Τους στενούς ιστορικούς διμερείς δεσμούς Αιγύπτου και Ελλάδας σε διάφορα ζητήματα επεσήμανε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας, αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Ενημερώνοντας για το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο ηγετών, ο εκπρόσωπος της Προεδρίας Μπάσαμ Ράντι τόνισε ότι «οι δύο ηγέτες αντήλλαξαν απόψεις για περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, υποστηρίζοντας τη σημασία να ενισχυθεί ο συντονισμός των δύο κρατών στους τομείς αυτούς, είτε σε διμερές επίπεδο, είτε στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου».
Η «Αλ Αχράμ» αναφέρει ότι «ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιβεβαίωσαν τη σύγκλιση των απόψεών τους σε κοινά συμφέροντα και θέσεις των χωρών τους στην Ανατολική Μεσόγειο».
Το ρεπορτάζ του αιγυπτιακού πρακτορείου ειδήσεων ΜΕΝΑ που καταγράφει η αιγυπτιακή εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι «ο Πρόεδρος Αλ Σίσι και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανεξέτασαν τον τρόπο συντονισμού των κοινών προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας καθώς και της παράνομης μετανάστευσης».
Τέλος, όπως επισημαίνεται, «ο Αιγύπτιος Πρόεδρος επικρότησε τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Καΐρου και Αθήνας, λέγοντας ότι η Αίγυπτος προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, τονίζοντας ιδιαίτερα τα θέματα της ασφάλειας, της στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας».
Κύπρος: Η τετραμερής με Γαλλία αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της έντασης
Πρώτιστος σκοπός της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, λέγοντας παράλληλα ότι αυτή είναι μια από τις στοχεύσεις της τετραμερούς συνάντησης Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου και Γαλλίας που θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, στο Κάιρο.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κούσιος είπε ότι η συμμετοχή του Παρισιού στο σχήμα «3+1» σηματοδοτεί «το ενδιαφέρον της Γαλλίας για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο». Ανέφερε επίσης ότι δεν είναι σκοπός και στόχος της τετραμερούς η Γαλλία να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, «αντίθετα είναι για να μην προκληθεί θερμό επεισόδιο».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έκανε παράλληλα αναφορά σε εξελίξεις που θα βοηθήσουν, όπως είπε, στην αποκλιμάκωση της έντασης, ανέφερε ωστόσο ότι δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να δώσει λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με το κ. Κούσιο, η απόφαση των τεσσάρων Υπουργών Εξωτερικών είναι να συναντηθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, στο Κάιρο και μένει να επιβεβαιωθεί η τελική ημερομηνία. Ερωτηθείς για την θεματολογία της συνάντησης ο κ. Κούσιος είπε ότι θα συζητηθούν θέματα όπως η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η επεκτατική και επιθετική πολιτική της Τουρκίας, καθώς και το σύμφωνο Λιβύης-Τουρκίας.
Ο κ. Κούσιος διευκρίνισε ότι οι κινήσεις που γίνονται, δεν είναι για να προκαλέσουν την Τουρκία. «Είναι η Τουρκία που προκαλεί και εμείς προβαίνουμε σε διάφορες κινήσεις για να μπορέσουμε να κάνουμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να αφήσει την πολιτική των κανονιοφόρων και να συζητήσει» είπε.
Ως προς τους τουρκικούς ισχυρισμούς, ότι χώρες της περιοχής προσπαθούν να αποκλείσουν την Άγκυρα από την Ανατολική Μεσόγειου, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
«Στόχος και πολιτική της Κυβέρνησης είναι η αποκλιμάκωση της έντασης. Οι κινήσεις, οι οποίες κάνουμε, δεν είναι για να απομονώσουμε την Τουρκία. Είναι απλά για να μην υπάρξουν οποιαδήποτε αποτελέσματα από την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης με τη Λιβύη. Αλλά ταυτόχρονα, πρώτιστος σκοπός μας είναι η αποκλιμάκωση της έντασης, όπως αντιλαμβανόμαστε ότι είναι και η θέση της Ελλάδας» είπε.
https://gr.euronews.com