Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 19 Μάρ 2021
Γεμάτη λευκές... σελίδες η «Λευκή Βίβλος» του Μ. Χρυσοχοΐδη
Κλίκ για μεγέθυνση
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ






19.03.2021, 10:25

 

 
Θεωρίες και αοριστολογίες αποδεικνύονται τα όσα υποστηρίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στις θέσεις του για την Αστυνομία του 21ου αιώνα.

Ως ένα «στρατηγικό κείμενο» με «θεωρίες» στο οποίο δεν εξειδικεύεται η «επιχειρησιακή αντιμετώπιση» των θεμάτων ασφάλειας, χαρακτηρίστηκε ακόμη κι από τους ίδιους τους παρουσιαστές της η «Λευκή Βίβλος» για την Προστασία του Πολίτη που δημοσιοποιήθηκε χθες μέσω διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Μια «πρόταση» που, σύμφωνα με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, φιλοδοξεί να γίνει το «νέο συμβόλαιο μεταξύ πολιτών και υπουργείου» και το οποίο θα «προδιαγράφει την Αστυνομία του 21ου αιώνα και τις βασικές αρχές με τις οποίες αυτή απαντά στο διευρυμένο αίτημα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών».

Επρόκειτο όμως για ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα, όπως έγινε χθες γρήγορα αντιληπτό, καθώς σε μια σειρά δημοσιογραφικών ερωτήσεων δίνονταν αόριστες απαντήσεις.

Ρωτήσαμε πώς ακριβώς θα αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο και τα fake news, για τα οποία γίνεται αναφορά δύο φορές στο κείμενο, αλλά η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι δεν υπάρχει απάντηση καθώς απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία του φαινομένου για να καθοριστεί ο τρόπος διαχείρισης και αντιμετώπισής του.

Στην ερώτηση πώς θα γίνεται η διαχείριση των πορειών και των διαδηλώσεων ειπώθηκε ότι δεν θα απαντηθεί τώρα το θέμα επί της ουσίας, ωστόσο έγινε η επισήμανση ότι η πόλωση που υπάρχει γύρω από αυτό συνιστά πολιτικό ζήτημα που δεν είναι ώρα να σχολιαστεί.

Σημειώνεται πως μέσα στο κείμενο υπάρχει και αναφορά για δημιουργία υποστηρικτικής συντονιστικής υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων Εσωτερικής Ασφάλειας. Οταν ρωτήθηκε ο υπουργός εάν εκτιμά, αν έχει πληροφόρηση ή την αίσθηση ότι υπάρχει «εσωτερικός εχθρός», υποστήριξε ότι αναφέρεται σε ζητήματα που «έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν», όπως την τρομοκρατία, βία και ομηρίες, ενώ πρόσθεσε ότι η επιτροπή που θα συγκροτηθεί θα επεξεργάζεται πολιτικές για τη διαχείριση ανάλογων κρίσεων.

Δεν απαντήθηκε ούτε η ερώτηση για το ποιοι θα είναι οι νέοι θεσμοί και οι πολιτικές που θα περιορίζουν τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών. Ελέχθη απλά ότι μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των προτάσεων θα υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις.

Απαντήθηκε, εντούτοις, πως η αναβάθμιση στην εκπαίδευση των αστυνομικών θα προκύψει με την ανωτατοποίηση των αστυνομικών σχολών, ενώ η αλλαγή του οργανογράμματος της ΕΛ.ΑΣ. θα αρχίσει με τη δομή του Αρχηγείου και του υπουργείου. Ως προς τα τελευταία αναφέρθηκε ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα έχουν ψηφιστεί τα σχετικά νομοσχέδια.

Σημειώνεται, τέλος, στη «Λευκή βίβλο» ότι: «Το νέο επιχειρησιακό δόγμα περιορίζει την κατασταλτική λειτουργία των Υπηρεσιών της Αστυνομίας και δίνει έμφαση στην ήπια αστυνόμευση. Ειδικότερα, υιοθετούνται πολιτικές που προωθούν την ήπια αστυνόμευση, όπως η δημιουργία ομάδων διαλόγου και επίλυσης συγκρούσεων, η ενίσχυση του θεσμού του Αστυνομικού της Γειτονιάς και των Κινητών Μονάδων Αστυνόμευσης και η εντατικοποίηση του σχεδίου πεζών περιπολιών με την αξιοποίηση μέσων, όπως τα ποδήλατα και τα scooters, με σκοπό τη μετατροπή του σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Κοινοτικής Αστυνόμευσης».




πηγη: https://www.efsyn.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου