Αρκετές είναι οι τηλεοπτικές αναφορές και τα δημοσιεύματα, που εκφράζουν ικανοποίηση για την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων και μάλιστα, κάποιες, παρουσιάζουν και συγκριτικά διαγράμματα.

Όλες όμως οι αναφορές παραλείπουν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, που είναι ο υπερβολικά μικρός αριθμός των τεστ που γίνονται στην Ελλάδα και δεν δίνουν ασφαλή εκτίμηση για την εξέλιξη, επισημαίνουν μια σειρά από επιστήμονες, σε επικοινωνία με το Τvxs.gr. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα διάγραμμα, το οποίο δυστυχώς παρουσιάστηκε και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, που συγκρίνει την Ελλάδα με το Βέλγιο, που έχει ίδιο πληθυσμό, καθώς και την Ολλανδία, με βάση τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Πρόκειται για ένα διάγραμμα που χρησιμοποιήθηκε για να δείξει πόσο χαμηλά είναι η Ελλάδα σε κρούσματα, ωστόσο όπως υπογραμμίζουν ειδικοί είναι αρκετά παραπλανητικό, καθώς ο μικρός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμών εξηγείται από το μικρό αριθμό διαγνωστικών ελέγχων:

 

Παρότι δεν υπάρχουν επίσημες καταγραφές για τον αριθμό των τεστ, με ακρίβεια, εντούτοις κάποια στοιχεία από διεθνείς βάσεις δεδομένων μπορούν να δώσει μια εικόνα. Για παράδειγμα στις 20 Μαρτίου, που η Ελλάδα  είχε 467 επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα, το Βέλγιο είχε 2.500. Όμως στην Ελλάδα είχαν γίνει -επισήμως- 7.172 τεστ και στο Βέλγιο, το ίδιο διάστημα, 18.360 τεστ. Ακόμη και πιο θετική εικόνα εμφανίζεται στην Ολλανδία που το ίδιο διάστημα είχε 3,500 κρούσματα με αρκετά μεγαλύτερο πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι γίνονται περίπου 2.000 τεστ καθημερινά στην Ολλανδία με αυξανόμενο ρυθμό και με ικανότητα να γίνονται μέχρι 9.000 τεστ την ημέρα στα 34 εργαστήρια που έχουν τον εξοπλισμό. Ο αντίστοιχος αριθμός στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τα 500 τεστ, κατά μέσο όρο, σε 3 με 4 εργαστήρια. Χιλιάδες τεστ πραγματοποιούνται καθημερινά και στην Πορτογαλία με αποτέλεσμα να εντοπίζονται πολλά περισσότερα κρούσματα. Σε αντίθεση με τη στρατηγική στην Ελλάδα, διεθνώς κυριαρχεί πλέον η στρατηγική των όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ ώστε να καταγράφεται καλύτερα η εξάπλωση της πανδημίας και βάσει της εικόνας να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα. Εξάλλου αυτή είναι και η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Κάντε τεστ, τεστ, τεστ!». 

 
 

 

Στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης

Ωστόσο η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης και παγκοσμίως ως προς τον αριθμό τεστ σε σχέση με τον πληθυσμό, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα να παραδέχεται τη στρατηγική υποκαταγραφή της πανδημίας στη χώρα μας. Πρόκειται για μια θέση που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα, καθώς επί της ουσίας βαδίζουμε στα «τυφλά». Είναι ενδεικτικό πως σε εντελώς διαφορετική στρατηγική από αυτή που ακολουθείται στην Ελλάδα, κινείται και ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος έχει οριστεί από την κυβέρνηση εκπρόσωπος της χώρας για τον κοροναϊό στους διεθνείς οργανισμούς. Όπως επισημαίνει ο έλεγχος της πανδημίας απαιτεί πολλά και γρήγορα διαγνωστικά τεστ. 

 

Ωστόσο στη χώρα μας είναι τεράστια η έλλειψη τεστ που καταγράφεται, καθώς δεν υπήρξε έγκαιρη προμήθεια και πλέον γίνονται με το «σταγονόμετρο» και κυρίως στις πιο σοβαρές περιπτώσεις. Ερωτηματικά επίσης υπάρχουν  για το γεγονός ότι η αρμόδια Επιτροπή για την επιστημονική επιτήρηση των επιδημιολογικών ελέγχων που έχει συσταθεί εδώ και 10 μέρες δεν έχει παρουσιάσει κάποια αποτελέσματα από το έργο της ενώ ο επικεφαλής, Καθηγητής Μ. Δερμιτζάκης φέρεται να βρίσκεται στη Γενεύη. Σκοτεινή είναι και η συμμετοχή ιδιωτικών εργαστηρίων και κλινικών, στις οποίες δίνονται 30 εκατ. ευρώ εν μέσω κρίσης, ενώ παραμένουν αναπάντητες επιστολές δημόσιων εργαστηρίων που όπως αποκάλυψε το Tvxs.gr ζητούν να συμμετάσχουν στην διενέργεια ελέγχων με ελάχιστο κόστος. Ερωτηματικά τέλος υπάρχουν και για την αναφορά του Αν. Υπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη,που υπονόησε ότι μέχρι σήμερα τα τεστ που έχουν γίνει  σε ιδιωιτικά διαγνωστικά κέντρα δεν έχουν προσμετρηθεί στην επίσημη καταγραφή του ΕΟΔΥ !

Επιστήμονες επισημαίνουν ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις από τον τρόπο εξάπλωσης όμως δεδομένης της συστηματικής υποκαταγραφής της εξέλιξης της πανδημίας στην Ελλάδα, δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα και να γίνουν συγκρίσεις καθώς όπως πραναφέρθηκε η τακτική αυτή κινείται αντίθετα με τη ρητή οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την πρακτική σχεδόν όλων των άλλων χωρών παγκοσμίως.  Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής, Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Stanford,  Γιάννη Ιωαννίδη «λαμβάνουμε αποφάσεις χωρίς αξιόπιστα δεδομένα για την πανδημία», προειδοποιώντας ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φιάσκο.

Θα δυσκολευτεί να βγει από την καραντίνα η χώρα;

Ένας δεύτερος παράγοντας μεγάλου προβληματισμού από τα πολύ λίγα, ποσοστιαία,  τεστ είναι ότι η χώρα θα δυσκολευτεί να βγει από την καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα, και να επιτηρήσει την εξέλιξη. Όπως εξηγεί ο Καθηγητής Γ. Μπαργιώτας: «Χωρίς τεστ και διαρκή επαγρύπνηση στην κοινότητα από οργανωμένες ομάδες της πρωτοβάθμιας δεν θα μπορέσουμε να βγούμε πότε από τα σπίτια μας». 

πηγη:https://tvxs.gr