Να σημειωθεί ότι όλα τα μέλη του Δ.Σ. εξέφρασαν θετικά σχόλια για τον Φιλόδημο [πρόγραμμα που δημιούργησε το υπ. Εσωτερικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ], λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι ήταν πετυχημένο και από κοινού σχεδιασμένο με την ΚΕΔΕ, καθώς υπήρξε το μόνο πρόγραμμα που μπορούσε να καλύψει ανάγκες των δήμων εκτός του ΕΣΠΑ και είχε εξειδικευμένες δράσεις, ιδιαίτερα για τους μικρούς δήμους.
Για το θέμα της υποχρεωτικής κατάθεσης των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, το ΔΣ ζητά την κατάργηση του μέτρου, ή την αναστολή της εφαρμογής της σχετικής υπουργικής απόφασης έως την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης που έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας η ΚΕΔΕ και 70 δήμοι της χώρας.
Τέλος, για τη ναυαγοσωστική κάλυψη παραλιών, σημειώθηκε ότι με τις τροποποιήσεις που προβλέπει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ανεβαίνει το κόστος για τους δήμους κατά 85%, καθώς από τα 10 εκ. ευρώ, οι δαπάνες αυξάνονται στα 19,5 εκ. ευρώ. Αποφασίστηκε ομόφωνα να ζητηθεί συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι οικονομικοί παράμετροι του ζητήματος, καθώς όπως τονίστηκε, οι δήμοι αδυνατούν να αναλάβουν ένα τέτοιο κόστος.
Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ