Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 06 Ιούν 2022
Χωρίς πρέσβη στη Βενεζουέλα η Ελλάδα ενώ ξεκινά η αποστολή πετρελαίου στην Ευρώπη
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται να οδηγεί τη χώρα σε μια από τις πιο επικίνδυνες στιγμές στην ιστορία της, σε ό,τι αφορά την ενεργειακή της ανεξαρτησία, καθώς μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να δυναμιτίσει τις διπλωματικές σχέσεις με τρείς από τις χώρες που διαθέτουν τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη: τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βενεζουέλα.

Ύστερα από την αποστολή βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία (κίνηση την οποία η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει ως επιθετική κίνηση) και την βίαιη κατάληψη ιρανικών πλοίων (την οποία η Τεχεράνη έχει χαρακτηρίσει σαν διεθνή πειρατεία) έρχεται η στιγμή να βιώσουμε τις επιπτώσεις από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Όπως αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters, η αμερικανική κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως σε δυο ευρωπαϊκε΄ς εταιρείες, την ιταλική Eni και την ισπανική Repsol, να μεταφέρουν πετρέλαιο της Βενεζουέλας στην Ευρώπη προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τους περιορισμούς εισαγωγών από τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν διαθέτει πρέσβη στο Καράκας καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αναγνωρίζει την επίσημη κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Όπως είχαμε αναφέρει, ο τελευταίος πρέσβης ουσιαστικά είχε «εγκλωβιστεί» για κάποιο διάστημα στο πόστο του στο Καράκας καθώς η Ελλάδα δεν μπορούσε να στείλει αντικαταστατή – ο οποίος θα έπρεπε να προσφέρει τα διαπιστευτήρια του στη νόμιμη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. Θυμίζουμε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να αναγνωρίσει την ψευδοκυβέρνηση του επίδοξου πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό τη στιγμή που οι περισσότερες ευρωπαϊκε΄ς χώρες έστελναν τους πρεσβευτές τους πίσω στο Καράκας.

Η ολομέτωπη διπλωματική επίθεση που ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Μόσχα, την Τεχεράνη και το Καράκας σημαίνει ότι η χώρα κινδυνεύει να εξαρτάται πλέον ενεργειακά αποκλειστικά από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους, χωρίς καμία δυνατότητα διαπραγματευτικών ελιγμών.

Το ερώτημα είναι εάν ο ελληνικός εφοπλιστικός κόσμος που διατηρούσε προνομιακές σχέσεις και με τις τρείς αυτές χώρες θα ανεχτεί την ολοκληρωτική πρόσδεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Πληροφορίες έκαναν λόγο για έντονη ενόχληση συγκεκριμένων εφοπλιστών από τις επιθετικές κινήσεις της Αθήνας εναντίον ιρανικών πλοίων – πολύ περισσότερο που το πετρέλαιο που κατασχέθηκε φέρεται να κατευθυνόταν σε δικά τους διυλιστήρια. Προφανώς ορισμένοι εφοπλιστές, με πολύ καλές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη, έχουν συμφέρον από αυτές τις εξελίξεις αφού έχουν επενδύσει στη μεταφορά αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Κάποιοι άλλοι όμως όχι.

Αν ο γιός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη καταφέρει να εξοργίσει ακόμη και ένα τμήμα της οικονομικής ελίτ, που εδώ και δεκαετίες στηρίζει την πολιτική δυναστεία του θα του αξίζουν σίγουρα συγχαρητήρια.

πηγη: https://info-war.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου