Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 26 Αύγ 2021
Ο Μητσοτάκης μπορεί να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, εσύ δεν μπορείς
Κλίκ για μεγέθυνση
Το ρεπορτάζ του «Κοσμοδρομίου» καταδεικνύει την κραυγαλέα αντίθεση ανάμεσα στο τι ισχύει για τον Κ. Μητσοτάκη και τους υπόλοιπους πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής (Πέμπτη, 26/8) ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ιωάννη Οικονόμου, έγινε γνωστό πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μεταβεί σήμερα στις ΗΠΑ.

Το ταξίδι -διάρκειας τριών ημερών-έχει αποκλειστικά ιδιωτικό χαρακτήρα όπως τονίστηκε από τον κ. Οικονόμου, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να εγκαταστήσει την κόρη του, Δάφνη, που ξεκινά τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Yale.

Όλα καλά και ωραία θα έσπευδε να παρατηρήσει κανείς. Τίποτα μεμπτό δεν προκύπτει από το να συνοδεύει ένας γονιός το παιδί του ως τον κοιτώνα της πανεπιστημιούπολης, αν και θα μπορούσε κάποιος/α να σκεφτεί πως η απόφαση ενός παιδιού να σπουδάσει στο Yale έρχεται σε ζωηρή αντίθεση με τις επιλογές της συντριπτικής πλειοψηφίας των νέων της χώρας που διαγωνίζονται για όλο λιγότερες θέσεις στην (υποχρηματοδοτούμενη) Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σύμφωνα ωστόσο με το ρεπορτάζ του «Κοσμοδρομίου» το ταξίδι που είναι τόσο εύκολο για τον πρωθυπουργό της χώρας δεν είναι το ίδιο εύκολο και για τους υπόλοιπους πολίτες της, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά -μετά τις περιπτώσεις της Πάρνηθας και της Ικαρίας– πως η ισονομία παραμένει εκτός των προτεραιοτήτων του Μαξίμου.

Ειδικότερα, μια σειρά περιπτώσεων πολιτών που επιχείρησαν να ταξιδέψουν με προορισμό τις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν πως δεν τους δόθηκε η κατ’ εξαίρεση ταξιδιωτική άδεια, η οποία χορηγείται μόνο σε όσους μεταβαίνουν για επιτακτικούς οικογενειακούς ή επιχειρηματικούς λόγους, και ενώ οι περισσότεροι πολίτες των κρατών-μελών της ΕΕ απαγορεύεται να ταξιδέψουν εδώ και ενάμιση χρόνο στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό μάλιστα των αυστηρότατων περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζουν οι αμερικανικές αρχές είναι πως αν και πριν τρείς εβδομάδες ο γειτονικός Καναδάς άνοιξε τα σύνορά του στους Αμερικανούς πολίτες οι ΗΠΑ τα κρατούν ακόμα κλειστά για τους Καναδούς. 

Στο ρεπορτάζ μας σχετικά με το καθεστώς που επικρατεί ως προς τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, καταγράφηκαν οι εξής περιπτώσεις Ελλήνων πολιτών που θέλησαν να μεταβούν στις ΗΠΑ και δεν τους επιτράπηκε η χορήγηση της ειδικής ταξιδιωτικής άδειας:

  • Δεν χορηγήθηκε ταξιδιωτική άδεια κατ’ εξαίρεση σε μητέρα που ήθελε να συνοδεύσει την 18χρονη κόρη της που είχε γίνει δεκτή σε αμερικάνικο πανεπιστήμιο, περίπτωση πανομοιότυπη με αυτή του πρωθυπουργού
  • Σε ζευγάρι που αιτήθηκε την μετάβαση στις ΗΠΑ γιατί γεννούσε η κόρη τους που διαμένει εκεί επετράπη μόνο στη μητέρα να ταξιδέψει. 
  • Σε πολίτη που διέμενε επί σειρά ετών στις ΗΠΑ για σπουδές και εργασία οι ταξιδιωτικοί πράκτορες οι οποίοι συμβουλεύτηκε του τόνισαν ότι τα ταξίδια Ευρωπαίων προς τις ΗΠΑ επιτρέπονται σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Οι παραπάνω περιπτώσεις, σε συνδυασμό με το ισχύον καθεστώς που περιγράφει προϋποθέσεις και περιορισμούς για τα ταξίδια των πολιτών της Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ οδηγούν σε ένα αναπόδραστο συμπέρασμα: Ο πρωθυπουργός της χώρας επιλέγει να πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη σε άλλη χώρα για μη έκτακτους λόγους, πράγμα που απαγορεύεται σε όλους τους άλλους πολίτες της χώρας.

Το ζήτημα εκτός του ότι πιστοποιεί την ύπαρξη μιας συγκεκριμένης νοοτροπίας, έρχεται στο φόντο της χθεσινής τοποθέτησης του Κ. Μητσοτάκη από Βήμα της Βουλής, όπου μεταξύ άλλων o πρωθυπουργός εμφανίστηκε αγανακτισμένος για το γεγονός πως «σε κάθε φωτιά οι κάτοικοι θέλουν ένα ελικόπτερο πάνω από το χωριό τους». Προφανώς δεν υπάρχει ζήτημα όταν εναέρια μέσα μισθώνονται για ιδιωτικού χαρακτήρα ταξίδια του ίδιου του αρχηγού της κυβέρνησης, σε μια ακόμη περίπτωση καταπάτησης της ισονομίας.

 

Κατόπιν όλων αυτών δεν είναι τυχαίο ότι η είδηση για το νέο πρωθυπουργικό ταξίδι έχει προκαλέσει κύμα αρνητικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς χρήστες να εστιάζουν στην ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής για τα ελληνικά ΑΕΙ, γεγονός που θα σημάνει ότι χιλιάδες μαθητές δεν θα έχουν την προοπτική της φοίτησης σε ελληνικό πανεπιστημιακό τμήμα, σε αντίθεση με το (πανάκριβο) Yale.



πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου