Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 05 Απρ 2020
Ο αλγόριθμος που αφήνει αβοήθητους όσους... «Μένουμε σπίτι»
Κλίκ για μεγέθυνση
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 04.04.2020, 15:45

 

 
Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ, δεν ελέγχονται για κορονοϊό όσοι έχουν ήπια συμπτώματα, αλλά μόνο οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας και οι υγειονομικοί
● Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποδεικνύεται ο «Μεγάλος ασθενής», καθώς με κυβερνητική εντολή απογυμνώνεται και πάλι, ως δεξαμενή γιατρών και νοσηλευτών που ενισχύουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ
● Εάν ενισχύονταν το ΕΣΥ και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τότε όλοι θα είχαν πρόσβαση σε περίθαλψη με οποιαδήποτε συμπτώματα.

Tο «Μένω Σπίτι» με συμπτώματα δεν μπορεί να σημαίνει... «Μένω αβοήθητος». Συνιστά ένα κενό στην περίθαλψη που αποκαλύφθηκε στις τραγικές περιπτώσεις των δυο συμπολιτισσών μας που εξέπνευσαν στα σπίτια τους την περασμένη εβδομάδα. Οι δύο γυναίκες -μια 81χρονη και μια 41χρονη μητέρα τριών ανηλίκων, η οποία είναι το νεαρότερο θύμα στην Ελλάδα μέχρι στιγμής- κατέληξαν αδιάγνωστες και αβοήθητες στα σπίτια τους.

Με βάση τις τρέχουσες οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, όποιος δεν χρήζει νοσηλείας μένει σπίτι του και οπωσδήποτε μένει μακριά από τα νοσοκομεία. «Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κινούμαστε στα τυφλά. Αν δεν εξεταστεί και δεν ελεγχθεί ο ασθενής δεν μπορεί να υλοποιηθεί η καραντίνα», επισημαίνει ο Λεωνίδας Βιτωράτος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος όχι μόνο να μείνουν αδιάγνωστα και χωρίς αντιμετώπιση περιστατικά κορονοϊού, αλλά να χαθούν και άλλα περιστατικά που μπορεί να πάσχουν από κάτι διαφορετικό που δίνει αντίστοιχη συμπτωματολογία, όπως είναι η δύσπνοια καρδιολογικής αιτίας ή η παρόξυνση Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας ή ο πυρετός μίας κοινής πνευμονίας της κοινότητας», τονίζει ο Ευάγγελος Φραγκούλης, γενικός οικογενειακός γιατρός, μέλος της πρωτοβουλίας Ανασυγκρότηση της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και της ΠΦΥ.

Αρα το «Μένουμε Σπίτι» και «δεν πηγαίνουμε στο νοσοκομείο» είναι επιστημονικό; Είναι αντικειμενικό; «Οχι», μας λένε οι συνομιλητές μας. Είναι μια παραδοχή του κενού που υπάρχει στην ΠΦΥ, αναφέρουν και προσθέτουν ότι εάν ενισχύονταν το ΕΣΥ και η ΠΦΥ, τότε όλοι θα είχαν πρόσβαση σε περίθαλψη με οποιαδήποτε συμπτώματα.

Ο διαγνωστικός αλγόριθμος

Πριν από λίγες μέρες ο ΕΟΔΥ εξέδωσε έναν αλγόριθμο για την «αντιμετώπιση επιβεβαιωμένου ασθενούς κρούσματος Covid-19 εκτός νοσοκομείου». Το πρώτο πρόβλημα που προκύπτει, ενδεικτικό της αμηχανίας της Πολιτείας, είναι ότι ο αλγόριθμος του ΕΟΔΥ ξεκινάει από το εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα που αυτή τη στιγμή αφορά τη μειοψηφία, αφού δεν έχουν πρόσβαση σε τεστ όλοι οι άνθρωποι με συμπτώματα. Για κορονοϊό ελέγχονται μόνο οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας και οι υγειονομικοί, όλοι οι υπόλοιποι με ήπια συμπτώματα δεν ελέγχονται... «Αν κάποιος έχει μια άλλη πάθηση, η οποία υποδύεται τον κορονοϊό, θα έχουμε παράπλευρη απώλεια», μας λέει ο Λ. Βιτωράτος, συμπληρώνοντας ότι «ήδη έχουμε».

Ενας τέτοιος κλινικός αλγόριθμος χρειαζόταν, λέει ο Ευ. Φραγκούλης. Οχι τόσο για τις αγωγές, αλλά για την εκτίμηση του κινδύνου που έχει ο κάθε ασθενής με βάση κλινικά και εργαστηριακά κριτήρια. Ωστόσο, δεν υπάρχει το πεδίο που θα εφαρμοστεί. Κι εξηγούμε: από τον ίδιο τον αλγόριθμο προκύπτει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται εργαστηριακά (ακτινογραφία, γενική αίματος) και ιατρικά. Οι πόρτες τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν κλείσει. Δεν έχει προβλεφθεί πώς θα γίνεται η διαδικασία, ποιος θα την κάνει, ποια μέτρα προστασίας θα λαμβάνει και εν τέλει ποιος θα την πληρώνει. Αρα ουσιαστικά είναι ανεφάρμοστος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την προχθεσινή ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας μάς μπέρδεψε ακόμα περισσότερο. Ο εργαστηριακός έλεγχος, είπε, «ιδιαίτερα όταν πρόκειται για άνθρωπο αυξημένου κινδύνου, θα πρέπει να γίνεται στο νοσοκομείο αναφοράς». «Πολλοί θα πηγαίνουν και σε άλλες δομές», πρόσθεσε χωρίς να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πού είναι η ΠΦΥ;

Η ΠΦΥ αποδεικνύεται ο μεγάλος ασθενής: όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ από τότε που προβλέφθηκε (ν.1397/83), αλλά στη συνέχεια «χτυπήθηκε» από την πολιτική των μνημονίων (ν. 4238/14) με απολύσεις προσωπικού, απαξίωση εργαστηρίων και μετακύλιση πόρων στον μεγαλοϊδιωτικό, κρατικοδίαιτο τομέα. Επανασχεδιάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και έκανε τα πρώτα της βήματα με τον οικογενειακό γιατρό, τη διεπαγγελματική ομάδα υγείας, τις 127 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), αλλά και την ενδυνάμωση των Κέντρων Υγείας και άλλων δομών της ΠΦΥ (Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Τοπικά Ιατρεία), με αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Ωστόσο, μόνο το 15% του πληθυσμού είναι εγγεγραμμένο σε οικογενειακό γιατρό στη χώρα μας. «Δεν έχουν όλοι, μόνο μια μικρή μειοψηφία», λέει ο Ευ. Φραγκούλης και διερωτάται: «Ο υπόλοιπος κόσμος πού θα απευθυνθεί; Κάπου πρέπει να πάει να τον εξετάσουν. Αυτό το δίκτυο, παρά τις καθημερινές εξαγγελίες από τηλεοράσεως, δεν έχει εμφανιστεί», μας λέει.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Ν.Δ. πάλι απογυμνώνει την ΠΦΥ αφού αποτελεί τη βασική πηγή ενίσχυσης του ΕΣΥ. Από τις εξωνοσοκομειακές δομές της ΠΦΥ αντλούν γιατρούς και νοσηλευτές οι Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας και τους μετακινούν στα νοσοκομεία, βάσει της κυβερνητικής εντολής. Μέχρι στιγμής έχουν μετακινηθεί περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι από τους 5.000 που εργάζονται στα επίσης υποστελεχωμένα 300 Κέντρα Υγείας της χώρας, μας λέει ο Λ. Βιτωράτος. Ενδεικτικά αναφέρει την τελευταία τέτοια απόφαση για μετακίνηση 10 γιατρών από το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας και 10 ατόμων από το Κέντρο Υγείας Αλεξανδρούπολης προς το νοσοκομείο. «Εχουμε χάσει το μέτρημα», προσθέτει. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος μιλάει για επικίνδυνες μετακινήσεις δεδομένου ότι σε πολλές απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές της χώρας τα Κέντρα Υγείας είναι η μόνη... σανίδα σωτηρίας για τους πολίτες. Και οι δυο συμφωνούν ότι οι μετακινήσεις είναι πάρα πολλές, γίνονται χωρίς σχεδιασμό, σπασμωδικά και μαζικά και αποτελούν κινήσεις πανικού.

Ελλείψει Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το βάρος τελικά του ασθενή που θα φοβηθεί - γιατί είναι τρομακτική η νόσος, θα δει επιδείνωση της υγείας του και θα χρειαστεί βοήθεια επωμίζονται τα νοσοκομεία που δεν νοσηλεύουν αποκλειστικά κορονοϊό. Οταν ο ασθενής καλέσει το ασθενοφόρο θα μεταφερθεί σε εφημερεύον νοσοκομείο.

Εκεί οι γιατροί και οι νοσηλευτές κάθε τέσσερις μέρες -οπότε ένα μικρό και ένα μεγάλο νοσοκομείο έχει εφημερία- καλούνται να αντιμετωπίσουν όλα τα επείγοντα περιστατικά και ταυτόχρονα να κάνουν διαλογή των ύποπτων κρουσμάτων, χωρίς τη δυνατότητα να κάνουν τεστ και χωρίς βραχεία νοσηλεία ώστε να μπορούν οι ασθενείς να νοσηλεύονται ξεχωριστά, αλλά και χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Η κυβέρνηση το σκέφτεται

Από εξαγγελίες πάντως έχουμε χορτάσει. Η κυβέρνηση σχεδιάζει Κέντρα Υγείας για τον κορονοϊό, μητρώο ασθενών με κορονοϊό που δεν νοσηλεύονται, τηλεϊατρική για την κατ’ οίκον παρακολούθησή τους από τους γιατρούς της κοινότητας, φαρμακευτική αγωγή με ειδικά κριτήρια, την οποία θα συνταγογραφούν οι γιατροί της ΠΦΥ και θα διανέμει στα σπίτια το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Οι προχθεσινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και του καθηγητή Σ. Τσιόδρα δεν καθησύχασαν ωστόσο τον κόσμο.

Στα Κέντρα Υγείας καθυστέρησαν να κάνουν ενημέρωση και εκπαίδευση, μας λέει ο Λ. Βιτωράτος. Σήμερα; «Εχει γίνει σε όλα ένα είδος ενημέρωσης», αλλά «κυρίως δεν έχουμε μέσα να μπορέσουμε να πολεμήσουμε», σημειώνει και κάνει λόγο για ελλείψεις σε μάσκες, αντισηπτικά. «Η αγωνία μας είναι αν θα βρούμε αύριο μάσκα να δουλέψουμε».

Οσον αφορά την εξ αποστάσεως ιατρική παρακολούθηση και χορήγηση θεραπευτικής αγωγής, γνωρίζουμε από τις επιστημονικές μελέτες ότι ένα από τα χαρακτηριστικά του νέου ιού είναι η πτώση του κορεσμού οξυγόνου στον ασθενή χωρίς να γίνεται αντιληπτή. Ο ασθενής μπορεί να έχει κορεσμό οξυγόνου κάτω από 88% και δεν το καταλαβαίνει, δεν νιώθει δύσπνοια. Αρα χρειάζεται το παλμικό οξύμετρο που θα μετρήσει το οξυγόνο και την ακρόαση που θα «ακούσει» ή τουλάχιστον θα υποψιαστεί την πνευμονία. Κοινώς, χρειάζεται έναν γιατρό. Σωστά;

«Ναι, ιατρική παρακολούθηση από τηλεφώνου δεν γίνεται», μας λέει ο Ευ. Φραγκούλης. Η τηλεϊατρική είναι κάτι που μπαίνει διεθνώς στην ΠΦΥ των ασθενών, αλλά στην περίπτωση του κορονοϊού ο ίδιος δεν την επιλέγει καθώς «δεν είναι ασφαλής ούτε για τον ασθενή ούτε για τον γιατρό που έχει την ευθύνη». Ο ασθενής πρέπει να αξιολογηθεί κλινικά, του το οφείλουμε, σημειώνει. Η δε χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής από απόσταση «δεν είναι μια διαδικασία τόσο απλή όσο παρουσιάζεται. Αντιθέτως, είναι αρκετά σύνθετη», εξηγεί. Για να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή στην ΠΦΥ πρέπει να έχεις τη δομή να εξετάζεις και να παρακολουθείς τον ασθενή. Επιβάλλεται, προτού ξεκινήσει η λήψη της αγωγής, ηλεκτροκαρδιογραφικός έλεγχος ο οποίος ενδεχομένως να χρειάζεται να επαναληφθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας και οπωσδήποτε παρακολούθηση και εξέταση, υπογραμμίζει.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας προχθές σε σχετικό ερώτημα -στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel- για το σύστημα ΠΦΥ, είπε: «Θα φροντίσουμε τις επόμενες μέρες να το τονώσουμε και να το ενισχύσουμε και άλλο». Λίγο νωρίτερα, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Εφ.Συν.» επισήμανε πως «εφόσον χρειαστεί, είναι στο σχέδιό μας, ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου, οι γιατροί της πρωτοβάθμιας σαφώς και θα βοηθήσουν το δύσκολο έργο των νοσοκομείων στη διαχείριση της νόσου».

Με αυτά και με εκείνα οι κοινωνικές ανισότητες καλά κρατούν. «Οποιος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει, έχει φροντίδα, όποιος δεν έχει περιμένει να γίνει καλά ή, αν επιδεινωθεί η κατάστασή του, καλεί ασθενοφόρο», σημειώνουν οι συνομιλητές μας. «Πρέπει να επανοργανωθεί η ΠΦΥ για να λειτουργήσει σε ειδικές συνθήκες», υπογραμμίζουν και προσθέτουν «Χρειάζονται εξοπλισμό, Μέσα Ατομικής Προστασίας, οδηγίες κ.λπ. Χθες!».

πηγη:https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου