Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 24 Φεβ 2023
Ειδικό Δικαστήριο: Ικανοποιήθηκαν οι επιθυμίες κυβέρνησης και καναλαρχών
Κλίκ για μεγέθυνση
Στον Νίκο Παππά επεβλήθη μεγαλύτερη ποινή για τις τηλεοπτικές άδειες από ότι στον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ

 

Τελικά όπως το είπαν έγινε. Το Ειδικό Δικαστήριο εξάντλησε την αυστηρότητά του σε ότι αφορά τον Νίκο Παππά, επιβάλλοντας τη μέγιστη ποινή που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας, αυτή της φυλάκισης δύο ετών με αναστολή, καθώς κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος

Πρόκειται για μία ολοφάνερα προκλητική και ουσιαστικά πολιτική απόφαση καθώς ακόμα και όταν ο εισαγγελέας της έδρας Δημήτρης Ασπρογέρακας εισηγήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους για τον Νίκο Παππά, το δικαστήριο απέρριψε την εισήγηση και επέβαλε την ανώτατη ποινή, αυτή των δύο ετών. Σύμφωνα με πηγές από τον χώρο της Δικαιοσύνης, πολύ σπάνια ένας δικαστής είναι πιο αυστηρός σε ό,τι αφορά το ύψος της ποινής απ’ ό,τι ένας εισαγγελέας. Με την απόφαση αυτή, η οποία έχει ήδη προκαλέσει αρνητικά σχόλια και προβληματισμό στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέλνει ένα μήνυμα απόλυτου ελέγχου των ανώτατων κλιμακίων της Δικαιοσύνης προς «συνετισμό» και των πιο χαμηλόβαθμων δικαστών, κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η απόφαση ήταν απολύτως ομόφωνη, παρά το γεγονός ότι κατά την ακροαματική διαδικασία δεν υπήρξαν ενοχοποιητικά στοιχεία.

Είναι εντυπωσιακό ότι επεβλήθη στον Νίκο Παππά μεγαλύτερη ποινή για τις τηλεοπτικές άδειες από ότι στον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ, όπου το Ειδικό Δικαστήριο το 2015 τον είχε κρίνει ένοχο για νόθευση εγγράφου επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης με αναστολή ενός έτους.

Σε ό,τι αφορά τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα το Δικαστήριο επέβαλε χρηματική ποινή ύψους 5.000 ευρώ, καθώς κρίθηκε επίσης ομόφωνα ένοχος για το αδίκημα της συνέργειας στην παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Οι Δικαστές ικανοποίησαν την επιθυμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των καναλαρχών. Από τη μια μεριά η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στα χέρια της μια καταδίκη πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να την «κραδαίνει» επικοινωνιακά σε μια προσπάθεια συμψηφισμού με τα δεκάδες σκάνδαλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. Από την άλλη οι καναλάρχες, κατάφεραν με τη χειρα βοηθείας που τους έδωσαν οι Δικαστές να στείλουν ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: Ο επόμενος υπουργός ή κυβέρνηση που θα τολμήσει να τα βάλει μαζί μας και να μας αναγκάσει να πληρώσουμε θα έχει την ίδια τύχη με το Νίκο Παππά. Άλλωστε για αυτό τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά έχουν δώσει γη και ύδωρ σε ότι αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Σιωπούν στα σκάνδαλα διασπάθισης, αποκρύπτουν αρνητικές ειδήσεις, μεγεθύνουν εσωκομματικά προβλήματα και αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ, διαστρεβλώνουν την εικόνα του Μητσοτάκη και των υπουργών του, παρουσιάζοντάς τους ως «Τιτάνες» της πολιτικής.

Το προβληματικό με τη συγκεκριμένη απόφαση είναι η «μανιέρα» την οποία άνοιξαν οι Δικαστές. Με το σκεπτικό που καταδίκασαν τον Νίκο Παππά, θα μπορεί να συρθεί και ενδεχομένως να καταδικαστεί και οποιοσδήποτε υπουργός της τωρινής κυβέρνησης για τυχόν χειρισμούς που έχουν να κάνουν με το χαρτοφυλάκιο του. Η ίδια μανιέρα θα ανοίξει και για ένα σωρό εισαγγελικούς λειτουργούς, εάν καταδικαστεί τελικά και η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη στο άλλο Ειδικό Δικαστήριο που είναι σε εξέλιξη. Οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση θα μπορεί να σύρει εισαγγελικούς λειτουργούς σε δίκη με κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος για τους χειρισμούς τους σε υποθέσεις διαφθοράς που αγγίζουν κυβερνητικά στελέχη. Πρόκειται για επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της λειτουργίας της ίδιας της Δημοκρατίας που δυστυχώς χωρίς τη συνδρομή ανώτατων Δικαστών δεν θα μπορούσαν να ευοδωθούν.

Σε ότι αφορά την καταδίκη του Νίκου Παππά, τα πράγματα είναι απλά. Όπως ανακοίνωσε ένας εκ των συνηγόρων του ο Γιάννης Μαντζουράνης, η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι μονόδρομος. Φανταστείτε τη χώρα μας να καταδικαστεί και για αυτή την υπόθεση τι πλήγμα θα είναι για τη λειτουργία του κράτους δικαίου και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Πηγή: Documentonews.gr


πηγη: https://www.koutipandoras.gr
 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου