Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 21 Απρ 2021
Μέρκελ υπέρ κοινής αγοράς εμβολίων και κοινής πολιτικής κατά της πανδημίας
Κλίκ για μεγέθυνση

AP Photo/Markus Schreiber
21.04.2021, 21:41

 

 

Υπέρ της κοινής ευρωπαϊκής προμήθειας εμβολίων, αλλά και γενικότερα της ευρωπαϊκής πολιτικής για την πανδημία τάχθηκε η Α.Μέρκελ μιλώντας το απόγευμα διαδικτυακά σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έναρξης της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης και η Καγκελάριος περιέγραψε το δικό της όραμα για την ΕΕ,

Σε σχέση με την πανδημία, η Καγκελάριος υπεραμύνθηκε της κοινής αγοράς εμβολίων από την ΕΕ και ξεκαθάρισε ότι πολλές χώρες θα ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση χωρίς την κοινή προμήθεια. «Είναι σαφές ότι πρόκειται για παγκόσμια πρόκληση, όμως η Ευρώπη δεν είχε προετοιμάσει αρκετά στο θέμα της υγείας, καθώς δεν ήταν ευρωπαϊκή αρμοδιότητα, αλλά περισσότερο αρμοδιότητα των εθνικών κρατών", είπε.

«Επομένως, αν τα πράγματα ήταν ιδανικά, θα είχαμε πάντα μια ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον αφορά τους περιορισμούς κατά την πανδημία. Νομίζω ότι ορθά η πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν είπε ότι όταν υπάρχουν διασυνοριακές απειλές για την υγεία, πρέπει να έχουμε μια πολιτική υγείας που να συντονίζεται καλύτερα μεταξύ των κυβερνήσεων ή να αντιμετωπίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η Μέρκελ παραρέχτηκε ότι η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος μπορεί να πήγε αργά στην αρχή, αλλά τόνισε ότι είναι λάθος «να βλέπουμε τα πράγματα άσπρο μαύρο, καλά ή κακά, επιτυχία ή αποτυχία». «Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι μόλις εμβολιάσουμε όλους τους δικούς μας πολίτες (σ.σ. εννοεί τη Γερμανία) και μετά να εξάγουμε εμβόλια. Όμως αν το κοινό πρόγραμμα δε λειτουργούσε στην Ευρώπη, θα υπήρχε μεγάλη ένταση. Μερικές φορές η ΕΕ είναι πιο αργή. Η Κομισιόν από μόνη της δεν μπορεί να ενεργήσει εάν τα κράτη μέλη αρνούνται να συνεργαστούν. Αλλά αν θέλετε χρηματοδότηση για εμβόλια φυσικά χρειάζεστε επίσης τα κράτη μέλη να συμπράξουν. Λοιπόν, ναι, η διαδικασία ήταν ελαφρώς πιο αργή, αλλά πολλά από αυτά που λέγονται (για το πρόγραμμα) δεν είναι αλήθεια», τόνισε.

Η Καγκελάριος παραδέχτηκε ότι στην Ευρώπη «δεν έχουμε αντιμετωπίσει πολύ καλά τις φαρμακευτικές μας εταιρείες τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολλές μετεγκαταστάσεις των φαρμακευτικών εταιρειών στις ΗΠΑ και τώρα ο τομέας είναι πολύ ισχυρός στις ΗΠΑ και αυτό είχε αντίκτυπο στις παραγωγική ικανότητα, αλλά χαίρομαι που στο Βέλγιο στην Ολλανδία στη Γερμανία και στη Γαλλία, στην Ισπανία, έχουμε ακόμα τόπους παραγωγής».

«Πλέον, εργαζόμαστε γρήγορα τις άδειες, συχνά στο παρελθόν οι άδειές μας δεν ήταν οι γρηγορότερες στον κόσμο, όλα έπρεπε οι διαδικασίες να είναι αυστηρές, και στην πραγματικότητα έχουμε πολύ καλές ευρωπαϊκές αρχές που μπορούν να συγκριθούν με το FDA. Συνεργαστήκαμε καλά με την biontech και την Pfizer», ανέφερε.

«Επίσης, η ΕΕ δεν παρουσιάζει καλή εικόνα είναι όταν κάποιες χώρες προχωρούν στη χορήγηση του κινεζικού και του ρωσικού εμβολίου χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ», είπε η Καγκελάριος, εξηγώντας ότι «αυτό δεν το βρίσκει καλό» αφού «όταν ο καθένας μιλάει με τη δική του φωνή, η ΕΕ αποδυναμώνεται. Εγώ θέλω μια ΕΕ δυνατή», είπε, όχι μόνο στα καλά, αλλά και στα δύσκολα.

«Πρέπει να πούμε ότι το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να έχει εμβολιαστεί εάν η Ευρώπη δεν θα το εξήγαγε στο Ισραήλ», διευκρίνισε. «Και στη Λατινική Αμερική δεν θα είχαν εμβόλια, εάν δεν είχαμε εξαγάγει σε αυτούς, οπότε δεν βλέπω τα πράγματα ως ασπρόμαυρα», είπε.

Απαντώντας σε ερώτημα για την πιθανή αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, η Καγκελάριος επεσήμανε: «η ΕΕ χρειάζεται περισσότερες εξουσίες, περισσότερες αρμοδιότητες και ενδέχεται να χρειαστεί αλλαγή Συνθηκών. Όπως είπα στον τομέα της υγείας η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες εξουσίες που μπορεί να απαιτούν αλλαγή συνθήκης. Είμαι πάντα ανοιχτή στην αλλαγή συνθήκης, εάν έχει νόημα. Δεν είναι όμως η αναθεώρηση αυτοσκοπός», επεσήμανε.

Η Καγκελάριος τοποθετήθηκε επί πολλών θεμάτων που άπτονται των προβληματισμών για το μέλλον της Ευρώπης. Αναφερόμενη στην εξωτερική πολιτική και εξηγώντας τον τρόπο λήψης αποφάσεων, η Καγκελάριος ανέφερε ότι το θέμα των κυρώσεων στη Λευκορωσία χρειάστηκε πολύ χρόνο για να αποφασισθεί γιατί «συνδέθηκε με την Κύπρο και την Τουρκία», η ίδια επεσήμανε ότι θα είναι πάντα κατά της λογικής της ομηρίας σε τέτοια θέματα. Ωστόσο δεν τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της ομοφωνίας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτησή της και για την Άμυνα και την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, η συζήτηση για τα οποία πρέπει να είναι ρεαλιστική, όπως είπε. «Στο Συμβούλιο, μιλήσαμε πολύ για την άμυνα και το συζητήσαμε με τη Γαλλία και άλλους συναδέλφους. Σήμερα η Ευρώπη δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της στρατιωτικά, εξαρτώμαστε από το ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξετάσουμε τα καθήκοντα και τις ευθύνες, να εξετάσουμε τα δικά μας στρατιωτικά σχέδια, όπως κάνουμε με τη Γαλλία, αλλά ταυτόχρονα να συνεχίσουμε να είμαστε ενσωματωμένοι στο ΝΑΤΟ. Επομένως, δεν πρέπει να το παρακάνουμε σε σχέση με αυτό που ακούγεται για την αυτονομία μας», είπε.

Τέλος σε ό,τι αφορά τις διοικητικές δομές και τις δομές λήψης αποφάσεων στην ΕΕ, εξήγησε ότι σύστημα προσομοιάζει στο σύστημα των δύο κοινοβουλίων που έχει και η ίδια η Γερμανία. Τάχθηκε δε κατά της σύμπτυξης των θέσεων των προέδρων Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου