέστησαν πυροσβέστες που επιχείρησαν στα Τέμπη, ο κ. Φαλάρας σημείωσε πως δεν επρόκειτο για αποτέλεσμα που σχετίζεται με τα υγρά μπαταρίας.

«Εγώ ήμουν δίπλα στους συναδέλφους (που έπαθαν τα εγκαύματα) και είχα πάθει κάποιους ερεθισμούς και το θεώρησα ότι ήταν μετά από επαφή με κάποιο αντικείμενο. Όταν οι συνάδελφοι μου είπαν ότι έχουν εγκαύματα και ακολουθήσαμε τη διαδικασία να τους πάμε στο Θριάσιο, τότε συνειδητοποίησα ότι αυτό που κι εγώ νόμιζα ότι ήταν κάτι που προκλήθηκε από την τριβή, ήταν κάτι που δεν μπορώ να προσδιορίσω και θα ήθελα να το γνωρίζω για να προφυλάξω τους συναδέλφους» επισήμανε και κατέληξε λέγοντας:

«Αν ήταν υγρά μπαταρίας θα καιγόταν και το ύφασμα. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που δεν επηρεάζει το ύφασμα και επηρεάζει το δέρμα. Αυτό χρειάζεται ειδική γνώση για να σας το απαντήσω εγώ. Ούτε οι γιατροί που τους ρωτήσαμε δεν μπορούσαν να το απαντήσουν. Εγώ δεν είμαι γιατρός, ούτε χημικός».

Υπενθυμίζεται ότι ο σημερινός υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ότι «οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο συντονιστικό έπειτα από αίτημα της πυροσβεστικής αποφάσισαν τις παρεμβάσεις και τις διαμορφώσεις στους χώρους για ένα τέτοιο μεγάλο δυστύχημα». «Θέλω να υπογραμμίσω το εξής: δεν έδωσα εντολές για κάτι. Δεν είχα τέτοιο ρόλο, δεν είχα τέτοια αρμοδιότητα, δεν συμμετείχα στις συνεδριάσεις του συντονιστικού».

Αξίζει δε να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Τριαντόπουλος πριν από ένα χρόνο ακριβώς, περιέγραφε αναλυτικά σε συνεντεύξεις του σε ποιες ενέργειες προχωρούσε η κυβέρνηση αμέσως μετά το δυστύχημα αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Διαμορφώθηκε ο χώρος. Και για τη φύλαξη, τα συντρίμμια, τα βαγόνια» προσθέτοντας ότι όλα αυτά έγιναν με τη στενή συνεργασία της περιφέρειας Θεσσαλίας».

Επιπλέον, η πρόεδρος του «Συλλόγου των Συγγενών των Θυμάτων Τεμπών» Μαρία Καρυστιανού σε συνέντευξή της στο κανάλι Alert τον περασμένο Νοέμβριο είχε αναφέρει πως ύστερα από εξώδικο που έστειλε στον Κώστα Αγοραστό, εκείνος της απάντησε πως «ακολουθούσε εντολές», δείχνοντας μάλιστα ως υπεύθυνο τον τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και νυν υφυπουργό Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο.

από: https://thefaq.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου