Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 27 Αύγ 2021
Το όπλο της επιστήμης
Κλίκ για μεγέθυνση









27.08.2021, 16:00

 

 

Είναι αλήθεια πως πολλές φορές η επιστήμη έχει χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες ή για την κατασκευή πραγμάτων που απειλούν την ανθρώπινη ζωή. Η Ιστορία για παράδειγμα έχει παίξει πολλές φορές τον ρόλο της θεραπαινίδας της πολιτικής, ενώ προϊόντα της επιστήμης είναι τα σύγχρονα όπλα μαζικής καταστροφής που μπορούν να εξαφανίσουν τη ζωή στον πλανήτη μέσα σε λίγες ώρες.

Ο άνθρωπος, όμως, στη γενική προοδευτική του έννοια, ουδέποτε τάχθηκε εναντίον της επιστήμης. Τάχθηκε και τάσσεται ενάντια στον συγκεκριμένο, κάθε φορά, τρόπο χρήσης των επιστημονικών δεδομένων όταν αυτός ο τρόπος υποκρύπτει σκοπιμότητες και απειλές. Η αλήθεια είναι ότι όπως κι αν χρησιμοποιείται η επιστήμη, η μέχρι σήμερα πρόοδος και ευημερία των κοινωνιών στην επιστήμη στηρίζεται.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την πανδημία του κορονοϊού, όπως και με κάθε άλλη πανδημία ή αρρώστια που εμφανίστηκε στο παρελθόν αλλά εξαφανίστηκε ή μας ταλαιπωρεί ακόμη. Μέσω της επιστήμης κέρδισε ο άνθρωπος, απέναντι στις αρρώστιες, υγεία και μακροζωία. Από την επιστήμη περιμένει να ηττηθούν εκείνες που θεωρούνται ακόμη ανίατες.

Ο άλλος τρόπος ίασης που βασίζεται στη φυσική ανοσία και στην επιβίωση των ισχυρότερων οργανισμών δεν είναι ο νόμος του ανθρώπου και των πολιτισμένων κοινωνιών. Είναι ο νόμος της ζούγκλας και του πρωτογονισμού, ο οποίος μπορεί να μετρηθεί μόνο με απώλειες εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών.

Προκαλεί, κατά συνέπεια, τεράστια εντύπωση που σήμερα βρίσκουν έδαφος απόψεις που εκθειάζουν τη φυσική ανοσία απέναντι στον εμβολιασμό, καλλιεργώντας την καχυποψία ενάντια στα επιστημονικά επιτεύγματα. Τέτοιες καθυστερημένες αντιλήψεις μπορούν να εξηγηθούν στον 21ο αιώνα; Ασφαλώς και μπορούν, αν ληφθεί υπόψη ότι ζούμε σε μια αντιδραστική εποχή μεγάλης φτώχειας, ανασφάλειας, κοινωνικών αποκλεισμών και μαζικών στερήσεων δικαιωμάτων και ελευθεριών, εξάπλωσης των δεισιδαιμονιών ως τρόπου εξήγησης των κοινωνικών φαινομένων, συντηρητικοποίησης των κοινωνιών. Σε τέτοιες συνθήκες η αναβίωση του Μεσαίωνα δίπλα στα πιο υψηλά επιτεύγματα της επιστήμης μοιάζει με φυσικό φαινόμενο.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου