Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 09 Ιούν 2023
Επίδειξη κοσμημάτων για «εκλεκτούς» στο Ηρώδειο
Κλίκ για μεγέθυνση
















09.06.2023, 14:46
 
 
Ερωτήματα προκαλεί η παραχώρηση, εμβόλιμα στο Φεστιβάλ Αθηνών, του ρωμαϊκού ωδείου για επίδειξη γνωστού οίκου μόδας, πλαισιωμένη από παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου, για πολύ περιορισμένο κοινό 220 ατόμων κι ενώ η έγκριση για τη χρήση του μνημείου δεν κατατέθηκε αυτόνομα ως είθισται στο ΚΑΣ, αλλά μαζί με το «πακέτο» των φεστιβαλικών εκδηλώσεων

Ο γαλλικός οίκος Louis Vuitton, που έχει απογειώσει την πολυτέλεια από τις πρωτοποριακές ταξιδιωτικές αποσκευές και τις γυναικείες τσάντες μέχρι τα είδη ένδυσης και αξεσουάρ, διάλεξε το Ηρώδειο για να παρουσιάσει τη high-end συλλογή κοσμημάτων του. Η ειδική βραδιά, την Τρίτη 13 Ιουνίου, πλαισιώνεται από χορευτική παράσταση σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Παπαϊωάννου και απευθύνεται σε περιορισμένο κοινό 220 ατόμων από όλο τον κόσμο.

Ομως ακόμα και με τη σφραγίδα του διεθνούς Παπαϊωάννου, η εκδήλωση έχει εμπορικό υπόβαθρο και δεν είναι αμιγώς καλλιτεχνική. Κάτι που αποσιωπάται και δεν ομολογείται ευθαρσώς. Μήπως γιατί έτσι το Ηρώδειο παραχωρείται πρώτη φορά για μια επίδειξη; Ακόμα κι αν αυτή αφορά τα λαμπρά κοσμήματα της Louis Vuitton.

Το αίτημα για το κλειστό event δεν κατέθεσε προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απευθείας ο οίκος, όπως έγινε από τους οίκους Gucci και Dior το 2017 και το 2021 αντίστοιχα, που ζητούσαν για κολεξιόν και φωτογράφιση την Ακρόπολη. Το αίτημα έφτασε στο τραπέζι του ΚΑΣ (συνεδρίαση 16/5/23) για να εγκριθεί «ως εκδήλωση εκτός Φεστιβάλ η χορευτική παράσταση σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Παπαϊωάννου στις 13 Ιουνίου 2023 - εταιρεία παραγωγής YARD PROJECT ΕΠΕ (Ολγα Μαυροειδή) - σε συνεργασία με τον οίκο Louis Vuitton». Η βραδιά μπαίνει εμβόλιμα μάλιστα, κάτι που μάλλον συμβαίνει για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών που έχει ξεκινήσει, ενώ έφτασε στο τραπέζι του ΚΑΣ προς συζήτηση μαζί με τα αιτήματα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ. Και απέσπασε φυσικά τη θετική γνωμοδότηση των μελών του ΚΑΣ.

Από πόσο ψηλά εκπορεύτηκε το αίτημα οπότε και η θετική του έκβαση ήταν δεδομένη, μπορεί κανείς να υποθέσει. Εκείνο που αντιλαμβανόμαστε διαβάζοντας τις αποφάσεις είναι ότι η εκδήλωση παρουσιάστηκε πρωτίστως ως καλλιτεχνική και δευτερευόντως ως επίδειξη του οίκου Louis Vuitton, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για «upper class γεγονός» για την παρουσίαση της νέας συλλογής κοσμημάτων του οίκου και η καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς έγινε από τον διεθνή Ελληνα χορογράφο και σκηνοθέτη με την ομάδα του, ενώ θα εμφανιστούν ο φημισμένος βιολιστής Ρενό Καπουσόν και η Αμερικανίδα χορεύτρια Μπρεάνα Ο’ Μάρα.

H είδηση πάντως ήταν γνωστή ήδη από τον Φεβρουάριο του 2023, όταν η οικονομική ιστοσελίδα «Power Game» έγραφε στις 15/2/23: «Λοιπόν, φέτος το καλοκαίρι και κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα Ιουνίου, θα διοργανωθεί στο Ηρώδειο ένα μεγάλο event του διεθνούς οίκου Louis Vuitton. Θα πρόκειται για ένα πολύ upper class γεγονός, σαν αυτό, για παράδειγμα, που ο ίδιος οίκος διοργάνωσε πέρυσι στην Αίγυπτο. Στη σκιά των Πυραμίδων του Χέοπα. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη το συζητούν. Το ίδιο φιλόδοξο, λοιπόν, θα επιχειρηθεί να είναι και το ελληνικό event. Κάτω από την Ακρόπολη αυτήν τη φορά. Κι έτσι, η Ελλάδα θα συγκεντρώσει πάνω της για μερικές ώρες τα φώτα της δημοσιότητας παγκοσμίως...».

Οικονομικά οφέλη πάντως δεν προκύπτουν καθώς οι διοργανωτές καλούνται να καταβάλουν τα προβλεπόμενα για πραγματοποίηση καλλιτεχνικής εκδήλωσης σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, δηλαδή 3.000 ευρώ για κάθε παράσταση κι εφόσον γίνει χρήση του μνημείου για πρόβα 1.500 ευρώ για κάθε ημέρα.

Είναι δικαίωμα του Δημήτρη Παπαϊωάννου και του οποιοδήποτε εργαζόμενου, ο οποίος έχει αυτή τη δυνατότητα, να διαλέγει τους εργοδότες του. Ομως είναι υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας, του υπουργείου Πολιτισμού και των υπηρεσιών του να προφυλάσσουν και να υπερασπίζονται τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς ώστε να μη γίνονται ντεκόρ, να μην ξεπουλιούνται μαζικά σε γκαλά, κοσμικές εκδηλώσεις, επιδείξεις μόδας εμπορικού χαρακτήρα. Η απερχόμενη πολιτική ηγεσία, βέβαια, δεν επέδειξε τέτοια αντανακλαστικά. Το αντίθετο.

Οι δουλειές του Δημήτρη Παπαϊωάννου είναι καλλιτεχνικά γεγονότα που συγκεντρώνουν τους ανθρώπους της τέχνης. Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση γεννώνται ερωτήματα καθώς η τέχνη «παντρεύεται» με επιχειρησιακούς σκοπούς. Το ερώτημα που έχει τεθεί στη δημόσια συζήτηση έχει προβληματίσει και συνεχίζει να προβληματίζει τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη διαχείριση των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων: Ποια μνημεία και με ποια κριτήρια πρέπει να παραχωρούνται για εκδηλώσεις εμπορικού χαρακτήρα; Ως υπουργός Πολιτισμού η κ. Μενδώνη, πάντως, δεν έχει καταρτίσει τέτοιο κατάλογο.

Αντιπαράθεση

Να θυμίσουμε ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος, το 1998, ως τότε υπουργός Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, είχε πει «ναι» σε επίδειξη μόδας της εταιρείας Calvin Klein στο Ηρώδειο και είχε έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τη γνωμοδότηση των μελών του ΚΑΣ που ήταν αρνητική. Η επίδειξη δεν έγινε.

Τον Γενάρη του 2019 το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά για χρήση της πλατείας μπροστά από το μνημείο προκειμένου να γίνει επίδειξη μόδας του οίκου «Zeus and Dione» της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Την εκδήλωση ακύρωσε ο ίδιος ο οίκος λέγοντας ότι δημοσιεύματα εστίασαν στο πρόσωπο της Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Τον Ιούλιο του 2022 το Ηρώδειο παραχωρήθηκε σε εκδήλωση αφιερωμένη στην καινοτομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα. Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνομιλήσει δημόσια με τον ελληνικής καταγωγής Τεντ Σαράντος του Netflix.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου