Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 07 Δεκ 2018
Σημαντικές επαφές Τσίπρα με Πούτιν και Μεντβέντεφ...
Κλίκ για μεγέθυνση

Στη Μόσχα μεταβαίνει ο Έλληνας πρωθυπουργός για τομείς διμερούς ενδιαφέροντος και τη γεωπολιτική θέση της χώρας

ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

 

Με στόχο την πλήρη αποκατάσταση των πατροπαράδοτα καλών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας που δοκιμάστηκαν το καλοκαίρι, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στη Μόσχα.

Την Παρασκευή το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο στο Κρεμλίνο, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας. Έπειτα από την υπογραφή διμερών συμφωνιών -οι οποίες θα έχουν προετοιμαστεί από σήμερα στη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή-, Αλ. Τσίπρας και Βλ. Πούτιν θα παραθέσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Πριν από το τετ-α-τετ στο Κρεμλίνο με τον Ρώσο Πρόεδρο, ο Αλ. Τσίπρας θα έχει ωριαία συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ντ. Μεντβέντεφ. Σύμφωνα με την προαναγγελία της συνάντησης εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης, στο ραντεβού, που θα πραγματοποιηθεί στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία, θα συζητηθούν η κατάσταση και οι προοπτικές της ελληνορωσικής εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και η υλοποίηση κοινών έργων στον ενεργειακό και βιομηχανικό τομέα, στους τομείς των υποδομών-μεταφορών, υψηλής τεχνολογίας κ.ά.

Το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα ξεκινά νωρίς το πρωί με την κατάθεση στεφάνου από τον Έλληνα πρωθυπουργό στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου.

Προετοιμασία από τον Γ. Κατρούγκαλο

Ενόψει των υψηλών επαφών του πρωθυπουργού, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος βρίσκεται ήδη από χθες στη Μόσχα, όπου σήμερα θα συμπροεδρεύσει, από κοινού με τον υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας, στην 11η Μεικτή Διυπουργκή Επιτροπή (ΜΔΕ) Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας. Οι εργασίες της 11ης ΜΔΕ αποσκοπούν στην προώθηση των δράσεων της διμερούς συνεργασίας στους ανωτέρω τομείς και στον σχεδιασμό και στην προώθηση συναφών μελλοντικών δράσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές θα εστιάσουν και στην προετοιμασία της υπογραφής σειράς συμφωνιών που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου παρουσία του Αλ. Τσίπρα και του Βλ. Πούτιν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος Πρόεδρος «θα θίξουν διάφορα πολιτικά ζητήματα», με τον Γ. Κατρούγκαλο να επισημαίνει σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα «Παρλαμέντσκαγια Γκαζέτα» πως όταν συναντώνται δύο ηγέτες, η συζήτηση αφορά μεταξύ άλλων και τη γεωπολιτική διάσταση.

Η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος

«Κύρια έμφαση θα δοθεί στις προοπτικές εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας, καθώς και στους τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα αυτό» είπε ο Γ. Κατρούγκαλος. Η προσέλκυση επενδύσεων από φιλικές χώρες, όπως η Ρωσία, είναι ένας τομέας που ενδιαφέρει την Αθήνα. «Δεδομένης της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, θέλουμε να γίνουμε ένα είδος γέφυρας μεταξύ διαφορετικών ηπείρων και χωρών» τόνισε, παραπέμποντας στον υλοποίηση του δυναμικού της χώρας ως κέντρο μεταφορών και logistics.

«Η Ελλάδα στοχεύει επίσης να καταστεί ενεργειακός κόμβος. Έτσι, το έργο του αγωγού φυσικού αερίου TAP βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του, ενώ στα σχέδια μας είναι η υλοποίηση μιας σειράς έργων διασύνδεσης με τις βαλκανικές χώρες» σημείωσε. Στο δε ερώτημα αν ενδιαφέρεται η Ελλάδα για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream μέσω της επικράτειάς της, ο ΑΝΥΠΕΞ ανέφερε ότι η επιθυμία της χώρας μας να καταστεί ενεργειακός κόμβος δεν αποκλείει τις παραδόσεις ρωσικής ενέργειας, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αν επιλυθούν όλα τα υφιστάμενα νομικά κωλύματα από την άποψη του ευρωπαϊκού δικαίου, τότε η Αθήνα φυσικά θα ενδιαφερόταν να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για το θέμα αυτό».

Μεταξύ Τσίπρα - Πούτιν θα συζητηθεί και η ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών και των επαφών μεταξύ των λαών των δύο χωρών, με την υπό εξέταση σκέψη το επόμενο έτος να είναι έτος της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα και της ελληνικής γλώσσας στη Ρωσία αντιστοίχως.

Οι σχέσεις με Ρωσίας - Ε.Ε.

Στο ερώτημα πώς η Αθήνα μπορεί να συμβάλει στην ομαλοποίηση των σχέσεων Ε.Ε. - Ρωσίας, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι «είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας χωρίς τη Ρωσική Ομοσπονδία». Τόνισε ότι «η Αθήνα στηρίζεται στο γεγονός ότι η βάση των διεθνών σχέσεων είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου» και ότι ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της Ε.Ε., κατά τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας, υπογραμμίζει ότι οι υπάρχουσες αντιφάσεις πρέπει να επιλύονται μόνο μέσω διαλόγου.

«Ναι, η Ελλάδα δεν εμπόδισε την επιβολή των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, διότι είναι σαφές ότι αυτό δεν θα ήταν το καλύτερο βήμα. Ωστόσο, προσπαθούμε συνεχώς να στέλνουμε ένα μήνυμα σχετικά με την ανάγκη για εποικοδομητικό διάλογο με τη Ρωσία» είπε.

πηγη: έντυπη έκδοση http://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου