O κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε σήμερα στο briefing, πολύ σαφώς και πολύ συγκεκριμένα, τι απαντά στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για παραίτηση της Λίνας Μενδώνη – ένα αίτημα, που συνδέεται με τους χειρισμούς της υπουργού Πολιτισμού στην υπόθεση Λιγνάδη.
 
Η απάντηση ήρθε δια της ανάγνωσης ενός σύντομου κειμένου, με το οποίο ο Χρήστος Ταραντίλης τόνισε πως η κυβέρνηση, και προσωπικά ο πρωθυπουργός, στάθηκαν εξ αρχής στο πλευρό όσων κατήγγειλαν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και τους ενθάρρυναν να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα.

Αμέσως μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχασε τα λόγια του. Κοίταξε τα χαρτιά του, κάτι πήγε να πει, διέκοψε, έκανε σαρδάμ, και εν τέλει περιορίστηκε να δηλώσει ότι «ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και η κυβέρνηση αποδέχθηκε την παραίτησή του».
 
Δεν ανέφερε ούτε το όνομα του καλλιτεχνικού διευθυντή, ούτε το όνομα της υπουργού Πολιτισμού. Δεν απάντησε επίσης ποτέ στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παραίτηση της Λίνας Μενδώνη, ούτε στο ερώτημα που έχει θέσει, από προχθές, ο Αλέξης Τσίπρας: Για ποιόν λόγο η κυρία Μενδώνη, ενώ γνώριζε επί εβδομάδες τις καταγγελίες εναντίον του, παρείχε πλήρη κάλυψη στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
 
Στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ η απάντηση Ταραντίλη δεν άρεσε. Κάποιους ενόχλησε η καθαρή αμηχανία που έδειξε η κυβέρνηση, κάποιοι την ερμήνευσαν ως «πολιτική άμυνα» καθώς ουδείς γνωρίζει που, και μέχρι ποιους, θα φιάσουν οι καταγγελίες, και αρκετοί είναι εκείνοι που δεν κρύβουν ότι υπάρχει πολιτικό ζήτημα με την υπουργό Πολιτισμού που ρίχνει σκιά σε όλη την κυβέρνηση και θα έπρεπε να έχει ήδη απομακρυνθεί για να μην δίνονται αντιπολιτευτικά πατήματα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν απολύτως κάθετος και παρείχε πλήρη κάλυψη στην διοίκηση και τον πρόεδρο της ΕΡΤ Κωνσταντίνου Ζούλα, την παραίτηση του οποίου έχει επίσης ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το γνωστό «ραβασάκι» λογοκρισίας που αφορούσε τόσο το θέμα της Ικαρίας όσο και την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη. «Η ΕΡΤ έχει διασφαλίσει την πολυφωνία και την ενημέρωση όλων των πολιτών. Αυτό φαίνεται και από τους δείκτες τηλεθέασης καθώς και την αποδοχή που έχει υπό τη νέα διοίκηση», είπε ο κ. Ταραντίλης επιχειρώντας να κλείσει το θέμα.
 
Για την αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, και κατ’ επέκταση και για την πολιτική ατζέντα του επόμενου διαστήματος, ούτε το θέμα Μενδώνη-Λιγνάδη, ούτε το θέμα της ΕΡΤ έχουν κλείσει.
 
Σε ό,τι αφορά την παραίτηση Λιγνάδη, τα όσα προηγήθηκαν και την σιωπή που ακολούθησε για την έξοδό του από το Εθνικό Θέατρο, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν αφενός ότι υπήρξε, και εξακολουθεί να υπάρχει, επιχείρηση συγκάλυψης από την υπουργό Πολιτισμού και, αφετέρου, πως οι ευθύνες, οι αποφάσεις και οι εντολές ακουμπούν το Μαξίμου και τον ίδιον τον πρωθυπουργό.
 
«Αφού δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, γιατί δεν τολμούν... να προφέρουν ούτε το όνομά του; Και αφού δεν υπάρχει καμία μεμπτή διασύνδεση, ποιούς επιχειρούσαν να προστατεύσουν με το σημείωμα στην ΕΡΤ – ποιοι ήταν οι "άλλοι" που δεν έπρεπε να εμφανίζονται στα πλάνα μαζί με τον Λιγνάδη;», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της Κουμουνδούρου, δείχνοντας και τα ερωτήματα που θα τεθούν ξανά, και με ένταση, τις επόμενες ημέρες.
 
Στο ίδιο πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμεινει και στο θέμα της ΕΡΤ, καθώς θεωρεί πως το «ραβασάκι της λογοκρισίας» αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός μηχανισμού τόσο συγκάλυψης και προπαγάνδας, όσο και προστασίας του Μαξίμου.
 
Το κλίμα μεταξύ Μαξίμου και ραδιομεγάρου δεν είναι καλό μετά τα τελευταία γεγονότα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ εκλήθη για εξηγήσεις και έντονες συστάσεις από τον αρμόδιο υπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο, ενώ ούτως ή άλλως οι σχέσεις της διοίκησης Ζούλα με βασικά στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου δεν είναι καλές. Ωστόσο, το Μαξίμου δεν σχεδιάζει να κάνει οποιαδήποτε αλλαγή αυτήν την στιγμή διότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε και ομολογία – αποδοχή της επιχείρησης συγκάλυψης.
 
Στον αντίποδα, στην Κουμουνδούρου εφόσον δεν διαφαίνεται παραίτηση Ζούλα, εξακολουθούν να σκέφτονται σοβαρά το εμπάργκο στην δημόσια τηλεόραση. «Ολα είναι στο τραπέζι και εξετάζονται», λέει πηγή του ΣΥΡΙΖΑ, καίτοι από πολλές πλευρές εντός ΣΥΡΙΖΑ το εμπάργκο θεωρείται «επανάλληψη λαθών του παρελθόντος».
20:52 | 15 Φεβ. 2021

Πηγη: https://tvxs.gr