Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 30 Ιαν 2023
Ανδρέας Μαυρογιάννης στην «Α» / Θα κινήσουμε γη και ουρανό για να επαναρχίσουμε τον διάλογο και να λύσουμε το Κυπριακό
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Στις 5 Φεβρουαρίου διεξάγεται στην Κύπρο ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών, σε μια φάση ραγδαίων αλλαγών σε γεωπολιτικό επίπεδο λόγω και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο κόσμος του αύριο είναι και πάλι υπό διαμόρφωση, κάτι που προκαλεί και τερατογενέσεις, όπως έλεγε και ο Γκράμσι. Ειδικά σε περιοχές… ζόρικες, όπως η Ανατολική Μεσόγειος. Σ’ αυτή τη φάση το Κυπριακό είναι και πάλι σε αδιέξοδο, ενώ έχει πέσει και πάλι στο τραπέζι το ζήτημα της οριστικής διχοτόμησης του νησιού.

Το βέβαιο είναι πως ο απερχόμενος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν θα περάσει στην Ιστορία για τις προσπάθειές του για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος διάδοχός του -με τη στήριξη και του ΑΚΕΛ- Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι αποφασισμένος να πιάσει και πάλι το νήμα των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, όταν η λύση φαινόταν να είναι πολύ κοντά. Επιπλέον, μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, ο Α. Μαυρογιάννης υπογράμμισε πως προτεραιότητά του θα είναι να αλλάξει «το ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης».
 

Κύριε Μαυρογιάννη, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα θέλατε να αλλάξετε εάν εκλεγείτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Πρώτον, την παρούσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κυπριακό πρόβλημα. Σχεδόν έξι χρόνια στασιμότητας στις συνομιλίες είναι πάρα πολλά. Θ’ απευθυνθώ την επόμενη κιόλας μέρα της εκλογής μου στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να εκφράσω την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τις συνομιλίες από εκεί που έμειναν στον Κραν Μοντανά.

Επειτα, το ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης. Η διακυβέρνηση που απέρχεται αφήνει πίσω της πολλές πληγές, με κυριότερες τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα, την καταρράκωση θεσμών, την υπονόμευση της αξιοπιστίας και της υπόληψης της χώρας διεθνώς. Αν ο λαός μάς τιμήσει με την ψήφο του, θα ξεκινήσουμε από την πρώτη κιόλας μέρα σκληρή δουλειά προκειμένου να καθαρίσουμε το όνομα της Κύπρου, να πείσουμε πρώτα και κύρια με το δικό μας παράδειγμα ήθους και εντιμότητας την κοινωνία ότι είμαστε απέναντι από φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, να δώσουμε απτά παραδείγματα χρηστής διοίκησης και προοδευτικού εκσυγχρονισμού του κράτους.

Μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια να ξεκινήσουν πάλι σοβαρές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό;

Για εμάς δεν υπάρχει άλλη οδός. Είμαστε αποφασισμένοι να κινήσουμε γη και ουρανό, να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να επαναρχίσουμε τον διάλογο και να καταλήξουμε σε οριστική επίλυση του Κυπριακού. Όπως σας είπα, σκοπεύω να αναλάβω συγκεκριμένες πρωτοβουλίες απευθυνόμενος στα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να δηλώσω την ετοιμότητά μας να επαναρχίσουμε συνομιλίες, τη συνέπειά μας στη συμφωνημένη βάση λύσης και στο διαπραγματευτικό κεκτημένο, και τη βούλησή μας να διανύσουμε το τελευταίο μίλι που απομένει προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία.

Θα απευθυνθώ, επίσης, στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και στις εγγυήτριες δυνάμεις για να επικεντρώσουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση από εκεί όπου διακόπηκε στο Κραν Μοντανά. Εξίσου σημαντικός πυλώνας είναι η οικοδόμηση των οργανικών συνθηκών της ειρήνης με την τουρκοκυπριακή κοινότητα προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου και συνεργειών που μπορούν να φέρουν κοντά τις δύο κοινότητες και να επιλύσουν κοινά ζητήματα.

 

Για κάθε κρίση ακούμε ότι μπορεί να γίνει και ευκαιρία. Μπορεί να γίνει και η ενεργειακή κρίση ευκαιρία για μια συνολική συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων;

Ασφαλώς μέσα στη συγκυρία που διαμορφώνουν οι εξελίξεις πρέπει και μπορούμε να αναζητήσουμε λύσεις και διεξόδους που να δίνουν προοπτική. Πρώτα και κύρια σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, το φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καθοριστικό κίνητρο. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην έλευση, επιτέλους, φυσικού αερίου από τα δικά μας κοιτάσματα για την κάλυψη όλων των εσωτερικών μας αναγκών, περιλαμβανομένων και των αναγκών της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Μετά από δέκα χρόνια αδράνειας στα ενεργειακά, η Κύπρος πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, να σηκώσει ξανά κεφάλι. Αυτό μπορεί να γίνει με την υλοποίηση ενός ρεαλιστικού μακρόπνοου στρατηγικού σχεδιασμού, που θα διασφαλίζει την ενέργεια ως δημόσιο αγαθό προσβάσιμο σε όλους και θα διασφαλίζει ταυτόχρονα υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα για προστασία του περιβάλλοντος. Ενός σχεδιασμού που θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί με τη Συμφωνία του Παρισιού αλλά και των στόχων που θέτει ενώπιόν μας η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο σχεδιασμός αυτός καλύπτει όλες τις πτυχές της ενεργειακής στρατηγικής στον ηλεκτρισμό, στο φυσικό αέριο, στις μεταφορές και στην εξοικονόμηση ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπτώσεις στην οικονομία. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα θέματα της ανταγωνιστικότητας και του περιβάλλοντος, όπως και της κλιματικής αλλαγής. Αξιοποιεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και διασφαλίζει την αποθήκευση ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της χώρας. Παράλληλα, περιλαμβάνει και το εθνικό ζήτημα της βέλτιστης αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, με πνεύμα εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης, έχοντας ως γνώμονα και στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Τι πρέπει να γίνει για να ανακτηθεί η… χαμένη τιμή της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τις κατηγορίες και του 60 minutes για το ρωσικό χρήμα και τα «χρυσά» διαβατήρια;

Το αφιέρωμα για την Κύπρο του τηλεοπτικού δικτύου των ΗΠΑ CBS ήρθε να προστεθεί στο μοτίβο του σκανδάλου των «χρυσών» διαβατηρίων, στο οποίο δυστυχώς πρωταγωνίστησε η απερχόμενη κυβέρνηση. Για εμάς επόμενο βήμα δεν μπορεί να γίνει αν δεν βάλουμε πρώτα τέρμα στην ανοχή και στην ατιμωρησία.

Έχω ήδη ανακοινώσει μια σειρά από τομές και μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά το Κράτος Δικαίου, ούτως ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα της Πολιτείας να αποδώσει ευθύνες, να τιμωρήσει ενόχους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, όποιοι κι αν είναι. Αυτό είναι κατά την άποψή μου το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει. Από εκεί και πέρα, για να είμαστε ειλικρινείς, όσο αυστηρά και αν είναι τα νομοθετικά πλαίσια, όσο ισχυρές και να είναι οι δικλίδες, πρέπει και οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αξιώματα και θέσεις-κλειδιά να τιμούν με την εντιμότητα και την ακεραιότητά τους την εμπιστοσύνη του λαού. Αυτό είναι για εμένα και τους συνεργάτες μου μεγάλο στοίχημα: να είμαστε εμείς το παράδειγμα, καθαροί και έντιμοι, μα και αμείλικτοι σε ό,τι αφορά την πάταξη φαινομένων ανομίας.

Στον δεύτερο γύρο πώς θα προσπαθήσετε να προσεγγίσετε τους ψηφοφόρους που στήριξαν άλλους υποψήφιους στον πρώτο γύρο; Κι αν παρ’ ελπίδα δεν περάσετε στον δεύτερο γύρο, σκοπεύετε να στηρίξετε κάποιον υπό όρους;

Θα απευθυνθούμε στις πολιτικές δυνάμεις και στους υποψήφιους -εξαιρουμένου, βεβαίως, του παραρτήματος της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο, του ΕΛΑΜ- που θα μείνουν εκτός του δεύτερου γύρου με εντιμότητα και θα επιδιώξουμε διάλογο μαζί τους στη βάση πολιτικών αρχών. Στόχος μας είναι να βρεθούν οι αναγκαίες πολιτικές συγκλίσεις που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε σε συνεργασία. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, δεν προτίθεμαι να υποβάλω στους ψηφοφόρους μου τι να πράξουν.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου