Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 11 Μάρ 2021
Κορωνοϊός / Πραγματικό έγκλημα η μη επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ
Κλίκ για μεγέθυνση

  

Τα μηνύματα της ΠΟΕΔΗΝ επαναλαμβάνουν μονότονα την κατάσταση πολέμου που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στα δημόσια νοσοκομεία: «Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Εάν δεν επιταχθούν οι ιδιωτικές ΜΕΘ, θα είναι πραγματικό έγκλημα».

 

Ακόμα μία «εφημερία του τρόμου» (αυτή της Τρίτης 9.3) οδήγησε σε κάλυψη σχεδόν του συνόλου των κλινών ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής - χθες το μεσημέρι ήταν κενές μόλις οι 20 σε σύνολο 337.

Δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν εκτός ΜΕΘ, ενώ, για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό, οι καθημερινές εισαγωγές ασθενών με Covid-19 αγγίζουν τις 200 στο Λεκανοπέδιο.

Στην εφημερία του «Γεννηματάς», τη Δευτέρα, έγιναν 58 εισαγωγές. Στην εφημερία του «Αττικόν», μία ημέρα μετά, οι εισαγωγές έφτασαν τις 73 και στην εφημερία του «Ευαγγελισμού», επίσης την Τρίτη, ξεπέρασαν τις 70.

Οι ΜΕΘ για κορωνοϊό στα νοσοκομεία είναι γεμάτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το «Τζάνειο» στον Πειραιά, που έδωσε 10 κλίνες ΜΕΘ για Covid, με μετατροπή της γενικής MΕΘ, και τις κάλυψε αμέσως.

Το μόνο νοσοκομείο που μπορούσε χθες το μεσημέρι να δεχθεί διακομιδές διασωληνωμένων περιστατικών ήταν το ΚΑΤ, που διέθετε 11 κενές κλίνες ΜΕΘ, την ώρα που οι κενές κλίνες σε άλλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου δεν ξεπερνούν τις 2 και άρα παραμένουν σε ετοιμότητα για τους δικούς τους ασθενείς.

Ως αποτέλεσμα, άνθρωποι νοσηλεύονταν και χθες διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους για κορωνοϊό: στο «Γεννηματάς» 4, στο «Σισμανόγλειο» 2, στο «Αμαλία Φλέμινγκ» 1, στο «Θριάσιο» 1, στον «Ερυθρό Σταυρό» 1.

 

Δεν αρκεί ένα... σελοτέιπ

Οι γιατροί του νοσοκομείου της Νίκαιας περιγράφουν ότι το πρωί της περασμένης Δευτέρας, μετά την τελευταία γενική εφημερία, το νοσοκομείο βρέθηκε να νοσηλεύει 116 ασθενείς με Covid, «τους περισσότερους υπό άθλιες συνθήκες, με τραγικές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με ανεπαρκέστατες υποδομές, που ήταν 'βαφτίσια' προϋπαρχουσών κλινικών και θαλάμων σε 'πτέρυγες νοσηλείας Covid' απλώς με το κόλλημα ενός χαρτιού σε μια πόρτα με σελοτέιπ».

Λείπει, όπως καταγγέλλουν, ο απαραίτητος εξοπλισμός (π.χ. συσκευές οξυγόνου high flow) και αναπνευστήρες. Το σύστημα παροχής οξυγόνου του νοσοκομείου ήδη παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα που δημιουργούν μεγάλο κίνδυνο τόσο για τους μηχανικά υποστηριζόμενους ασθενείς όσο και για τους μη διασωληνωμένους ασθενείς. Απλούστατα, εξηγούν, δεν μπορεί να αντέξει τόσους ασθενείς που λαμβάνουν ταυτόχρονα οξυγόνο.

Με απαράδεκτες συνθήκες νοσηλεύονται, όπως έχουμε καταδείξει σε προηγούμενα ρεπορτάζ, οι non-Covid ασθενείς, που κινδυνεύουν καθημερινά και από ενδονοσοκομειακή διασπορά της επιδημίας. Οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν μειωθεί δραστικά, σε εφαρμογή της «άνωθεν εντολής» Κοντοζαμάνη (2.3.21). Και όλα αυτά σε μια περίοδο που το νοσοκομείο Νίκαιας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο με επείγοντα περιστατικά κάθε νοσηρότητας.

«Επιλογή ασθενών»

Η ΠΟΕΔΗΝ περιγράφει τη διαδικασία της διακομιδής ασθενούς σε ΜΕΘ: οι γιατροί διασωληνώνουν ένα περιστατικό σε απλή κλίνη και όταν δεν έχουν κενή κλίνη ΜΕΘ στο νοσοκομείο τους ή καθόλου ΜΕΘ, το «δίνουν» στο ΕΚΑΒ και ο ασθενής αυτός τίθεται σε λίστα αναμονής.

Όταν τα αιτήματα για νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι περισσότερα από τις κενές κλίνες, όπως αυτές τις ημέρες που η πανδημία σαρώνει, «γίνεται επιλογή ασθενών μεταξύ ΕΚΑΒ και του υπευθύνου εντατικολόγου της μονάδας που διαθέτει κενή κλίνη. Δεν πάνε με σειρά προτεραιότητας.

Τα διασωληνωμένα περιστατικά θα πρέπει να διαθέτουν τεστ κορωνοϊού θετικό ή αρνητικό για να γνωρίζουν σε ποια λίστα αναμονής θα τεθούν».

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου