Σε απειλητική ανακοίνωση προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσολγου σχετικά με την αποστρατικοποίηση του Αιγαίου αναφέροντας «Δεν μπλοφάρουμε για τα νησιά. Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί, θα προχωρήσουμε περαιτέρω».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά την επιστροφή του από το Ισραήλ δήλωσε «Μιλάμε πολύ σοβαρά για τα νησιά, δεν μπλοφάρουμε».

Ο Τσαβούσογλου είπε: «Είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα να παραβιάζει το καθεστώς των νησιών που της δόθηκαν υπό όρους στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947.

»Όποια δικαιολογία και να βρει η Ελλάδα, δεν ισχύει. Ποιοι είναι οι όροι; Δεν θα στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Η Ελλάδα τα στρατιωτικοποιεί από το 1960 και είπαμε ότι αν δεν το σταματήσει, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους, είναι σαφέστατο και ξεκάθαρο...

»Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Διότι αυτά τα νησιά παραχωρήθηκαν υπό όρους. Αν η Ελλάδα σε κάθε ομιλία αναφέρεται στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω", ανέφερε επιπλέον στις δηλώσεις του.

»Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε τα εξής: "Είπαμε ανοιχτά στις ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ είχαν μια πολιτική ισορροπίας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία - Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου... Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτή την ισορροπία, το είπαμε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν, κάναμε μια προειδοποίηση.

Αν και οι Αμερικανοί είπαν ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή η αύξηση (των βάσεων) δεν διέφυγε της προσοχής μας».

Ενώ πρόσθεσε: »Δεν πρέπει να τα ξεπερνάμε με κενά λόγια πως "η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική πολιτική έχει επεκτατικές βλέψεις στα εδάφη». Αυτό είναι παραβίαση της Συνθήκης , στην πραγματικότητα, τα βήματα που κάνει η Ελλάδα έχουν στόχο να απειλήσουν την Τουρκία. Νομικά δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν πειράζει, το να πούμε ας τοποθετήσει όσα θέλει, όσο δεν σταματάτε την παραβίαση, τόσο θα σας ακολουθούμε».
πηγη: https://tvxs.gr