Απαντήσεις στις αιχμές που άφησε εναντίον της ο Γιάνης Βαρουφάκης περί προσωπικής στρατηγικής δίνει μέσω του tvxs.gr η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής Αγγελική Αδαμοπούλου. Ειδικά σχετικά με την ευθεία βολή περί μεταπήδησής της στον ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζει στον γενικό γραμματέα του ΜέΡΑ25 ότι «οι στρατηγικές, οι ατομικές φιλοδοξίες και οι τακτικισμοί είναι προσωπικές του μανιέρες τις οποίες προβάλλει στο πρόσωπό μου για λόγους επικοινωνιακού αποπροσανατολισμού και από έλλειψη διάθεσης αυτοκριτικής».

Έχοντας μιλήσει στην επιστολή παραίτησης για το πρώην πλέον κόμμα της περί «κλειστής λέσχης εκλεκτών» και «οικογενειοκρατίας και νεποτισμού», η κα. Αδαμοπούλου επικαλείται συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως η στάση του κόμματος στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών που τελικά εφάρμοσε η κυβέρνηση.

 

Στην επιστολή ανεξαρτητοποίησης που στείλατε στον Πρόεδρο της Βουλής, κο. Τασούλα, γράφετε: «...το ΜέΡΑ25 εμφανίζει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας, αξιοκρατίας, ισότητας, υπευθυνότητας, και διαφάνειας, πλεόνασμα οικογενειοκρατίας και νεποτισμού, πλεόνασμα διακριτικής μεταχείρισης υπέρ συγκεκριμένων βουλευτών και στελεχών και αντιφάσκει εντελώς, τόσο προς τις καταστατικές του αρχές όσο και προς το προσωπικό και πολιτικό μου αξιακό σύστημα». Μπορείτε να δώσετε παραδείγματα των παθογενειών που περιγράφετε, ώστε να καταλάβει ο κόσμος καλύτερα τί εννοείτε;

Είναι φαρισαϊσμός να επικαλείσαι για την έξωθεν μαρτυρία αξίες όπως η δημοκρατία, η ισότητα, η ισηγορία και ο πλουραλισμός ενώ κεκλεισμένων των κομματικών και κοινοβουλευτικών θυρών να καθορίζεις ως ινστρούχτορας μετά της ομάδας των εκλεκτών σου την γραμμή που θα ακολουθήσει το κόμμα σε ζητήματα μείζονος σημασίας.

Το πρώτο κρούσμα αυταρχισμού ήταν η αιφνιδιαστική απαγόρευσή μας, εντός του κοινοβουλίου λίγο πριν την ορκωμοσία μας, να δώσουμε θρησκευτικό όρκο, όσοι το επιθυμούσαμε. Επίσης, όταν προέκυψε το θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών και της αναστολής σύμβασης εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, η αρχική στάση του κ. Βαρουφάκη ήταν αναφανδόν υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής και η όποια διαφωνία, δική μου και άλλων στελεχών, τέθηκε στο περιθώριο, χωρίς ουσιαστικό διάλογο. Μονάχα μετά την κοινωνική κατακραυγή από την αστοχία αυτή, αποφάσισε το ΜέΡΑ25 να κάνει κυβίστηση.

Στην Αριστερά μάθαμε ότι η διαφωνία είναι δημιουργική και γόνιμη, όχι αφορμή για επίδειξη ισχύος της ηγεσίας και περιθωριοποίηση των «αντιφρονούντων» και ρεαλιστικά ανυπάκουων. Όταν προτιμάς να σου χαϊδεύουν τα αυτιά οι ψίθυροι της καμαρίλας, που σκοπό έχουν να υφαρπάξουν την εύνοιά σου, δεν πρόκειται ποτέ να ακούσεις τις προειδοποιητικές ομοβροντίες που πέφτουν γύρω σου.

 

Στην επιστολή γράφετε επίσης ότι «ήδη σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 και σταδιακά μέχρι σήμερα, το ΜέΡΑ25 να μεταμορφώνεται εσωτερικά από πολυσυλλεκτική και πολυφωνική συλλογικότητα σε μια κλειστή λέσχη εκλεκτών». Από το ΜέΡΑ25 λένε πως ουδέποτε εκφράσετε αυτή σας την δυσαρέσκεια στα όργανα του κόμματος. Ισχύει αυτό;

Θα ήθελα ως προς αυτό να πω το εξής απλό, και πιστεύω ότι ακόμη και οι πιο επιφυλακτικοί θα καταλάβουν: οι βουλευτές των μικρών κομμάτων που δεν έχουν τη δυνατότητα να κατανέμουν τις θεματικές σε πολλές στεγανές υποομάδες εργασίας, βρίσκονται εκ των πραγμάτων διαρκώς σε επαφή και σε διαβούλευση, είτε σε τακτικές συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας είτε -επί καθημερινής σχεδόν βάσης- σε κοινές συνομιλίες για ζητήματα που διαρκώς ανακύπτουν. Τα περίφημα «όργανα του κόμματος» αντιλαμβάνεστε ότι είναι ευρύτεροι μηχανισμοί που αφενός δεν ενεργοποιούνται τακτικά, και αφετέρου δεν είναι και εντελώς ανεπηρέαστα, ιδίως από την ηγετική ομάδα του εκάστοτε κόμματος.

Για παράδειγμα, φαντάζεστε βουλευτή οποιουδήποτε κόμματος να θέτει σε συλλογικό όργανο ζήτημα αυταρχισμού της ηγεσίας και αντιδημοκρατικών πρακτικών κεκλεισμένων των θυρών, δηλαδή στην ουσία να εγείρει θέμα (αντιδεοντολογικής) ηγεσίας; Μήπως δεν γνωρίζουμε πού πρόκειται να καταλήξει με μαθηματική ακρίβεια αυτή η διαδικασία; Όχι μόνο δεν πρόκειται να ακουστεί ισότιμα το μεμονωμένο στέλεχος, αλλά αν μέχρι τότε «βρίσκεται στο ψυγείο» θα μπει πιο βαθιά, στην κατάψυξη. Αυτή την κριτική και τη διαμαρτυρία την εκφράζεις εντός κοινοβουλευτικής ομάδας ή απευθείας στο πρόσωπο και δεν κλιμακώνεις καταστάσεις εκτός του στενού κύκλου, ελπίζοντας ανθρώπινα να διορθωθούν τα κακώς κείμενα χωρίς να απασχολήσει το θέμα τη δημοσιότητα και πληγεί και η εικόνα του κόμματος σε καιρούς πολύ πονηρούς. Με αυτή, λοιπόν, τη λογική κινήθηκα.

Εδώ όμως υπάρχει βαρύ πρόβλημα ουσίας, και όπως όλοι βλέπουν ο κ. Βαρουφάκης αντιτείνει διαδικαστικά προσχήματα. Σας λέω, λοιπόν, ευθαρσώς, ότι αυτά που κατήγγειλα στην επιστολή μου ήδη τα είχα αναφέρει επανειλημμένα και στον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη, και σε συναδέλφους μου, και σε στελέχη του Κόμματος και οι απαντήσεις που λάμβανα ήταν προσχηματικές, προς αποφυγή ουσιαστικής επίλυσης των παθογενειών. Αυτό είναι που έχει σημασία, και όχι το… πρωτόκολλο.

Ως βουλευτής περάσατε μια περιπέτεια, με το Σώμα να αποφασίζει για την άρση της βουλευτικής σας ασυλίας, μετά από μήνυση της Ομοσπονδίας Αστυνομικών της Κεντρικής Μακεδονίας, υπόθεση στην οποία τελικά δικαιωθήκατε. Το ΜέΡΑ25 και ο Γιάνης Βαρουφάκης προσωπικά λένε πως σας στήριξαν, μεταξύ άλλων, και θεσμικά. Δεν είναι έτσι;

Σε κανένα σημείο της επιστολής ανεξαρτητοποίησης δεν έθεσα ζήτημα μη στήριξης στην άρση της ασυλίας μου. Σε «στήριξη» αναφέρθηκε στο tweet του ο κ. Βαρουφάκης, όχι εγώ, συνεπώς βλέπετε κι εσείς ότι τελικά η τακτική του επικοινωνιακού αποπροσανατολισμού λειτουργεί καλά, γιατί ξαφνικά δίχως να έχω πει κάτι, ελέγχομαι για δήθεν ασυνέπεια.

Θα σας απαντήσω, πάντως, στο ζήτημα της «επαρκούς στήριξης», γιατί στο θέμα της ασυλίας η Δικαιοσύνη έβαλε τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του και δεν χρειάζεται πλέον κανένα περαιτέρω σχόλιο. Πρώτον, δεν γύρεψα ποτέ καμία στήριξη από κανέναν. Δεύτερον, το ΜέΡΑ25 έκανε το αυτονόητο, και ναι, βεβαίως με στήριξε δεν με εγκατέλειψε, γιατί γνώριζε ότι στήριζε το σωστό και το δίκαιο. Άλλωστε, το ίδιο σωστό και δίκαιο στήριξε σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση, και μάλιστα όχι απλώς στην κάλπη, αλλά στις Επιτροπές. Να σας θυμίσω ότι συνάδελφος της οποίας επίσης κρινόταν η ασυλία στην ίδια συζήτηση αφιέρωσε μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής της στη δική μου υπόθεση παρά στη δική της. Να σας θυμίσω ότι Ελληνική Λύση, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, και μέρος του ΚΙΝΑΛ τοποθετήθηκαν δια των εκπροσώπων τους εκτενέστατα και με μεγάλη αγανάκτηση κατά των μεθοδεύσεων της πλειοψηφίας και υπέρ των θέσεών μου. Ήταν, μάλιστα, η πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την εξουσία η ΝΔ που σχεδόν όλη η αντιπολίτευση ομονόησε τόσο αφοπλιστικά. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, ούτε γιατί θα έπρεπε να χειροκροτώ το αυτονόητο από το οποίο ο κ.Βαρουφάκης αποκόμισε και επικοινωνιακά οφέλη, ούτε γιατί ο κ. Βαρουφάκης επέλεξε να κινηθεί «εκτός θέματος».

Ωστόσο, δεν έλαβα την παραμικρή στήριξη σε επικοινωνιακό επίπεδο, αφού το κόμμα ηθελημένα αποσιώπησε επικοινωνιακά το ζήτημα, δεν διευκόλυνε την πρόσβασή μου στα ΜΜΕ, ώστε να καταγγείλω δημόσια και στο ευρύ κοινό την πραξικοπηματική άρση της ασυλίας μου. Να το πω απλά ‘έθαψε’ το θέμα, όπως γενικότερα το κοινοβουλευτικό έργο μου, εν αντιθέσει με την εν γένει επικοινωνιακή υπερπροβολή των θεμάτων και του έργου άλλων βουλευτών. Η ευνοιοκρατία σε όλο της το μεγαλείο.

Το ΜέΡΑ25 και ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης σας κατηγορούν εμμέσως ότι έχετε προσωπική στρατηγική και πως θα επιδιώξετε την συμμετοχή σας ή κάθοδο στις επόμενες εκλογές με άλλο κόμμα. Τί απαντάτε πάνω σε αυτά;

Ο κ. Βαρουφακης ξεχνά ότι όταν μπήκα στο ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25, ήταν κατόπιν πρότασης του ιδίου και όχι γιατί είχα πολιτικές βλέψεις. Οι στρατηγικές, οι ατομικές φιλοδοξίες και οι τακτικισμοί είναι προσωπικές του μανιέρες τις οποίες προβάλλει στο πρόσωπό μου για λόγους επικοινωνιακού αποπροσανατολισμού και από έλλειψη διάθεσης αυτοκριτικής. Τον καλώ να τεκμηριώσει δημόσια και με συγκεκριμένα στοιχεία τους ισχυρισμούς του και να τον ενημερώσω ότι δεν φοβάμαι την πολιτική μοναξιά ούτε την μη επανεκλογή μου.

Αυτοσκοπός μου είναι να τιμώ την θέση μου, να ασκώ με συνέπεια και υπευθυνότητα τα καθήκοντά μου και να υπηρετώ καθημερινά τους συμπολίτες μου, με έργο ουσιαστικό, όχι με επικοινωνιακού τύπου πυροτεχνήματα. Όπως έχω ήδη απαντήσει δημόσια, όταν στο ΜέΡΑ25 η αποχώρηση βουλευτών και στελεχών γίνεται κανόνας, η ηγεσία του θα έπρεπε να κάνει αυτοκριτική αντί να ρίχνει λάσπη με ανεδαφικά υπονοούμενα.
πηγη: https://tvxs.gr