Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου που προβλέπει επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια. Τις ίδιες μέρες θα προωθηθεί το νομοσχέδιο για την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale.

Δεν είναι εξελίξεις που θα περάσουν απαρατήρητες από τον Άγκυρα όπου, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, υπάρχει θυμός για τις πρόσφατες συλλήψεις Τούρκων κατασκόπων στη Ρόδο. Αν το μικρής έκτασης επεισόδιο που συνέβη στην περιοχή των Ιμίων τη μέρα των Θεοφανείων δεν ήταν μια οργανωμένη τουρκική εκφόρτιση, τότε, κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές, θα πρέπει να αναμένεται σύντομα άλλη απάντηση.

 

Όλα αυτά έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι αναμένεται ο καθορισμός ημερομηνίας επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας μέσα στον Ιανουάριο. Η τουρκική διπλωματία δηλώνει ετοιμότητα προς το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες καταλογίζοντας έλλειψη πραγματικής βούλησης στην ελληνική.

Την ίδια ώρα δρομολογείται πενταμερής διάσκεψη κορυφής για το κυπριακό τον Φεβρουάριο, με την Αγκυρα να διεκδικεί λύση δύο κρατών και να απαιτεί συμμετοχή των Τουρκοκύπριων στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Η διπλωματική κινητικότητα που θα εκδηλωθεί το επόμενο διάστημα συνδέεται ευθέως με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου όπου θα φτάσει στο χτένι ο κόμπος των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την παραβατική συμπεριφορά της στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα θέλει να βρίσκεται σε διαδικασία συνομιλιών για να έχουν επιχειρήματα οι υποστηρικτές της στην ΕΕ ώστε να την προστατεύσουν όταν έρθει η ώρα των αποφάσεων.

Για το λόγο αυτό ο Ρ. Τ. Ερντογάν ανέλαβε πρωτοβουλία εξομάλυνσης των δύσκολων σχέσεων της χώρας του με τη Γαλλία και προσπαθεί να δείξει διάθεση προσαρμογής στους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Σε σχέση με τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης πολλά κινούνται στη σφαίρα της ασάφειας:

  • Πώς θα ξεπεραστεί η δυσκολία που δημιουργεί η τιμωρητική στάση του Βερολίνου απέναντι στον ΥΠΕΞ Ν. Δένδια τον οποίο δεν συγχωρεί για την κριτική που έχει ασκήσει στη μεσολάβηση της Α. Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά.
  • Οι διερευνητικές επαφές θα ξεκινήσουν από το σημείο που είχαν σταματήσει, με ευθύνη της Αγκυρας, το 2016 ή από μηδενική βάση;
  • Στο Μέγαρο Μαξίμου υιοθετούν την άποψη του Α. Σαμαρά «δεν συνομιλούμε με πειρατές» ή της Ντόρας Μπακογιάννη υπέρ της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης; 

Πηγη: https://tvxs.gr