Με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην Ελλάδα ασχολείται νέο ρεπορτάζ του Reuters, αναφέροντας τα υψηλά ενοίκια, τις τιμές των τροφίμων και την ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ακρίβεια και ενεργειακή κρίση πλήττουν σκληρά τους Έλληνες νέους, κυρίως στην Αθήνα, αναγκάζοντάς τους να ζουν στα σπίτια των γονιών τους.

Σε αυτή την δυσχαιρή κατάσταση συμβάλλει και το γεγονός ότι το βιοτικό επίπεδο της Ελλάδας δεν έχει ανακάμψει ακόμα πλήρως από την 10ετή οικονομική κρίση που την ταλάνιζε.

«Ενώ η οικονομία της Ελλάδας αναπτύσσεται με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό από τον αντίστοιχο της ευρωζώνης φέτος, χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού, οι νέοι άνθρωποι όλο και περισσότερο αποκλείονται από την αγορά ακινήτων λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, της εκτίναξης των ενοικίων και της σπάνιας προσφοράς μικρών διαμερισμάτων», αναφέρει το ρεπορτάζ.

To Reuters εστιάζει στο πρόβλημα της εύρεσης στέγης των νέων, καθώς τα ενοίκια έχουν φτάσει στα ύψη.

«Η αύξηση των ενοικίων και η μη προσιτή στέγαση είναι ένα πρόβλημα σε πολλές βιομηχανικές οικονομίες, αλλά στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα οξύ, καθώς το βιοτικό επίπεδο και ο πλούτος των νοικοκυριών έχουν ήδη πληγεί από την κρίση χρέους που ξεκίνησε το 2009 και τα χρόνια λιτότητας που ακολούθησαν».

Αναφορά γίνεται και στην προσπάθεια των νέων να βρουν δική τους στέγη. «Ενώ η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα, αναπτύσσοντας με ετήσιο ρυθμό 7,7% το δεύτερο τρίμηνο, ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο τριών δεκαετιών, στο 12%, ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ.

Ο δείκτης κόστους στέγασης της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο οποίος αντανακλά τα ενοίκια και το κόστος των ενυπόθηκων δανείων, σημείωσε άλμα 35,4% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να αυξάνονται κατά 30,5% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 65,1%.

Οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα έπεσαν κατά 42% κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, αλλά τώρα είναι πάνω από 29% υψηλότερες από το χαμηλό τους επίπεδο το 2017, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Η ανάκαμψη έχει επίσης τραβήξει τα ενοίκια προς τα πάνω».

Στις περισσότερες ελληνικές πόλεις τα ενοίκια έχουν αυξηθεί, αλλά το κέντρο της Αθήνας έχει δει τη μεγαλύτερη άνοδο, έως και 40% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αναφέρει το ρεπορτάζ.

πηγη: https://tvxs.gr