Μπορεί το σκοτάδι και ο φόβος που επικρατούσαν στο Πεδίον του Άρεως πριν το 2016 να μην έχουν επιστρέψει, όμως μια βόλτα στο μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ελλιπή καθαριότητα και περιποίηση του πρασίνου, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο όχι μόνο η αναβάθμιση που κατά κοινή ομολογία επετεύχθη τα προηγούμενα χρόνια αλλά και το ίδιο το πάρκο, καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου.

Το tvxs.gr περιηγήθηκε στο Πεδίον του Άρεος την ώρα που συνεργεία εκτελούσαν εργασίες για λογαριασμό του Ιδρύματος Ωνάση. Στο φόντο των εκτεταμένων φθορών και της εγκατάλειψης που επισημαίνονται από την ίδια την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, η διοίκηση Πατούλη έκανε δεκτή όχι μόνο την χρηματική δωρεά αλλά και την πρόταση εκτέλεσης εργασιών από τον συγκεκριμένο φορέα. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής» θεωρεί τις εργασίες αυτές ως υποχρεώσεις της περιφερειακής αρχής, χαρακτηρίζοντας την σύμβαση ως «ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα».

Τί είδαμε με τα μάτια μας

Σκουπίδια, ξεραμένα παρτέρια όπου πριν λίγα χρόνια υπήρχε περιποιημένο γκαζόν, πολλά δέντρα ακλάδευτα και «στεγνά», χορτάρια που δεν έχουν κοπεί και μπορούν να μετατρέψουν την παραμικρή σπίθα σε πυρκαγιά μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Αυτές τις εικόνες αντικρύσαμε περπατώντας μέσα στο Πεδίον του Άρεως, για τους ντόπιους κατοίκους «Πάρκο», λίγες ημέρες αφού η διοίκηση του Γιώργου Πατούλη υπέγραψε με το Ίδρυμα Ωνάση την σχετική σύμβαση.

 

 

Τα σημεία όπου θα φιλοξενηθεί από τις 23 Μαΐου η έκθεση «Plásmata: Bodies, Dreams, and Data» υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ωνάση βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη κατάσταση από άλλα που είναι λιγότερο ορατά στον ανυποψίαστο επισκέπτη ή διερχόμενο.

Οι παρακάτω εικόνες είναι από το εσωτερικό του περιφραγμένου χώρου στο νοτιοανατολικό κομμάτι του Πάρκου, τον οποίο η διοίκηση Δούρου σχεδίαζε για να λειτουργήσει ως πάρκο σκύλων. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Αύγουστο είχε ξεσπάσει μικρή πυρκαγιά κοντά στο συγκεκριμένο σημείο, από τη μεριά της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Έχουμε θέσει τις εικόνες υπόψη του κου. Πατούλη και το σχόλιό του θα δημοσιευθεί στο tvxs.gr.

Η ίδια η Περιφέρεια επισημαίνει την εγκατάλειψη

Στην εισήγηση του προς τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για την αποδοχή της δωρεάς-πρότασης του Ιδρύματος Ωνάση, ο πρόεδρος Νικόλαος Πέππας, στέλεχος της διοίκησης Πατούλη, συμπεριλαμβάνει ένα σύντομο «ιστορικό» του Πεδίου του Άρεως, στο οποίο αναφέρει:

«Η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, κρίνει αναγκαία τη λειτουργική, ήπια αναβάθμιση, διαμόρφωση και αισθητική αποκατάσταση του χώρου του Πεδίου του Άρεως που ανήκει στην αρμοδιότητά της. [...] Οι πρώτες εργασίες δενδροφύτευσης και ανάπλασης του ξεκίνησαν το 1935. Εντούτοις έχουν διαπιστωθεί αρμοδίως εκτεταμένες φθορές και κατά τόπους εγκατάλειψη με αποτέλεσμα την αισθητική του υποβάθμιση».

Δηλαδή ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της περιφέρειας κ. Πέππας, στέλεχος του συνδυασμού του Γιώργου Πατούλη «Νέα Αρχή για την Αττική», διαπιστώνει πως η διοίκηση έχει εγκαταλείψει σημεία του Πάρκου και στη συνέχεια εισηγείται την εκτέλεση έργων από ιδιωτικό φορέα.

Τα έργα που έχει αναλάβει πλέον το Ίδρυμα Ωνάση είναι τα εξής:

  1. Αντικατάσταση σπασμένων πλακιδίων και μαρμάρινων πλακών
  2. Δενδροφύτευση εντός του Άλσους Οικονομίδη
  3. Αποκατάσταση της υδάτινης διαδρομής και
  4. Εγκατάσταση υποδομής για την παροχή δωρεάν Internet εντός του Άλσους

Το αντικείμενο της δωρεάς προϋπολογίζεται έως του συνολικού ποσού των 373.241,59
ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ ενώ στην εισήγηση του κου. Πέππα τονίζεται ότι η υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθεί με αποκλειστική δαπάνη του Ιδρύματος Ωνάση.

Καταψήφισαν οι εκπρόσωποι Σγουρού, Δούρου και «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Η εισήγηση έγινε δεκτή με πλειοψηφία, όμως καταψηφίστηκε από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που προέρχονται από τη «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου, την «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση» του επίσης πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που πρόσκειται στο ΚΚΕ.

Από την Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής, ο κ. Κατσικάρης καταψήφισε λέγοντας ότι στις περιπτώσεις δωρεών η Περιφέρεια Αττικής «οφείλει η ίδια με τις άριστες τεχνικές υπηρεσίες που διαθέτει να φέρει εις πέρας τις εργασίες, ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες δημοπράτησης με βάση όσα ακολουθούνται σε παρόμοιες περιπτώσεις σε όλο το Δημόσιο», ενώ στάθηκε και στο γεγονός ότι ενώ έχει εκπονηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαχειριστική μελέτη, αυτή εκκρεμεί ακόμα στο ΣτΕ και άρα κάθε παρέμβαση στο Πάρκο μπορεί στη συνέχεια να προσβληθεί δικαστικά.

Ο κ. Τημπλαλέξης από τη Λαϊκή Συσπείρωση μίλησε για διαχρονικό έγκλημα σε βάρος των Πάρκων και Αλσών της Αττικής με τεράστιες ευθύνες όλων των Κυβερνήσεων και Περιφερειακών Αρχών. «Η ανάταξη, η περιποίηση και η συντήρηση των Πάρκων δεν μπορεί να γίνει με αναθέσεις σε πάσης φύσεως εργολάβους», σημείωσε.

Σε δήλωσή στο tvxs.gr, ο συνδυασμός «Δύναμη Ζωής» αναφέρει:

«Η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής παρέδωσε στη σημερινή Διοίκηση το Πεδίον του Άρεως πλήρως ανακαινισμένο, λειτουργικό, φυλασσόμενο, καθαρό. Καταφέραμε, με πολύ κόπο και μέσα στις αντίξοες μνημονιακές συνθήκες, να ανατάξουμε αυτό το εμβληματικό Πάρκο της Αθήνας, αυτόν τον πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου, αναντικατάστατο χώρο άθλησης και ψυχαγωγίας.

Δυστυχώς η νυν Διοίκηση επιλέγει να λειτουργεί με αδιαφάνεια και άκρως προβληματικές, από πλευράς νομιμότητας, διαγωνιστικές διαδικασίες. Έτσι, όταν δεν αδιαφορεί, επιτείνει τα προβλήματα του Πάρκου, είτε πρόκειται για τη φύλαξη είτε για την καθαριότητα ή για τις υποδομές του. Για παράδειγμα, περιμετρικά του Πάρκου, όπου δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση από επισκέπτες, είναι εμφανής η εγκατάλειψη της βλάστησης που σύντομα θα είναι μόνο ξερή φυτική μάζα και επικίνδυνη ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Τελευταίο κρούσμα κακής διοίκησης, η υπόθεση της αναβάθμισης του Πεδίου του Άρεως στο πλαίσιο δωρεάς του ιδρύματος Ωνάση.

Μια διαδικασία της Διοίκησης που σηματοδοτεί ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα των υποχρεώσεων της Περιφέρειας Αττικής.

Πρόκειται για την πάγια τακτική της Διοίκησης Πατούλη, να εκχωρεί αρμοδιότητες της Περιφέρειας σε ιδιώτες.

Ειδικότερα η Δύναμη Ζωής, στην Οικονομική Επιτροπή, καταψήφισε την πρόταση της Διοίκησης για αναβάθμιση του Πάρκου στη βάση προδιαγραφών χωρίς την έγκριση και τον έλεγχο των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας και της Διεύθυνσης Δασών και με φορέα υλοποίησης, όχι τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής αλλά εταιρία που ανήκει στο ίδρυμα.

Σε αντίθεση με τη Διοίκηση Πατούλη, η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής συνεργάστηκε με το συγκεκριμένο ίδρυμα με όρους διαφάνειας, στη βάση στέρεων αρχών για τον σεβασμό του δημοσίου συμφέροντος. Η Δύναμη Ζωής θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προστασία των δημόσιων χώρων».
πηγη: https://tvxs.gr