Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 18 Φεβ 2021
Κυβερνητικό black-out / Χωρίς ρεύμα για 3η ημέρα 10.000 νοικοκυριά και για απάντηση δικαιολογίες
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Με οργή παρακολουθούν οι πολίτες την προσπάθεια της κεντρικής κυβέρνησης και της περιφέρειας Αττικής με «ρίξουν το μπαλάκι» για το κυβερνητικό black-out στον υπό ιδιωτικοποίηση και χωρίς επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα ΔΕΔΔΗΕ, «φουσκώνοντας» παράλληλα το μέγεθος του φαινομένου ώστε να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι Χρυσοχοΐδη δείχνει το εξαφανισμένο Μαξίμου, γαλάζιους δημάρχους ο Βορίδης και όλοι μαζί τα golden boys του ΔΕΔΔΗΕ.

 

Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν δραματικές οι συνθήκες για πολλές χιλιάδες κατοίκων των περιοχών που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το ψύχος χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, το γεγονός ότι πρόκειται για περιοχές όπου «σάρωσε» η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη το 2019. Με το 84,24% της Εκάλης, το 65,81% του Διονύσου, το 62,5% στην Κηφισιά για Κεφαλάρι και Πολιτεία, το 50,75% της Νέας Ερυθραίας, το 47,34% του Αγίου Στεφάνου, ακόμα και το 37,06% των Γλυκών Νερών. Σήμερα, είναι αμφίβολο εάν έχουν μείνει πολλές αυταπάτες στους κατοίκους αυτών των περιοχών.

Όπως αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ «κλήθηκαν ενισχύσεις» στην Αττική και προστίθενται επιπλέον 60 τεχνικοί από την Περιφέρεια της Πελοποννήσου Ηπείρου και της Κεντρικής Ελλάδος στα συνεργεία του που εργάζονται για την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης στα βόρεια προάστια της Αθήνας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε περίπου 500 άτομα. Εκτός των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων υπεργολάβων, στην προσπάθεια συμβάλλουν περίπου 50 άτομα των Ενόπλων Δυνάμεων, 40 της ΕΜΑΚ, 40 του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), καθώς και οι περιφερειακές μονάδες της Πυροσβεστικής, ενώ και η ΕΛΑΣ συνεργάζεται στην ίδια κατεύθυνση.

Οι εργασίες συνεχίζονται για την επανηλεκτροδότηση 5 γραμμών Μέσης Τάσης, σε τμήματα του Διονύσου, του Αγίου Στεφάνου, του Κεφαλαρίου, της Πολιτείας, των Γλυκών Νερών, της Εκάλης και της Νέας Ερυθραίας. Όπως εκτιμάται, από τα αρχικά 70.000 νοικοκυριά που είχαν μείνει χωρίς ρεύμα μετά τις έντονες χιονοπτώσεις της Δευτέρας προς Τρίτη, απομένουν 10.000 νοικοκυριά που ακόμη δεν έχουν επανηλεκτροδοτηθεί ενώ βρισκόμαστε στο τρίτο 24ωρο από την διακοπή.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στην βόρεια Εύβοια, όπου οι ζημιές στο δίκτυο είχαν ξεκινήσει μία ή και δύο ημέρες νωρίτερα. Υπάρχουν ακόμη τέσσερις οικισμοί που περιμένουν να επανηλεκτροδοτηθούν ακόμη, 5 ημέρες μετά την διακοπή.

 

Κυβέρνηση Μητσοτάκη και τοπική αυτοδιοίκηση ως συνήθως ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο ή στους επιστήμονες που ως δημόσιους υπαλλήλους θεωρούν ότι μπορούν να τους προσβάλλουν κατά το δοκούν και συμφέρον. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε δηλώσεις του την Τετάρτη έκανε λόγο για την «μεγαλύτερη κακοκαιρία των τελευταίων 40 ετών» και για επιδιόρθωση του 90% των βλαβών και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε αποκλειστικό υπεύθυνο για την φροντίδα των καλωδίων του δικτύου τον ΔΕΔΔΗΕ. Αλλά τα στελέχη του όπως και γενικότερα οι άνθρωποι που εργάζονται σε όλα τα επίπεδα της παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα, «δείχνουν» την τοπική αυτοδιοίκηση ως υπεύθυνη, τόσο για την προσβασιμότητα στα σημεία που χρειάζονται επιτήρηση και συντήρηση, όσο και για την μεθοδική κοπή τμημάτων ή και ολόκληρων δέντρων που απειλούν την ομαλή λειτουργία του. «Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε ποιος κάνει τι», είπε ο κ. Χαρδαλιάς προσπαθώντας να αποφύγει την συζήτηση περί ευθυνών.

Αλλά η αλήθεια αποτυπώνεται εύγλωττα και στην σχετική ανάρτηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που ξεκαθαρίζει ότι η «Μήδεια» που τόσο προβλήθηκε ως ανυπέρβλητο φαινόμενο:

  • «δεν ήταν πρωτόγνωρο»: Η «Αριάδνη» το διάστημα 5-11 Ιανουαρίου 2017 επηρέασε με χιονοπτώσεις σε κατοικημένες περιοχές σχεδόν το σύνολο της χώρας, ενώ η Μήδεια επηρέασε μικρότερη γεωγραφική περιοχή. Ειδικά για την Αττική, το ύψος του χιονιού την Τρίτη 16/02/2021 ήταν εφάμιλλο της κακοκαιρίας 17-18/02/2008 και αυτής της 4-6/01/2002.
  • «ήταν προβλέψιμο σε πολύ μεγάλο βαθμό»: Από την Τετάρτη 10/02 είχε ανακοινωθεί η έλευση της ψυχρής αέριας μάζας ... Το διάστημα 10-17/02/2021 έγιναν 17 ανακοινώσεις για την κακοκαιρία «Μήδεια» 

Παράλληλα, «ξεμπροστιάζει» το κεντρικό κράτος για την στέρηση κονδυλίων και προσλήψεων προσωπικού ώστε να ενισχυθεί ο μηχανισμός παρακολούθησης και πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων: «Απαιτείται πένδυση σε μετρητικές υποδομές και ολοκλήρωσή τους σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης ... Η ανάλυση δεδομένων από μετεωρολογικούς δορυφόρους και αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς είναι απολύτως απαραίτητη για την παρακολούθηση της εξέλιξης μιας κακοκαιρίας και την εκτίμηση της πραγματικής της έντασης ... θα πρέπει να καλυφθούν αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας μας με μετεωρολογικούς σταθμούς... απαιτείται η αρχική επένδυση σε επιστημονικά όργανα καθώς και η ανάπτυξη διαδικασιών παραγωγής εξειδικευμένων ειδοποιήσεων, πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (Περιφέρειες, Δήμους) και στη συνέχεια μετάδοση της πληροφορίας αυτής στους πολίτες (πχ. μέσω εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα)».

«Η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών είναι μια συλλογική προσπάθεια στην οποία όλοι, επιστήμονες, επιχειρησιακοί Φορείς και τοπικές Αρχές πρέπει να συμμετέχουν. Αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση σώζουμε ζωές», καταλήγει η ανάρτηση του Αστεροσκοπείου.

Πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου